search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:19
MENU CLOSE

Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ – Θα ασκήσουν έφεση οι ΗΠΑ; (Photos/Video)

04.01.2021 13:49
Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ - Θα ασκήσουν έφεση οι ΗΠΑ; (Photos/Video) - Media

 

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για “συνωμοσία” με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικαστή Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας “μοναδικής” περιόδου “στην ιστορία των ΗΠΑ”, δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα εκτίμησαν ότι τυχόν έκδοσή του στις ΗΠΑ θα αποτελέσει απειλή για το έργο των δημοσιογράφων.

Η δικαστής απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Ασάνζ, όμως επισήμανε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αυτοκτονήσει και ζήτησε την απαλλαγή του.

“Αντιμέτωπος με συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης (…) εκτιμώ ότι οι διαδικασίες (που έχουν περιγράψει οι αμερικανικές αρχές) δεν θα εμποδίσουν τον Ασάνζ να βρει τρόπο να αυτοκτονήσει”, τόνισε η δικαστής στην απόφασή της.

Ασκούν έφεση οι ΗΠΑ

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το δικαστήριο για να αποφασίσει αν θα αφήσει ελεύθερο τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με μια έκρηξη χαράς από τους περίπου 30 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν και να αγκαλιάζονται. Με σηκωμένη τη γροθιά φώναξαν “Απελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ” και “Κερδίσαμε!”.

Μέσα στη δικαστική αίθουσα η δικηγόρος Στέλα Μόρις, με την οποία ο Ασάνζ απέκτησε δύο παιδιά όσο καιρό κρυβόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ξέσπασε σε κλάματα.

Πέρα από το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, η στάση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ασάνζ παραμένει άγνωστη. Οι αμερικανικές διώξεις εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks κινήθηκαν υπό την προεδρία Τραμπ. Ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο Μπάιντεν, είχε αποφύγει να πράξει κάτι τέτοιο. Όμως πριν δέκα χρόνια ο Μπάιντεν είχε συγκρίνει τον Ασάνζ με “ένα high tech τρομοκράτη”.

Η υπερασπιστική γραμμή

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τρία ήταν και παραμένουν – ενόψει της (περίπου δεδομένης) προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο – τα βασικά στοιχεία της υπερασπιστικής γραμμής του Τζουλιάν Ασάνζ και των δικηγόρων του προκειμένου να αποτραπεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ: Πρώτον, ότι πρόκειται για μια «πολιτική δίωξη» σε βάρος του. Δεύτερον, ότι αυτή έρχεται «σε μία μοναδική περίοδο της ιστορίας των ΗΠΑ, υπό την κυβέρνηση Τραμπ». Και τρίτον, ότι ο ίδιος πάσχει από «Σύνδρομο Άσμπεργκερ» και αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ενώ έχει τάσεις αυτοκτονίας, κάτι που θα επιδεινωθεί εάν βρεθεί σε αμερικανικό έδαφος.

Από τα τρία αυτά στοιχεία, τα πρώτα δύο θεωρούνταν εξαρχής δύσκολο να γίνουν δεκτά. Το ένα επειδή ακόμη και αν η Βρετανίδα δικαστής δεχόταν τα πολιτικά κίνητρα της δίωξης (κάτι που δεν έκανε, τελικά), τρέφουν σεβασμό προς το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ και τη δυνατότητά του να διασφαλίσει στον ιδρυτή των Wikileaks μια δίκαιη δίκη. Και το δεύτερο, διότι ήδη η θητεία Τραμπ φτάνει στο τέλος της, κάτι που σημαίνει ότι αλλάζει συνολικά το κλίμα στις ΗΠΑ και κλείνει η περίοδος την οποία επικαλούνται οι δικηγόροι του Ασάνζ.

Επί της ουσίας, λοιπόν, οι περισσότερες ελπίδες τους βασίζονταν στην πλευρά που έχει να κάνει με τα ψυχολογικά προβλήματα και τις τάσεις αυτοκτονίας του Ασάνζ. Μια πλευρά η οποία, όπως σημειώνουν, οξύνθηκε δραματικά κατά το διάστημα των επτά ετών που έμεινε έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Κι αυτό, τελικά, φάνηκε να πιάνει. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη στο θρίλερ, μιας και τα WikiLeaks έχουν «πονέσει» πολύ το Πεντάγωνο και τις μυστικές υπηρεσίες, που ζητούν «εκδίκηση» και παραδειγματική τιμωρία, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μιμητές στο μέλλον…

Μηνυμα Σνόουντεν για την απόφαση

Tην ελπίδα πως η απόφαση θα σημαίνει το τέλος της οδύσσειας του 49χρονου,που ξεκίνησε το 2010 όταν δημοσίευσε περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, εξέφρασε ο Έντουαρντ Σνόουντεν με το παραπάνω μήνυμα στο Twitter.

Ο πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος και πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) έχει δικαιωθεί από το ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ, που έκρινε παράνομη τη μαζική ηλεκτρονική παρακολούθηση εκατομμυρίων Αμερικανών, ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για κατασκοπία στην πατρίδα του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:18