Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει στον λόγο του τη λέξη Αριστερά, αποφεύγοντας συστηματικά τη φράση «δημοκρατικός καπιταλισμός» κατά την ομιλία του στη Σορβόννη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Σχολή Πολιτικών Επιστημών και το μεταπτυχιακό τμήμα Επικοινωνίας, Εξουσίας και Δημοσίων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τίτλο «Ευρώπη: Μια ήπειρος χωρίς ηγεσία;».
Ένας από τους λόγους ενδεχομένως να βρίσκεται στην ιστορία του Πανεπιστημίου, καθώς πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Μάη του ’68, με τον Τσίπρα να αναφέρεται στον ρόλο του: «Η Σορβόννη, ιδιαίτερα για την αριστερά, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη μνήμη και την καρδιά μας. Όχι μόνο για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και έρευνας για το οποίο είστε γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά και γιατί ήταν ακριβώς αυτό το πανεπιστήμιο που, τον Μάη του 1968, έγινε το συμβολικό επίκεντρο της εξέγερσης της γαλλικής νεολαίας απέναντι στο κατεστημένο».
Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι ομιλητής στο ιστορικό πανεπιστήμιο δίχως να μιλήσει για την Αριστερά που έχει εξοβελιστεί από την ρητορική του στο εγχώριο κοινό, γεγονός που πυροδότησε κριτική από τον πρώην σύντροφο του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι «δεν μιλάει σαν αριστερός».
Ο κ. Τσίπρας – απαντώντας έμμεσα στον Τσακαλώτο – μίλησε για την Αριστερά για δεύτερη φορά, αναφερόμενος στη δική του διακυβέρνηση που «στην Ελλάδα ανέλαβε σε μια οικονομία που είχε χάσει το 25% του ΑΕΠ της, όπως στις ΗΠΑ στην Μεγάλη Ύφεση του 1929, ενώ η ανεργία ήταν στο 26%. Δηλαδή σε μια χώρα που αντιμετώπιζε ανθρωπιστική κρίση».
«Για την κοινωνική πλειοψηφία, η Αριστερά είναι χρήσιμη, ακόμη περισσότερο και ιδίως θα έλεγα, στα δύσκολα. Η Αριστερά όμως που δεν το βάζει στα πόδια στις δυσκολίες. Η Αριστερά που πατάει τα πόδια της στη γη και δεν αρκείται να διαμαρτύρεται, να καταγγέλλει και να αντιστέκεται, αλλά τολμά να πάρει την ευθύνη της διακυβέρνησης προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολλών», ήταν άλλη μια αναφορά του.
Ακόμη, «η Αριστερά χρειάζεται για να βγάλει την κοινωνία και τη χώρα από την κρίση, εξασφαλίζοντας ότι τα βάρη θα διανεμηθούν δίκαια αντί να μετακυλίονται στους μισθωτούς, στους νέους και στους συνταξιούχους», πολύ κοντά σε όσα έλεγε ως πρόεδρος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ όσο και αργότερα ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Διαβάστε επίσης:
«Η Ρουμάνα; Ποιά, Η ΡΟΥΜΑΝΑ;» – Το επικό βιντεο του Φαραντούρη για την επίσκεψη της Κοβέσι
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.