search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:03
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση με το βλέμμα στο Euro Working Group – Ακολουθούν τρεις ημερομηνίες «φωτιά»

01.04.2015 05:26
Η κυβέρνηση με το βλέμμα στο Euro Working Group - Ακολουθούν τρεις ημερομηνίες «φωτιά» - Media

Σε άμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους επιδιώκει να έρθει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η επανεκκίνηση της οικονομίας  στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα.

Σε άμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους επιδιώκει να έρθει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η επανεκκίνηση της οικονομίας  στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα.

Ειδικότερα, από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν απαγορευτικά τα εξής:

  • Καμία μείωση στο ασφαλιστικό
  • Καμία αύξηση στα αγαθά λαϊκής κατανάλωσης (φάρμακα, τρόφιμα κτλ.) και στον Φ.Π.Α.
  • Θετικές αλλαγές στα εργασιακά, ώστε να ανατραπεί ο εργασιακός μεσαίωνας
  • Όχι ξεπούλημα, οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν με αναπτυξιακές συμπράξεις. Το δημόσιο θα διατηρήσει τον πλειοψηφικό χαρακτήρα

Οι διαπραγματεύσεις  στο Brussels Group «έκλεισαν» και πλέον τη σκυτάλη παίρνει το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group στις4, με το συμβούλιο των τεχνοκρατών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης να βάζει στο… μικροσκόπιο τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν αποκλείουν ακόμη και την σύγκληση του Εurogroup.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου το Brussels Group ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων που εκτυλίσσεται στην Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η Ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους. Έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των Ελληνικών προτάσεων.

Ωστόσο φαίνεται ότι οι εταίροι δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη και πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι εταίροι εξέφρασαν παράπονα για τις συνομιλίες. Όπως τονίστηκε η πρόοδος των συζητήσεων είναι ελάχιστη, αφού η ελληνική πλευρά δεν έχει δώσει όλα τα στοιχεία. Πηγές της Ευρωζώνης επισημαίνουν ότι υπάρχει μικρή πρόοδος, ενώ, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, υπάρχει ενόχληση για τους εκπροσώπους δύο υπουργείων. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι εν λόγω εκπρόσωποι δεν δίνουν στοιχεία στα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ, πολλές φορές δεν πηγαίνουν καν στα ξενοδοχεία που γίνονται οι συζητήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό προηγήθηκε χθες διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, παρουσία των Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη, Ε. Τσακαλώτου, Δ. Μάρδα, με τη συμμετοχή και του Γιώργου Χουλιαράκη και της Έλενας Παναρίτη. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν, πως ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει επίσπευση της παράδοσης των στοιχείων που χρειάζονται τα τεχνικά κλιμάκια, αφού είναι δεδομένο πως η έγκριση των μεταρρυθμίσεων θα μπορέσει να διαμορφώσει συνθήκες για να αποδεσμευθούν:

  • Τα κέρδη του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων ύψους 1,9δις ευρώ
  • Και πιθανόν να επιστραφεί το 1,2δις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης( EFSF)

Πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται με το βλέμμα στις 8 Απριλίου οπότε και θα πρέπει το κράτος να εκδώσει έντοκα γραμμάτια. Άλλη «καυτή» ημερομηνία θεωρείται η 9η Απριλίου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δόση ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ στις 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία έκδοση εντόκων γραμματίων για να αντληθεί 1 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτηθούν αντίστοιχου ύψους λήξεις στις 17 του μηνός.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50