search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:40
MENU CLOSE

Ο διοικητής του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες μπροστά στην αγχόνη (Photos)

26.03.2015 15:47
Ο διοικητής του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες μπροστά στην αγχόνη (Photos) - Media

H στιγμή που ο αρχιτέκτονας και διοικητής του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες έρχεται αντιμέτωπος με τα εγκλήματά του.

H στιγμή που ο αρχιτέκτονας και διοικητής του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες έρχεται αντιμέτωπος με τα εγκλήματά του.

Ο Ες ανέλαβε διοικητής του Άουσβιτς την πρωτομαγιά του 1940. Παρέμεινε επικεφαλής για 3,5 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το στρατόπεδο επεκτάθηκε αποκτώντας σειρά εγκαταστάσεων εξόντωσης ανθρώπων, όπως θάλαμους αερίων και κρεματόρια.

Ο ίδιος έκανε εκτεταμένες έρευνες για να βελτιώσει τις τεχνικές των μαζικών δολοφονιών και το πέτυχε χρησιμοποιώντας ειδικούς χώρους και εξελιγμένα χημικά. Μάλιστα είχε περάσει χρόνο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα για να αποκτήσει την απαραίτητη «τεχνογνωσία»…

Τις τελευταίες μέρες του πολέμου, μετά από συμβουλές του Χίμλερ, ο Ες μεταμφιέστηκε σε Γερμανό ναύτη και διέφυγε της σύλληψης για ένα χρόνο.

Συνελήφθη από Βρετανούς στρατιώτες στις 11 Μαρτίου του 1946 και ήταν μεταμφιεσμένος σε αγρότη. Τον πρόδωσε η σύζυγός του καθώς φοβόταν ότι οι σύμμαχοι θα παρέδιδαν τον γιο της στους Σοβιετικούς.

Ο Ες ομολόγησε την πραγματική του ταυτότητα μετά από άγριο βασανισμό, παρότι οι βασανιστές του γνώριζαν ποιος ήταν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του στην Πολωνία, παρέμεινε αμετανόητος για το ολοκαύτωμα, ωστόσο υποστήριξε ότι εκτελούσε εντολές. Στο τέλος της δίκης ζήτησε από το δικαστήριο να του επιτραπεί να στείλει τη βέρα του στη σύζυγό του.

Καταδικάστηκε σε θάνατο στις 2 Απριλίου 1945. Η ποινή εκτελέστηκε στις 16 Απριλίου μπροστά στα κρεματόρια του Άουσβιτς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Ες έφτασε στον τόπο της εκτέλεσης ήρεμος, με δυναμικό, σχεδόν αλαζονικό, βάδισμα. Τα χέρια του ήταν δεμένα με χειροπέδες και χρειάστηκε την βοήθεια των εκτελεστών του για να ανέβει στην ειδική εξέδρα. Ο δήμιος έβαλε την θηλιά στον λαιμό του Ες και εκείνος με ένα κούνημα του κεφαλιού του την προσάρμοσε καλύτερα.

Εκτελέστηκε 10:08 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 πέθαναν μετά την επιλογή που έγινε άμεσα κατά την άφιξή τους. Άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν.

Ο Ρούντολφ Ες κατα τη διάρκεια της δίκης (αριστερά), λίγο πριν την κρεμάλα (κέντρο), μετά την εκτέλεση (δεξιά)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:40