search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.07.2026 18:40
MENU CLOSE

Συλλήψεις αλλοδαπών για εμπρησμούς από πρόθεση σε Άνοιξη Αττικής, λόφο Πνύκας και Ηράκλειο Κρήτης

18.07.2026 16:52
Pyrosvestiko
pontiki icon Takeaways by to pontiki AI
  • Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και τα Ανακριτικά Κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος συνέλαβαν τρεις αλλοδαπούς για εμπρησμούς από πρόθεση σε περιοχές της Αττικής και της Κρήτης.
  • Στην Άνοιξη Αττικής συνελήφθη 50χρονος υπήκοος Αλβανίας για πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση, ενώ 33χρονη υπήκοος Ουκρανίας συνελήφθη για εμπρησμό στον λόφο της Πνύκας.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης συνελήφθη 26χρονος υπήκοος Αιγύπτου, ο οποίος κατηγορείται για πρόκληση πυρκαγιάς σε πάρκο και οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα.
  • Από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 204 συλλήψεις για εμπρησμούς, εκ των οποίων οι 22 αφορούν περιπτώσεις πρόθεσης και οι 182 περιπτώσεις αμέλειας.

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Σε ακόμα τρεις συλλήψεις προχώρησαν η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και τα Ανακριτικά Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Α.Κ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συγκεκριμένα, έπειτα από μεθοδευμένες και συντονισμένες ενέργειες των έμπειρων στελεχών τους και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, προχώρησαν στη σύλληψη τριών αλλοδαπών στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για ισάριθμες περιπτώσεις εμπρησμού από πρόθεση σε περιοχές της Αττικής και του Ηρακλείου Κρήτης.

Ειδικότερα, στελέχη της Δ.Α.Ε.Ε. συνέλαβαν στην Άνοιξη Αττικής 50χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε από πρόθεση πυρκαγιά την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026 και ώρα 00:33, σε ξηρά χόρτα και απορρίμματα, πλησίον δασικής έκτασης. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αντιμετωπίστηκε γρήγορα και απετράπη ο κίνδυνος επέκτασής της στη δασική έκταση της Άνοιξης και της Εκάλης, δημιουργώντας επιπλέον άμεσο κίνδυνο και για τους οικισμούς της περιοχής. Ο υπαίτιος εντοπίστηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Παράλληλα, στελέχη του Α.Κ.Α.Ε.Ε. Αθηνών προχώρησαν στη σύλληψη 33χρονης αλλοδαπής, υπηκόου Ουκρανίας, για πυρκαγιά από πρόθεση που εκδηλώθηκε σήμερα, Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 και ώρα 11:07, σε δασική έκταση στον λόφο της Πνύκας, πλησίον του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η άμεση κινητοποίηση των ανακριτικών υπαλλήλων και η ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης οδήγησαν στην ταυτοποίηση και τη σύλληψη της φερόμενης ως υπαίτιας στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ η άμεση επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης απέτρεψε τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε περιοχή ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.

Τέλος, στελέχη του Α.Κ.Α.Ε.Ε. Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, συνέλαβαν 26χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αιγύπτου, ως υπαίτιο πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα, Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 και ώρα 00:09, σε πάρκο – αλσύλλιο στη συμβολή των λεωφόρων Νεάρχου και Εθνικής Αντιστάσεως, στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό από πρόθεση και οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα.

Οι τρεις υποθέσεις επιβεβαιώνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και των Ανακριτικών Κλιμακίων της, τα οποία, με συστηματική διερεύνηση, ταχεία συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και στενή συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές, προχωρούν άμεσα στον εντοπισμό και την παραπομπή, στα χρονικά πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, στη Δικαιοσύνη όσων ευθύνονται για εμπρησμούς.

Σημειώνεται ότι, από 1 Ιανουαρίου έως και 18 Ιουλίου 2026, έχουν επιβληθεί συνολικά 579 διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 789.076,30 ευρώ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 204 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από τις οποίες οι 182 (89,22%) είναι από αμέλεια και οι 22 (10,78%) από πρόθεση.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και οι ανακριτικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση θα διερευνάται σε βάθος, με εξάντληση όλων των διαθέσιμων ανακριτικών και επιχειρησιακών μέσων.

Καθιστούν σαφές ότι τέτοιες πράξεις, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και τον δασικό πλούτο της χώρας, θα αντιμετωπίζονται με μηδενική ανοχή. Οι υπαίτιοι θα εντοπίζονται, θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την πλήρη απόδοση των προβλεπόμενων ευθυνών.

Διαβάστε επίσης:

Μια επένδυση που αποφέρει: Ψηφιοποίηση 1,2 δισ. σελίδων αρχείων του Δημοσίου με ετήσιο όφελος 180 εκατ. ευρώ

Κυψέλη: Συναγερμός στις Αρχές για ύποπτη βαλίτσα – Πληροφορίες ότι περιέχει ανθρώπινα μέλη

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή του φονικού τροχαίου στη Σταυρούπολη – Νεκρός ο 23χρονος μοτοσικλετιστής (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.07.2026 18:28