search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:35
MENU CLOSE

Δεν τους θέλει πίσω ούτε η… Μέρκελ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1857
25-03-2015
26.03.2015 04:00
merkel_samaras.jpg

Ύστερα από δύο μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, το κλίμα στα δύο κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης αναδίδει μια αίσθηση ότι υπάρχουν και λειτουργούν σε μιαν άλλη χώρα.

Ύστερα από δύο μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, το κλίμα στα δύο κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης αναδίδει μια αίσθηση ότι υπάρχουν και λειτουργούν σε μιαν άλλη χώρα.

Στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ – από κοντά και το Ποτάμι – περνούν τον χρόνο τους με το όνειρο ότι πέφτει η κυβέρνηση κι αυτοί καλούνται να σώσουν ξανά τη χώρα, μέσω μιας νέας κυβέρνησης, οικουμενικής ή «εθνικής σωτηρίας». Στη Ν.Δ. συζητούν και πρόταση για πρωθυπουργό: τον Καραμανλή, ο οποίος θα έρθει από τη μακρινή… Ραφήνα ως παράκλητος για να ενώσει τη χώρα και να την κρατήσει στο ευρώ. Οι ηγεσίες τους αρνούνται να κάνουν στην άκρη περιμένοντας να τους ξανακαλέσει η… Ιστορία.

Πραγματικά είναι δύσκολο να σχολιάσει κάποιος αυτές τις προσδοκίες την ώρα που το ΠΑΣΟΚ με το ζόρι μπαίνει στη Βουλή και η Ν.Δ. περιορίζεται κάτω από το 20%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει αυτοκρατορικά ποσοστά μιας άλλης εποχής, κυρίως στην πρόθεση ψήφου.

Όμως το πιο ενδιαφέρον ερώτημα δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, η οποία τους οδήγησε στο περιθώριο και συνεχίζει να τους απαξιώνει παρά τις εμφανείς δυσκολίες της σημερινής κυβέρνησης. Αφορά κυρίως τους… δανειστές, τους Ευρωπαίους, τους εκτός Ελλάδος. Εν τέλει αφορά τη… Μέρκελ. Θα δεχόταν με χαρά την είδηση ότι αυτοί οι τύποι επιστρέφουν στην εξουσία; Είναι βέβαιο ότι στο Βερολίνο θα τους υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες;

Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία βρήκε μεγάλες δυσκολίες με τον Τσίπρα και τους δικούς του. Είναι αλήθεια ότι δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Είναι επίσης αλήθεια ότι ξεβολεύονται και πρέπει να βρουν νέες νόρμες, νέα προσχήματα, ενώ βλέπουν τους δικούς μας κυβερνητικούς σαν… ταραξίες.

Γιατί όμως να θέλουν τους προηγούμενους; Μήπως καταπολέμησαν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που αποτελούν και ευρωπαϊκή προτεραιότητα; Μήπως έφτιαξαν ένα σοβαρό φορολογικό σύστημα και φορολόγησαν τον πλούτο – μια ακόμη ευρωπαϊκή προτεραιότητα; Μήπως έβαλαν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης; Αντιθέτως, στράγγιζαν την οικονομία και την κοινωνία για να φτιάχνουν πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία οι ίδιοι οι δανειστές σήμερα αμφισβητούν. Οι Γερμανοί και οι άλλοι μόνο υποσχέσεις και ψέματα άκουγαν. Γιατί να τους θέλουν πίσω;

Ακόμη και με αυτούς εδώ, τους «ταραξίες», περισσότερες ελπίδες έχουν να δουν εξορθολογισμό της οικονομικής και θεσμικής λειτουργίας της χώρας. Γι’ αυτό άλλωστε, παρά τις δυσκολίες, διαπραγματεύονται μαζί τους. Με τους άλλους τι έχουν πια να πουν;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:34