ΤΕΤΑΡΤΗ 08.10.2025 10:46
MENU CLOSE

Κουλούρια (βουτήματα) με πορτοκάλι, κονιάκ και βανίλια

08.10.2025 06:40

Υπέροχα παραδοσιακά κουλουράκια για πρωινό ή σνακ, για βούτηγμα στον καφέ ή το τσάι, που αποτελούν το ιδανικό τρατάρισμα για κάθε επισκέπτη.

Υλικά για τη Συνταγή

2 ¾ φλιτζανιού αλεύρι γ.ο.χ.

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¾ φλιτζανιού ζάχαρη κρυσταλλική

½ φλιτζάνι (115 γραμμάρια) βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου

2 αυγά

1 κουταλιά της σούπας κονιάκ, μπράντι, λικέρ κτλ.

1/3 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι

½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 σταγόνες εκχύλισμα λεμόνι ή λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

Για το ψήσιμο

1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κουταλάκι του γλυκού κρύο νερό

Εκτέλεση

  1. Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα στέρεα υλικά δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατέψτε τα με σύρμα ή κοσκινίστε τα.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπήστε με το μίξερ τη ζάχαρη με το μαλακό βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέστε τα αυγά, ένα τη φορά, χτυπώντας καλά με το μίξερ έπειτα από κάθε προσθήκη.
  3. Ρίξτε το κονιάκ ή άλλο οινοπνευματώδες, το χυμό πορτοκαλιού και τα εκχυλίσματα ή το ξύσμα και ανακατέψτε καλά. Το μίγμα θα μοιάζει σαν να έχει κόψει.
  4. Σταδιακά συμπληρώστε με το στέρεα υλικά και ανακατέψτε απαλά να ενσωματωθούν.
  5. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.
  6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C στις αντιστάσεις και στρώστε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  7. Πάρτε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και σχηματίστε μπαλίτσες ή κορδόνια που θα τα στρίψετε σε πλεξούδες. Τοποθετήστε τα στα στρωμένα ταψιά, βουρτσίστε την επιφάνειά τους με το μίγμα κρόκου και νερού και ψήστε τα για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά.

Διαβάστε επίσης:

Τορτελίνι σε σάλτσα βουτύρου, με μπέικον και δεντρολίβανο

Απίθανα τρουφάκια με γεύση churros

Πράσινη πατατοσαλάτα με σπιτική πέστο

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.10.2025 10:45
Exit mobile version