search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:31
MENU CLOSE

Απανωτά χτυπήματα από εχθρούς και «φίλους» για το Σαμαρά

16.10.2010 14:15
Απανωτά χτυπήματα από εχθρούς και «φίλους» για το Σαμαρά - Media

Μια… ωραία ατμόσφαιρα φαίνεται ότι επικρατεί στη Ν.Δ., καθώς τα χτυπήματα έρχονται απανωτά από εχθρούς και φίλους προς τον Αντώνη Σαμαρά. Πριν καλά καλά συνέλθει από τα σενάρια για την επιστροφή του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, ένας παλαιός του… γνώριμος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον… «πυροβόλησε» χαρακτηρίζοντάς τον λαϊκιστή και κάνοντας την πρόβλεψη ότι ποτέ δεν θα γίνει πρωθυπουργός!

Μια… ωραία ατμόσφαιρα φαίνεται ότι επικρατεί στη Ν.Δ., καθώς τα χτυπήματα έρχονται απανωτά από εχθρούς και φίλους προς τον Αντώνη Σαμαρά. Πριν καλά καλά συνέλθει από τα σενάρια για την επιστροφή του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, ένας παλαιός του… γνώριμος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον… «πυροβόλησε» χαρακτηρίζοντάς τον λαϊκιστή και κάνοντας την πρόβλεψη ότι ποτέ δεν θα γίνει πρωθυπουργός!

«Οι προβλέψεις του επιτίμου δεν μας αφορούν» έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. «Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι στο παρελθόν είχε πει με την ίδια βεβαιότητα ότι το Σκοπιανό σε δέκα χρόνια θα έχει ξεχαστεί. Και ακόμα βρισκόμαστε στις συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά!!!». Αυτό που ξέχασαν να συμπληρώσουν ήταν η ατάκα του επίτιμου για τον Γ. Παπανδρέου ότι… «δεν κάνει για πρωθυπουργός το παιδί», αλλά ο Παπανδρέου τελικά συνέτριψε τον Καραμανλή…

Το περίμεναν

Μπορεί, όπως ισχυρίζονται οι συνεργάτες του Σαμαρά, μια τέτοια επιθετική κίνηση να την περίμεναν, το κλίμα όμως που δημιουργείται στη Ν.Δ. δεν τους αφήνει αδιάφορους. Διότι, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή – μετά την αποπομπή της Μπακογιάννη – ο Σαμαράς δεν επιθυμεί να ανοίξει κι άλλο εσωκομματικό μέτωπο.

«Πρώτα θα κλείσω τις “διαρροές” και ύστερα θα φέρω κι άλλους στο κόμμα» είχε πει τον Νοέμβριο του 2009 ο Σαμαράς, τον οποίο σήμερα οι αντίπαλοί του κατηγορούν ότι πάει να κάνει… Πολιτική Άνοιξη τη Ν.Δ. συρρικνώνοντάς την επικίνδυνα.

Οι στενοί του συνεργάτες, ωστόσο, δεν παύουν να ισχυρίζονται ότι αυτές οι επιθέσεις απ’ όλους τους εσωκομματικούς αντιπάλους ή τους επίδοξους μνηστήρες για την αρχηγία γίνονται ενώ η επίθεση του Σαμαρά προς την κυβέρνηση βρίσκει ανταπόκριση.

Μάλιστα λένε πως έχουν δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν πως, μετά την ιστορία με τον Γιούνκερ, πρόεδρο του Eurogroup, η δυσφορία του κόσμου για την κυβέρνηση εκφράζεται όλο και πιο έντονα. Γι’ αυτό χαρακτηρίζουν «δεκανίκι της κυβέρνησης» τον Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «τη στιγμή που έπεφταν οι μάσκες και ο κόσμος αντιλαμβανόταν ότι ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε από πριν την οικονομική κατάσταση της χώρας, άρα μπορούσε να έχει κάνει άλλες κινήσεις πριν φτάσει στο μνημόνιο, ο επίτιμος πρόεδρος προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα».

