Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σε ένα σκηνικό αυξημένης έντασης, αυστηρών μέτρων ασφαλείας και με επιπλέον μέτρα οργάνωσης, ξεκινά εκ νέου σήμερα η πολύκροτη δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αυτή τη φορά με στόχο να αποφευχθούν οι εικόνες αποδιοργάνωσης που στιγμάτισαν την πρεμιέρα της διαδικασίας λίγες ημέρες νωρίτερα.
Η επανεκκίνηση της δίκης δεν αφορά μόνο τη λειτουργική της διάσταση, αποτελεί ταυτόχρονα μια κρίσιμη δοκιμασία για το κύρος της Δικαιοσύνης, αλλά και ένα πολιτικό ορόσημο, καθώς η υπόθεση συγκαταλέγεται πλέον στα πλέον πιεστικά ανοιχτά μέτωπα για το Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με τις υποκλοπές και τις εκκρεμείς δικαστικές εξελίξεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με 36 κατηγορούμενους, τουλάχιστον 250 δικηγόρους, εκατοντάδες διαδίκους και δεκάδες δημοσιογράφους, η δίκη για την εθνική τραγωδία εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες σε όγκο και πολυπλοκότητα στη σύγχρονη ελληνική δικαστική ιστορία. Η πρώτη συνεδρίαση, στις 23 Μαρτίου, συνοδεύτηκε από σκηνές συνωστισμού, έντονες διαμαρτυρίες και αδυναμία ελέγχου της διαδικασίας, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από τον νομικό κόσμο όσο και από τους συγγενείς των θυμάτων.
Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, Γεωργία Στεφανίδου, προχώρησε σε μια λεπτομερή διάταξη που καθορίζει αυστηρά τον τρόπο εισόδου και παρουσίας όλων των εμπλεκομένων. Στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι η διασφάλιση της «δίκαιης δίκης» μέσα σε ένα περιβάλλον τάξης, σεβασμού και λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Η είσοδος των δικηγόρων θα γίνεται αποκλειστικά από ειδική είσοδο, με αυστηρό έλεγχο ταυτότητας και περιορισμό έως τριών συνηγόρων ανά διάδικο, ενώ προβλέπονται συγκεκριμένα σημεία καταγραφής πριν από την είσοδο στην αίθουσα.
Αντίστοιχα αυστηρά είναι τα μέτρα για τους κατηγορούμενους και τους υποστηρίζοντες την κατηγορία. Οι πρώτοι εκατό θα εισέρχονται κατά προτεραιότητα και θα οδηγούνται στην κύρια αίθουσα, ενώ οι υπόλοιποι θα παρακολουθούν τη διαδικασία από δεύτερη αίθουσα μέσω οθονών. Η διάταξη προβλέπει επίσης διαδοχική εναλλαγή των παρευρισκόμενων, ώστε να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση όλων των διαδίκων χωρίς να δημιουργείται ασφυκτική πίεση στον χώρο.
Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί και για τους δημοσιογράφους, με αυστηρό αριθμητικό περιορισμό. Στην κύρια αίθουσα θα επιτρέπεται η παρουσία μόλις 21 διαπιστευμένων δημοσιογράφων, ενώ ένας μικρός επιπλέον αριθμός θα μπορεί να παρακολουθεί από τον βοηθητικό χώρο. Παράλληλα, απαγορεύεται πλήρως κάθε μορφή καταγραφής της διαδικασίας, είτε μέσω φωτογραφίας είτε μέσω βίντεο, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η σοβαρότητα της ακροαματικής διαδικασίας.
Οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στη διαδικασία εισόδου. Στο συνεδριακό κέντρο «Γαιόπολις» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διεξάγεται η δίκη, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες χωροταξικές παρεμβάσεις. Διαχωριστικά αφαιρέθηκαν, ο χώρος επεκτάθηκε και προστέθηκαν περίπου 100 επιπλέον καθίσματα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κατά την πρώτη ημέρα. Παρά τις παρεμβάσεις αυτές, παραμένει σαφές ότι δεν μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι συγγενείς των θυμάτων στην κύρια αίθουσα, γεγονός που συνεχίζει να προκαλεί πικρία και αντιδράσεις.
Η διάταξη προβλέπει ότι οι συγγενείς που δεν θα χωρέσουν στην κύρια αίθουσα θα παρακολουθούν από βοηθητικό χώρο με οθόνες, μια λύση που, αν και πρακτική, δεν παύει να εντείνει το αίσθημα αποστασιοποίησης από μια διαδικασία που τους αφορά άμεσα. Η εικόνα αυτή, με τους συγγενείς να βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο, αποτελεί ίσως μία από τις πιο φορτισμένες πτυχές της δίκης.
Παράλληλα, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι έντονη και πολυεπίπεδη. Διμοιρίες υποστήριξης, ομάδες αποκατάστασης τάξης, αστυνομικοί εντός της αίθουσας, αλλά και δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ η Τροχαία θα ρυθμίζει την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα έντασης και αποδιοργάνωσης που κατέστησαν αδύνατη την ομαλή διεξαγωγή της πρώτης συνεδρίασης.
Η ανάγκη για αυξημένα μέτρα ασφαλείας συνδέεται και με την προστασία της έδρας. Κατά την πρεμιέρα, η εγγύτητα διαδίκων και δικηγόρων με τους δικαστές είχε οδηγήσει σε σκηνές έντασης, με φωνές και παρεμβάσεις να δυσχεραίνουν τη λειτουργία του δικαστηρίου. Αυτή τη φορά, επιχειρείται σαφής διαχωρισμός και ενίσχυση της θεσμικής απόστασης, ώστε το δικαστήριο να μπορέσει να λειτουργήσει απερίσπαστα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επανεκκίνηση της δίκης αποκτά ευρύτερη σημασία. Η υπόθεση των Τεμπών δεν είναι μία ακόμη δικαστική διαδικασία. Είναι μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, έχει αναδείξει διαχρονικές παθογένειες και έχει προκαλέσει βαθιά πολιτική φθορά. Η εξέλιξή της παρακολουθείται στενά όχι μόνο από τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά και από το σύνολο της κοινής γνώμης.
Διαβάστε επίσης:
Δικογραφία για το παράνομο εκτροφείο σε 16όροφο κτίριο στους Αμπελόκηπους
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε πλαστά έγγραφα στην Αθήνα – Οι «ταρίφες» και ο τρόπος δράσης
Κακοκαιρία «Erminio»: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.