search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:31
MENU CLOSE

Κατολίσθηση στη Θηρασιά: «Η Σαντορίνη είναι το Γκραν Κάνιον της Μεσογείου» λένε ειδικοί

29.04.2024 17:19
THERASIA2
Eurokinissi

Ως το «Γκραν Κάνιον της Μεσογείου» χαρακτηρίζουν το νησάκι της Θηρασιάς οι ειδικοί με αφορμή την κατολίσθηση και προειδοποιούν για την κατάσταση στη Σαντορίνη. Πόσο πιθανή είναι μια νέα κατολίσθηση και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν από εδώ και πέρα.

Το μακρύ φαράγγι στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζεται από ταχεία διάβρωση και από στρώματα διαφορετικής αντοχής, εξαιτίας των οποίων οι κατολισθήσεις έδωσαν στο Γκραν Κάνιον τη σημερινή μορφή του.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η λάβα, το ηφαιστειακό υλικό, η ελαφρόπετρα και οι πυροκλαστικές ροές, συνθέτουν τα πετρώματα στο ηφαιστειακό συγκρότημα του νησιού και αυτά είναι πιο ευάλωτα στη διάβρωση.

Τι πυροδότησε την κατολίσθηση

Ο χαρακτηρισμός «Γκραν Κάνιον της Μεσογείου» έγινε από την καθηγήτρια Γεωλογίας Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Νομικού, η οποία υπογράμμισε πως η τεράστια καλδέρα έχει πάρα πολύ απότομα πρανή (πλαγιές) και αποτελείται από διάφορα στρώματα πετρωμάτων, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στο να διαβρωθούν και να προκαλέσουν κατολίσθηση.

«Όλα αυτά τα περίεργα στρώματα, τα οποία αποτυπώνουν διαφορετικές ηφαιστειακές εκρήξεις, σαφώς είναι επιρρεπή στο να γίνει κάποιος κατολισθητικός κίνδυνος» σημείωσε συμπληρώνοντας ότι είναι φυσιολογικό όταν υπάρχουν τέτοια απότομα πρανή και στο χερσαίο κομμάτι και στη θάλασσα.

Σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε την κατολίσθηση στη Θηρασιά, η καθηγήτρια Γεωλογίας τόνισε ότι αυτή μπορεί να συνδέεται και με σεισμικές δονήσεις.

«Υπάρχει σεισμική δόνηση νότια της Σαντορίνης δύο μέρες τώρα – στο νότιο ρήγμα ουσιαστικά του Κρητικού πελάγους. Πριν λίγο έγινε ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ που το αισθάνθηκαν αρκετά οι κάτοικοι της Σαντορίνης, οπότε τέτοιες δονήσεις, ναι, μπορούν να προκαλέσουν μικρές κατολισθήσεις. Γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτή η ελαφρόπετρα και οι πυροκλαστικές ροές διαβρώνονται πολύ πιο εύκολα από τη συμπαγή λάβα που υπάρχει στην καλδέρα, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολες οι μικρομετακινήσεις» είπε.

Τι κίνδυνος υπάρχει και τι πρέπει να γίνει

«Για εμάς τους επιστήμονες δεν είναι κάτι ασυνήθιστο το να έχουμε μικροκατολισθήσεις μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης», εξηγεί η κ. Νομικού, «και γι’ αυτό πάντοτε το τονίζουμε στα διάφορα συνέδρια ότι ένας από τους κινδύνους της Καλντέρας, εκτός από ηφαιστιακό κίνδυνο, είναι και ο κατολισθητικός».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ζωή στη Θηρασιά συνεχίζεται, τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, οι άνθρωποι δεν φοβούνται, ενώ όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει, η κ. Νομικού τόνισε ότι με βάση τις προτάσεις των ειδικών θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τα πιο επικίνδυνα σημεία έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. «Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία της καλδέρας στα οποία θα πρέπει πρώτα να γίνει αποτύπωση με ειδικά μηχανήματα όλης της μορφολογίας, έτσι ώστε να εντοπιστούν πραγματικά ποια είναι επικίνδυνα» τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

Ακρόπολη: Σφοδρές αντιδράσεις για την παρουσία χλαμυδοφόρων – Διατάχθηκε ΕΔΕ (photos)

Κάπα Research: Πόσο εμπιστεύονται οι Έλληνες τον θεσμό της Εκκλησίας – Το 70% είναι υπέρ του διαχωρισμού από το κράτος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:27