«Κοίτα ποιος μιλάει» λένε, παρ’ όλα αυτά, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Σαμαρά. «Ο άνθρωπος που υιοθέτησε χωρίς καμία σκέψη ό,τι του είπαν σχετικοί και άσχετοι για το έλλειμμα και το χρέος. Μεγαλύτερη ανοησία από τον μηδενισμό του ελλείμματος που έφερε ως πρόταση ο Σαμαράς, δεν υπάρχει».

Σε σταυροδρόμι

Πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται μπροστά και στο σταυροδρόμι της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος. Το δίλημμα είναι σαφές και προσδιορίζεται ως εξής: Να ακολουθήσει τον δρόμο του Καραμανλή προς την Κεντροδεξιά ή να κάνει στροφή προς ένα «καθαρό» δεξιό προφίλ; Οι συνεργάτες του εμφανίζονται διχασμένοι: από τη μία βλέπουν ότι στη δεξιά «πολυκατοικία» υπάρχει συνωστισμός μνηστήρων (Μπακογιάννη, Καρατζαφέρης) κι από την άλλη φοβούνται ότι ένα σκληρό δεξιό πρόσωπο θα απωθούσε πολλούς ψηφοφόρους και ιδιαίτερα νέους.

Τα διλήμματα, όμως, τα λύνει η ζωή και στην περίπτωση του Σαμαρά η παρέμβαση Μητσοτάκη, όπως φαίνεται, τον βοήθησε να διαλέξει. «Με όλα αυτά που είπε ο επίτιμος δημιούργησε μεγαλύτερη συσπείρωση στους παραδοσιακούς δεξιούς» έλεγαν στο «Π» συνεργάτες του. «Όσο κι αν δεν το φαντάζονται οι εμπνευστές αυτής της ιστορίας, ακόμη και άνθρωποι που είχαν απομακρυνθεί από τη Ν.Δ. απογοητευμένοι, τώρα επιστρέφουν».

Καρδιοχτυπά στη   Ρηγίλλης

Επιστρέφουν όμως προς τη Ν.Δ.; «Αυτό θα το δείξουν οι εκλογές» λένε οι πιο δύσπιστοι. «Εκεί θα φανεί πόσο έχει πείσει η ρητορική του Σαμαρά, αλλά και πόσο σωστές ήταν οι επιλογές του σε κάποιες περιφέρειες».

Ήδη στη Ρηγίλλης υπάρχει χτυποκάρδι για το τι θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής με την υποψηφιότητα του Β. Κικίλια. Επισήμως η Ρηγίλλης εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του, αφού, όπως λένε, έχει καταφέρει να προσεγγίσει σχεδόν τον Σγουρό. Ανεπισήμως όμως δεν κρύβουν την αγωνία τους για τη θέση που θα καταλάβει ο Κικίλιας.

Αλλά και με την υποψηφιότητα του Δ. Δράκου τα πράγματα δεν μοιάζουν να είναι καλύτερα. Ο Σαμαράς προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να βοηθήσει τον υποψήφιο στην Πελοπόννησο, τα μηνύματα όμως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Π. Τατούλη να προηγείται κατά πολύ του υποψηφίου της Ν.Δ.

Οι συνεργάτες του Σαμαρά πάντως επιμένουν ότι άξιζε το ρίσκο του Κικίλια, όπως και του Κ. Αγοραστού στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος, διότι έτσι δείχνουν τη διάθεση για ανανέωση που θα γίνει στο κόμμα. Έλεγαν μάλιστα ότι αυτές οι δυο υποψηφιότητες δίνουν το στίγμα τους καθημερινά μέσα από το διαδίκτυο προσεγγίζοντας νέους ψηφοφόρους.

Σε ό,τι αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία υποψηφίους της Ν.Δ., αυτοί θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους με επιχειρήματα και προτάσεις που θα αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου της Ρηγίλλης κάνουν καθημερινά μαθήματα στους… σκράπες υποψηφίους μήπως και καταφέρουν κάτι…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:31