18/11/2019 12:47:48
9.11.2009

Ένα απόλυτο φρενοκομείο

◆ Έξι δεκαετίες βουλευτής.

◆ Εννέα χρόνια πρόεδρος της Ν.Δ. (και επίτιμος πρόεδρος από τον Οκτώβριο του 1993).

◆ Τριάμισι χρόνια πρωθυπουργός (1990-93).Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι πολύ παλιός στο κουρμπέτι για να μείνει έξω από τον χορό την ώρα που η κόρη του, η Ντόρα Μπακογιάννη, δίνει τη μάχη της ζωής της ώστε να πραγματοποιήσει το μεγάλο πολιτικό της όνειρο: να γίνει αρχηγός της Ν.Δ., μπας και καταφέρει αργότερα (άγνωστο πόσο αργότερα...), με αυτή την ιδιότητά της, να γίνει και πρωθυπουργός της χώρας.

Ο επίτιμος δεν μιλάει δημοσίως. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθεται άπραγος. Μπορεί η Ντόρα να μην επιθυμεί σε καμιά περίπτωση ο πατέρας της να εμφανίζεται και να εκφράζεται δημοσίως, όμως είναι προφανές ότι έχει απόλυτη ανάγκη από τη βοήθειά του σε μια μάχη η οποία πλέον διεξάγεται με όλα τα μέσα, ιδιαιτέρως ύστερα από την αποχώρηση του Αβραμόπουλου από την κούρσα.

◆ Οι ντορικοί – με προεξάρχοντα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη – χτυπούν το φρούριο του Σαμαρά με όπλο την «προδοσία» του 1993.

◆ Οι σαμαρικοί ανταποδίδουν τα πυρά απειλώντας με αποκαλύψεις για σκάνδαλα και θυμίζοντας μέχρι και την Αποστασία του 1965 ή τον Ανένδοτο Αγώνα, για να τονίσουν τον παραδοσιακό αντικαραμανλισμό της Οικογένειας Μητσοτάκη.

Το κλίμα όσο πάει και χαλάει, σε βαθμό που πολλοί να προβληματίζονται, παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει έως και ζήτημα ενότητας της Δεξιάς την επομένη της ανάδειξης του νέου (ή της νέας) αρχηγού.

Με τα μαχαίρια να έχουν βγει κανονικά από τα θηκάρια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν μπορεί να μείνει έξω από μια εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μάχης για την πολιτική επιβίωση των δύο αντιμαχομένων πλευρών της συντηρητικής παράταξης. Ως εκ τούτου κινείται, αλλά στο παρασκήνιο, ενεργοποιώντας ολόκληρο τον παραδοσιακό μητσοτακικό μηχανισμό, ο οποίος προετοιμάζεται πυρετωδώς για την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων της Ρηγίλλης.

Κεντρικό ζητούμενο για τους μητσοτακικούς – και βεβαίως για τους σαμαρικούς – φυσικά αποτελεί η προσέλκυση των μέχρι προχθές υποστηρικτών του Αβραμόπουλου, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι θα μείνει ουδέτερος μέχρι τέλους.

 

Μια παλαιά σχέση

Η ουδετερότητα είναι μια πολύ καλή διπλωματική διέξοδος για τον Αβραμόπουλο, που είδε τα όνειρά του να γκρεμίζονται μεμιάς. Αν και πολλοί πίστευαν ότι θα άντεχε μέχρι τέλους, προσδιόριζαν την ηρωική έξοδο προς το συνέδριο, όπου παρουσία 5.000 συνέδρων θα έπαιζε την τελευταία παράσταση. Με την αποχώρησή του απελευθέρωσε όσους τον στήριζαν να πάνε σε άλλες πολιτείες.

Ο ίδιος ιδεολογικοπολιτικά είναι πιο κοντά στην Μπακογιάννη, η οποία όμως δεν το έχει σε τίποτε, όπως είναι ο ίδιος τώρα, αποδυναμωμένος, να τον τελειώσει. Η Ντόρα δεν θα το κάνει και θα προσπαθήσει μέχρι τελευταία στιγμή να τον πάρει μαζί της.

Μην ξεχνάτε ότι ο Αβραμόπουλος χρωστάει την είσοδό του στην πολιτική στον Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησε στην αρχή της κούρσας στην Αραβαντινού, όπου και το πολιτικό γραφείο του επίτιμου. Αυτό το στοιχείο τον ενώνει με την Ντόρα και για όσους δεν ξέρετε ο Αβραμόπουλος θεωρεί κατά βάθος εαυτόν «πνευματικό παιδί» του Μητσοτάκη.

Την περίοδο 1990-1993 διηύθυνε το διπλωματικό γραφείο του Μητσοτάκη, τις ημέρες της πρωθυπουργίας του. Τότε, πριν από τις εκλογές, η Μπακογιάννη, υπουργός Πολιτισμού, πρότεινε να πολιτευθεί ο Αβραμόπουλος στην Α’ Αθηνών με τη Ν.Δ. Επίσης, μετά τη σύγκρουση Μητσοτάκη και Σαμαρά και την απόφαση του πρώτου να πάρει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, ο Αβραμόπουλος αναβαθμίστηκε. Έγινε ταυτόχρονα και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ήταν «ο άνθρωπος» του Μητσοτάκη στη διπλωματία.

«Δημήτρη, πρέπει να βγει η Ντόρα πρόεδρος » του είπε ο Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνάντησή τους, αλλά ο Αβραμόπουλος ήταν ανένδοτος να προχωρήσει και να δώσει τη μάχη. «Καλά, καλή επιτυχία» του ανταπάντησε ο Μητσοτάκης, που κατά βάθος πίστευε ότι θα στηρίξει την κόρη του. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμφώνησαν – εάν συμφώνησαν – για το τι θα έκανε ο Αβραμόπουλος στην περίπτωση που δεν πήγαινε στον δεύτερο γύρο, αφού τότε δεν έπαιζε το σενάριο της αποχώρησής του.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.