search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:39
MENU CLOSE

Κακά μαντάτα από το προσχέδιο προϋπολογισμού 2010

06.11.2009 01:06
Κακά μαντάτα από το προσχέδιο προϋπολογισμού 2010 - Media

Κακά μαντάτα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους περιέχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε την Πέμπτη το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γ Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο. Μία από τα ίδια θα λέγαμε –τηρουμένων των αναλογιών- …

Κακά μαντάτα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους περιέχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε την Πέμπτη το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γ Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο. Μία από τα ίδια θα λέγαμε –τηρουμένων των αναλογιών- αφού έχουμε ελάχιστες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, αύξηση νέων φόρων άμεσων και εμμέσων, φορολογικές επιδρομές, πιθανή αύξηση αντικειμενικών συντελεστών,  κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ενώ τον καημό τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να τον διασκεδάσουν ούτε με ποτό, ούτε με τσιγάρο γιατί και σε αυτά αναμένονται γενναίες αυξήσεις. Εκείνο που κάνει αυτό τον προϋπολογισμό να ξεχωρίζει είναι ότι οι όποιες επιβαρύνσεις ή περικοπές γίνονται αναφέρονται ονομαστικά για ποιές κοινωνικές παροχές θα διατεθούν.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης, από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργός ως μια σοβαρή προσπάθεια που λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, βάζει τα θεμέλια για την ανάκαμψη αλλά και τη ρήξη με το παρελθόν, ενώ τόνισε ότι από τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε επίσης ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι θέλουμε να απογοητεύσουμε όσους προέβλεπαν ότι δεν θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναφέρθηκε στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης λέγοντας ότι γίνεται πράξη η αναδιανομή και η στήριξη εισοδήματος 2,5 εκατ. πολιτών, καθώς και η αλληλεγγύη και την κοινωνική ευθύνη μας. «Πρέπει να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία» επεσήμανε ακόμη, πρόσθεσε ότι «θα εκλογικεύσει τις δαπάνες και θα θέσει τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη» και τόνισε ότι  έχει στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επενδυτών για την ελληνική οικονομία.

Η  κύρια πηγή αύξησης των καθαρών εσόδων, όπως εξήγησε ο κ Παπακωνσταντίνου,  θα γίνει με την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επιβολή μέτρων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής,  από αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, σε συνδυασμό με νέα αύξηση των ειδικών φόρων στην κατανάλωση (τσιγάρα και ποτά). Επίσης θα προέλθουν από την μείωση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου, την μείωση των επιχορηγήσεων διαφόρων φορέων, την κατάργηση της απόσυρσης, την μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, την εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τα μεγάλα κέρδη και τις μεγάλες περιουσίες, την αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται αύξηση άμεσων φόρων, με κατάργηση σημαντικών φοροαπαλλαγών, ένταξη όλων των εισοδημάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα, επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, επαναφορά του φόρου κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών και έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επίσης αύξηση των εμμέσων φόρων με  αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, αύξηση του αντίστοιχου φόρου σε ποτά και τσιγάρα, πλήρης απόδοση των αυξημένων τελών κινητής τηλεφωνίας, καλύτερος έλεγχος και λειτουργία των ελεγκτικών υπηρεσιών για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ.

Οσο αφορά τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το 2010 οι αυξήσεις θα φτάσουν στο 1,5%, ενώ την ίδια ώρα από τα στοιχεία του προϋπολογισμού διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν περικοπές στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας. Για το ΕΚΑΣ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ότι δεν πρόκειται να δοθούν αυξήσεις φέτος ούτε και του χρόνου και δεν θα  γίνει διεύρυνση των κλιμακίων

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι για το 2010 αποβλέπει στην ανάταξη της οικονομίας, στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη στρατηγική ανάπτυξης, στην αναδιανομή του εισοδήματος και στην ενίσχυση της διαφάνειας. Ξεκινάμε, πρόσθεσε, ένα πολυετές πρόγραμμα στήριξης της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας, ανάκτησης του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών και ενώ τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα έχουν διογκωθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είπε ότι είναι ένας μεταβατικός προϋπολογισμός, που συντάχθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με όλους τους υπουργούς. Υλοποιεί, πρόσθεσε, τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και πρόκειται για το πρώτο σοβαρό νοικοκύρεμα των Οικονομικών, αναφέρθηκε στο εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με μείωση του ΑΕΠ και μείωση των εξαγωγών και τόνισε ακόμη ότι μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου και οι επιχορηγήσεις φορέων, καταργείται η απόσυρση, και μειώνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες.

Παράλληλα, είπε, ότι ενισχύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αυξάνονται οι πόροι για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ, προβλέπονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3.000 στο ΕΣΥ, αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας, κλπ. Αναφέρθηκε ακόμη στον κεντρικό δημοσιονομικό στόχο, ο οποίος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% το 2009, στο 9,4% το 2010 και τόνισε ότι η μείωση του ελλείμματος θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών. Υπενθύμισε τέλος ότι το δημόσιο χρέος φθάνει τα 300 δισ. ευρώ και ότι μόνο το 2009 αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:38