search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:53
MENU CLOSE

Ο κινέζικος «δράκος» στήριξε την Εθνική

10.10.2010 15:26
Ο κινέζικος «δράκος» στήριξε την Εθνική  - Media

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή οι μέτοχοι της Εθνικής – αλλά και όλοι όσοι είχαν αγοράσει τους τίτλους ή δικαιώματα της «μεγάλης μας φίλης» – διακατέχονταν από ανησυχία.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή οι μέτοχοι της Εθνικής – αλλά και όλοι όσοι είχαν αγοράσει τους τίτλους ή δικαιώματα της «μεγάλης μας φίλης» – διακατέχονταν από ανησυχία. Όχι επειδή υπήρχε η απίθανη περίπτωση μη κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου. Αλλά διότι η τιμή βρισκόταν πέριξ των 7 ευρώ και τα δικαιώματα σημείωναν σημαντική πτώση.

Οι δηλώσεις, όμως, του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο για την αγορά ελληνικών ομολόγων ερμηνεύτηκαν ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην Εθνική Τράπεζα, η οποία διακρατά 20 δισ. ελληνικού χρέους. Το μήνυμα του κινέζικου δράκου προς την Ευρώπη ήταν: Αν η Κίνα στηρίζει την ελληνική οικονομία, τότε θα έχουν όφελος και οι μετοχές της πρώτης ελληνικής εταιρείας.

Τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο, φυσικά, και για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αυτή ήταν μια ανάσα πρώτα σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά και επί της ουσίας, τουλάχιστον μέχρι να διευκρινιστούν πλήρως οι όροι και ο χρόνος κατά τον οποίο οι Κινέζοι θα αποφασίσουν να αγοράσουν ελληνικό χρέος.

Έλληνας διαχειριστής ιδιόκτητου fund στην Ελβετία επισημαίνει σχετικά στο «Π» ότι: «Η στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο είναι μεγάλη. Δεδομένων των μεγεθών της είναι σε θέση ακόμη και να “καταπιεί” την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στήριξη αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά. Προσωπικά για το fund μας μετά τις δηλώσεις αυξάνουμε τις θέσεις μας στην Εθνική Τράπεζα με συγκεκριμένους στόχους τα 8,20 ευρώ στην ανοδική κίνηση και με stop loss (σταμάτημα ζημιών) το -15%».

 

Πολλαπλή στήριξη

Τη Δευτέρα η στήριξη των μετοχών της Εθνικής ήταν παραπάνω από εμφανής. Οι ανάδοχοι, όμως, δεν ήταν μόνοι τους, καθώς στις 3 το μεσημέρι είχαν αλλάξει «χέρια» 7,9 εκατ. μετοχές Εθνικής αξίας 53 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός τζίρος του χρηματιστηρίου ήταν 100 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Εθνικής.

Η διοίκηση, όμως, της Εθνικής φρόντισε εξ αρχής να στηρίξει την έκδοση, έτσι εξασφάλισε πρώτα απ’ όλα τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων που κατέχουν το 16,5%. Είτε με δάνεια είτε με πωλήσεις άλλων τίτλων τα ασφαλιστικά ταμεία διατηρούν τη θέση τους. Σε ό,τι αφορά τους ξένους επενδυτές – μ’ εξαίρεση ορισμένα hedge funds – το 35,4% που κατείχαν προ της αύξησης αναμένεται να αυξηθεί και εκτιμάται να φθάσει έως και το 38%. Κι αυτό διότι εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση 1 δισ. δικαιώματα.

Στατιστικά, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, το 25% των δικαιωμάτων αλλάζει «χέρια» κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου. Επειδή, όμως, η Εθνική εξέδωσε και μετατρέψιμες ομολογίες το ποσοστό μπορεί να φθάσει το 30%. Με βάση τους όρους σε μετοχές και ομολογίες, ένα 3,5% περίπου αναμένεται να αλλάξει «χέρια».

Οι ιδιώτες επενδυτές (νομικά και φυσικά πρόσωπα) διαθέτουν ένα 40,5%, ωστόσο όλοι οι ιδιώτες μέτοχοι δεν έχουν την απαραίτητη ρευστότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Τα υπόλοιπα ποσοστά στα οποία μπορεί να επέλθουν αλλαγές είναι του Δημοσίου και των οργανισμών που σχετίζονται μ’ αυτό (7,5%) και τέλος των θυγατρικών της Εθνικής που κατέχουν το 0,1%.

 

Οι στόχοι των ξένων και της Εθνικής

Ο στόχος των ξένων επενδυτών με την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής; Μ’ ένα σχετικά χαμηλό κόστος δεν αποκτούν απλώς συμμετοχή στην πρώτη ελληνική τράπεζα, αλλά σε ένα τραπεζικό ίδρυμα που βρίσκεται σ’ όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από την Τουρκία έως τα Βαλκάνια, αλλά και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι ξένοι μέτοχοι αποκτούν μια έμμεση επιρροή.

Την ίδια στιγμή, όμως, με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η Εθνική Τράπεζα ισχυροποιείται από πλευράς κεφαλαίων. Έναντι Ελλήνων και Ευρωπαίων ανταγωνιστών θα είναι καλύτερα θωρακισμένη και πιο έτοιμη όταν επιστρέψει στη διατραπεζική αγορά. Κυρίως, όμως, η Εθνική εξασφάλισε τη συνέχειά της, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στις αγορές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:51