search
ΤΡΙΤΗ 14.10.2025 11:23
MENU CLOSE

Γιατί ο Τραμπ ζήτησε την αμνήστευση του Νετανιάχου: Με… παρέσυρε το χειροκρότημα

14.10.2025 08:32
trump_bibi_new

Μέσα στα πολλά- και όχι απαραιτήτως σχετιζόμενα μεταξύ τους – που ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στην μαραθώνια ομιλία του στην Κνεσέτ, αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το αίτημά του προς τους βουλευτές να αμνηστεύσουν τον Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Όπως είναι γνωστό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγορείται για διαφθορά και, μάλιστα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τύχη του εξαρτάται από τη διατήρηση του αξιώματός του – υπό την έννοια ότι αν το χάσει, θα οδηγηθεί σχεδόν αυτόματα σε δίκη και, κατά πάσα πιθανότητα, σε καταδίκη.

«Δώστε του χάρη, ελάτε», είπε ο Τραμπ, απευθυνόμενος στον Ισραηλινό ομόλογό του, Ιζάκ Χέρτζογκ, χαμογελώντας και δείχνοντας τον Νετανιάχου, τον οποίο αποκάλεσε «έναν από τους μεγαλύτερους» ηγέτες σε καιρό πολέμου, υπό τα θερμά χειροκροτήματα της Βουλής και τις επευφημίες «Μπίμπι» (το παρατσούκλι του Νετανιάχου).

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι δεν είχε προγραμματίσει να ζητήσει τη χορήγηση προεδρικής χάρης για τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κνέσετ, όμως τον παρακίνησε το θερμό χειροκρότημα που έλαβε ο ισραηλινός Πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή.

«Του είπα ότι δεν ήθελα να φέρω το θέμα της χάρης, αλλά ήταν απλώς το τέλειο σημείο. Δεν συμφωνείτε;», είπε ο Τραμπ, σε συνομιλία με δημοσιογράφους εν πτήσει με το Air Force One. «Είχε δεχθεί πολύ θερμό χειροκρότημα, και όταν αυτό σταμάτησε, είπα: “Γιατί να μην δώσετε σ’ αυτόν τον τύπο μια χάρη;” Αν δεν είχε χειροκροτηθεί τόσο, δεν θα το έλεγα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά εδώ και χρόνια, κατηγορούμενος για απάτη, δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας – κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά, κάνοντας λόγο για πολιτικό «κυνήγι μαγισσών». Ωστόσο, έχει προσπαθήσει να περιορίσει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε τεράστιες διαδηλώσεις στη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο

Γαλλία: Η εβδομάδα του χάους που άλλαξε για πάντα τη πολιτική σκηνή της χώρας και το δώρο Μακρόν στην ακροδεξιά

Διακήρυξη Τραμπ: Το νέο σχέδιο ειρήνης και ανοικοδόμησης για τη Γάζα – Οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.10.2025 11:21