search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:45
MENU CLOSE

Αναπολούν τη Γιουγκοσλαβία οι Κροάτες

08.04.2015 10:55
Αναπολούν τη Γιουγκοσλαβία οι Κροάτες - Media

Το 82% των Κροατών με μεγάλη εμπειρία από τη ζωή στην Πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (SFRJ) θεωρεί ότι τότε ζούσε καλύτερα, το 74% πιστεύει ότι θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες συνθήκες να ζήσει ξανά σε ένα μονοκομματικό σύστημα και το 40% εκτιμά ότι ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο είναι θετική προσωπικότητα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ενημερωτικής πύλης MojeVrijeme.hr.

 

Το 82% των Κροατών με μεγάλη εμπειρία από τη ζωή στην Πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (SFRJ) θεωρεί ότι τότε ζούσε καλύτερα, το 74% πιστεύει ότι θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες συνθήκες να ζήσει ξανά σε ένα μονοκομματικό σύστημα και το 40% εκτιμά ότι ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο είναι θετική προσωπικότητα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ενημερωτικής πύλης MojeVrijeme.hr.

Στην έρευνα “Ήταν κάποτε καλύτερα για σας;” συμμετείχαν πολίτες της Κροατίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Το 82% των ερωτηθέντων στην Κροατία απάντησε ότι ζούσε καλύτερα ή πολύ καλύτερα, το 4% είπε ότι ζούσε χειρότερα και το 6% έδωσε την απάντηση: “Ας μην αφήσει ο Θεός να ξανασυμβεί”. Το 14% των ερωτηθέντων τόνισε ανοιχτά ότι είναι μεταξύ των νοσταλγών της Γιουγκοσλαβίας και το 62% είπε ότι δεν είναι. Το ποσοστό των περιστασιακά νοσταλγών της Γιουγκοσλαβίας είναι 22%.

Το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι χωρίς πρόβλημα θα μπορούσε να ζήσει σε μονοκομματικό σύστημα, αν υπήρχε ευημερία και το 14% είπε ότι θα το αποδεχόταν, ανάλογα με το κόμμα που θα ήταν στην εξουσία.

Οι αναλυτές συμπεραίνουν ότι αυτό σημαίνει πως το 74% των ερωτηθέντων, που έχουν εμπειρία της ζωή στην πρώην Γιουγκοσλαβία θα μπορούσαν ξανά να ζήσουν σε κοινωνία με ένα πολιτικό κόμμα και ότι ένας στους πέντε (21%) κατηγορηματικά υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να να ζήσει σε ένα τέτοιο σύστημα.

Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Τίτο ήταν θετική προσωπικότητα και το 8% είπε ότι πρόκειται για δικτάτορα.

Το 83% των συμμετεχόντων στη έρευνα δήλωσε ότι στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν υπήρχαν διακρίσεις με βάση την εθνικότητα και το 13% Από τους Κροάτες ερωτηθέντες, το 56% δηλώνουν θρησκευόμενοι και το 36% ότι δεν είναι.

Η διαφθορά είναι, σήμερα, το κυρίαρχο πρόβλημα της κροατικής κοινωνίας, τόνισε το 69% των ερωτηθέντων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η διαφθορά στη Γιουγκοσλαβία ήταν μικρότερης έκτασης και μόνο το 2% δήλωσε ότι η διαφθορά ήταν μεγαλύτερη τότε απ’ ό,τι στην ανεξάρτητη Κροατία.

Θλίψη για την αγοραστική δύναμη που είχε την εποχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας εξέφρασε το 55% των ερωτηθέντων και το 28% απάντησε ότι σήμερα είναι μεγαλύτερη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ακόμη ότι το 91% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν σε ανασφαλές περιβάλλον και μόλις το 4% πιστεύει ότι ζουν σε πιο σίγουρο περιβάλλον.

Τέλος, το 73% των Κροατών ηλικίας άνω των 45 ετών απάντησε ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής των δημοφιλών δράσεων εθελοντικής εργασίας νεολαίας και το 15% κατά.

Η έρευνα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη δείχνει ότι οι πολίτες άνω των 45 ετών εκφράζουν κυρίως θετικές θέσεις και συναισθήματα για το πρώην κοινό κράτος σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι στην Κροατία.

Το 87% των ερωτηθέντων στη Βοσνία, πιστεύει ότι θα ήταν αρνητική εξέλιξη η επιστροφή σε μονοκομματικό σύστημα, το 92% εκτιμά ότι κάποτε ζούσε καλύτερα και το 66% είπε ότι η ζωή στη Γιουγκοσλαβία ήταν πολύ καλύτερη.

Τον Τίτο θετική προσωπικότητα χαρακτηρίζει το 65% των ερωτηθέντων και το 3% τον θεωρεί δικτάτορα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33