search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:28
MENU CLOSE

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας με ΠΓΔΜ εντός των επόμενων ημερών

01.06.2018 13:30
Αλλαγή σελίδας στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Η διοίκηση στους αδερφούς Καλλιτσάντση - Media

 

Φρένο στα σενάρια για άμεσες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια και για συμφωνία στο όνομα Βόρεια Μακεδονία βάζει η κυβέρνηση, αποδίδοντας ουσιαστικά την καθυστέρηση στη γείτονα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο: “Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών”.

Πίεση στα Σκόπια, αναμονή στην Αθήνα
Επί της ουσίας τα παραπάνω περιγράφουν τη φάση στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση: μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ΥΠΕΞ, πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στο πολιτικό πεδίο και δη στην πλευρά της ΠΓΔΜ. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για συμφωνία υπό τον όρο ότι ικανοποιούνται οι βασικές της προϋποθέσεις, ενώ η κυβέρνηση Ζάεφ ουσιαστικά καλείται να αποφασίσει για ποιο από τα τρία ονόματα της πρότασης Νίμιτς που βρίσκονται στο τραπέζι μπορεί να αποδεχτεί τον όρο της Αθήνας για «κοινή χρήση έναντι όλων», δηλαδή το «erga omnes».
 
Ωστόσο, από τη στιγμή που υπάρχουν πολιτικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και η αντίδραση του κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα της γείτονος του Γκιόργκι Ιβανόφ, η απόφαση για τον Ζόραν Ζάεφ καθίσταται δύσκολο έργο αν και ο χρόνος πλέον πιέζει.
 
Η κυβέρνηση, διευκρινίζει μέσω της παραπάνω διαρροής ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε δική της ευθύνη, ασκεί κάποια πίεση στην άλλη πλευρά, αλλά επί της ουσίας δίνει σήμα αναμονής.
 
Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωνε πως βρισκόμαστε στο σημείο όπου «πρέπει να ληφθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις» τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρόκειται για μία απλή συμφωνία» καθώς περά από τα «πολλά τεχνικά ζητήματα και πολλά νομικά ζητήματα» βαραίνουν ακόμη περισσότερο «τα πολιτικά θέματα που και η κάθε πλευρά πρέπει να έχει μελετήσει πάρα πολύ σοβαρά και επισταμένα την πολιτική κατάσταση».
 
Ο ίδιος επανέλαβε ότι « δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία εφόσον δεν γίνει αποδεκτό το erga omnes, συμπεριλαμβανομένης της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς και πως «μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα». Εν ολίγοις δεν μπορεί να καταληχθεί σύνθετη ονομασία χωρίς το erga omnes, είναι ή πακέτο ή τίποτα…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:28