ΤΡΙΤΗ 18.11.2025 11:43
MENU CLOSE

Φρένο τραβά το ΣτΕ στα «μαύρα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων

18.11.2025 06:10

Απο κόσκινο περνά η εφορία τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε οσους έχουν προχωρήσει σε μεταβίβαση ακινήτων… Μάλιστα σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι το πραγματικό τίμημα είναι υψηλότερο απο το δηλωθέν, επανυπολογίζει τον φόρο μεταβίβασης και επιβάλει πρόστιμα εφαρμόζοντας τη πρόσφατη απόφαση 848/2025 του Συμβουλίου της Επικρατείας.!

Ωστόσο το Διοικητικό Εφετείο, εφάρμοσε ευνοϊκότερο καθεστώς και μείωσε το πρόστιμο στο 25% της αποκρυβείσας διαφοράς.

Όπως και να έχει όμως πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πλέον παρακολουθεί τα τραπεζικά ίχνη των πληρωμών και διασταυρώνει τις πραγματικές τιμές πώλησης, αφού η απόφαση καθιστά σαφές ότι η ουσιαστική φορολογική πραγματικότητα υπερισχύει της τιμής που αναγράφεται τυπικά στο συμβόλαιο. Αν τα τραπεζικά στοιχεία αποδεικνύουν υψηλότερο τίμημα, αυτό λαμβάνεται υπόψη για τη φορολόγηση.

Τα πρόστιμα, που ξεκινούν από 10% και μπορούν να φτάσουν έως και 500.000 ευρώ για ποσά εκτός τραπεζικού συστήματος, αποθαρρύνουν τέτοιες πρακτικές.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα τονώνει τα δημόσια οικονομικά της… Γαλλίας – Αποπληρώνουμε πρόωρα δάνειο ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Σπίτι μου II: Παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου του 2026 για υπαγωγή στο πρόγραμμα

ΑΑΔΕ: Από 24 Νοεμβρίου το νέο Τελωνείο Δυτικής Αττικής

ΤΡΙΤΗ 18.11.2025 11:42
Exit mobile version