search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:47
MENU CLOSE

Η ώρα της κρίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1864
14-05-2015
15.05.2015 03:00
pod_1405_007_cmyk.jpg

Η συμφωνία πλησιάζει, η κυβέρνηση δηλώνει ότι εργάζεται ώστε αυτή να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής, αλλά κόμμα και βουλευτές ανησυχούν.

 

Η συμφωνία πλησιάζει, η κυβέρνηση δηλώνει ότι εργάζεται ώστε αυτή να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής, αλλά κόμμα και βουλευτές ανησυχούν. Από τα κομματικά στελέχη μέχρι τους υπουργούς, τις τελευταίες μέρες όλοι βάζουν τις «κόκκινες γραμμές» τους με δημόσιες τοποθετήσεις εν όψει της συμφωνίας προκειμένου να ασκήσουν πίεση ώστε αυτό να κινείται στο πολυδιακηρυγμένο πλαίσιο της «λαϊκής εντολής» ούτως ώστε να μπορούν να το υπηρετήσουν. 
 
Ως επίφοβη να τραυματίσει την κυβερνητική πλειοψηφία υποδεικνύεται το τελευταίο διάστημα η Αριστερή Πλατφόρμα, στην οποία ως επί το πλείστον εστιάζεται το ενδιαφέρον για το πώς θα κινηθεί στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση καταλήξει σε μια συμφωνία «ετεροβαρή» ή «ταπεινωτική» ή «οδυνηρή», μη υπερασπίσιμη σε τελική ανάλυση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την περίπτωση υπουργοί όπως ο Λαφαζάνης στέλνουν μηνύματα ότι δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο και προτίθενται να εγκαταλείψουν το κυβερνητικό σχήμα. 
 
Όμως αυτό δεν προεξοφλεί τη στάση που θα τηρήσουν στο κοινοβουλευτικό επίπεδο οι υπουργοί και βουλευτές της εσωκομματικής μειοψηφίας. Στον βαθμό που μπορεί να κριθεί ότι η μη στήριξη της κυβέρνησης μπορεί να επιφέρει ρήγματα στο κόμμα, είναι δυνατόν κανείς να εκτιμήσει ότι πιο πιθανό είναι η σχετικά συμπαγής τάση της μειοψηφίας να κρατήσει στάση κομματικής πειθαρχίας. Είναι ενδεικτικό ότι στο ερώτημα αν η Πλατφόρμα σκοπεύει να αποχωρήσει από το κόμμα (συνέντευξη στο «Πρώτο θέμα») ο Λαφαζάνης διαμηνύει ότι «η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είναι μια ευκαιριακή παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά αποτελεί «αξεχώριστο συστατικό του». 
 
Ωστόσο αυτό ισχύει κυρίως για τα στελέχη της Πλατφόρμας που προέρχονται από το μάλλον «συμπαγές» Αριστερό Ρεύμα. Στην Α.Π. ανήκουν και οι τροτσκιστικές οργανώσεις ΔΕΑ, Κόκκινο και ΑΠΟ, οι οποίες έχουν υψώσει τους τόνους της κριτικής. Από αυτές τις δυνάμεις η ΔΕΑ εκπροσωπείται στη Βουλή και έχει δώσει δείγματα απειθαρχίας στην εκλογή του ΠτΔ (η Γιάννα Γαϊτάνη ήταν τότε απούσα από την ψηφοφορία). 
 
Ανάλογες προθέσεις είχαν δείξει και βουλευτές της ΚΟΕ (ανήκει στη συνεδριακή πλειοψηφία και συνολικά διαθέτει 5 βουλευτές), αν και τελικά δεν προχώρησαν, καταγγέλλοντας ότι απειλήθηκαν με διαγραφή. Όμως το τελευταίο διάστημα ο χώρος αυτός φαίνεται να υπερβαίνει στην κριτική όλες τις εσωκομματικές τάσεις περιγράφοντας ανοιχτά την κυοφορούμενη συμφωνία ως μνημόνιο. Ο επικεφαλής της ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι με άρθρο του στον «Δρόμο της Αριστεράς», ουσιαστικά παρουσιάζει με μελανά χρώματα τις προοπτικές της διαπραγμάτευσης, μιλά για διολίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ στην «κεντροαριστερή φόρμουλα», δηλαδή την αποδοχή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου με δόσεις κοινωνικής ευαισθησίας, κι εκτιμά ότι μέσω της κεντροαριστεροποίησης του κόμματος επιχειρείται η ανασύσταση του συστήματος.
 
Απρόβλεπτη μπορεί να θεωρηθεί και η στάση που θα κρατήσουν βουλευτές που δεν στοιχίζονται σε καμία εσωκομματική τάση, δεν είναι «μπετοναρισμένοι» πουθενά με άλλα λόγια, αλλά και ΠΑΣΟΚογενείς βουλευτές που το 2010 έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας το μνημόνιο. Επίσης υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος, αν και ήταν υποψήφιος με την Αριστερή Πλατφόρμα, φαίνεται να διατηρεί την αυτονομία του, ενώ «γρίφο» αποτελεί και η στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία εμφανώς ακολουθεί αριστερή ατζέντα και προβάλλει ως εγγυήτρια της διαφύλαξής της στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Από εκεί και πέρα ο κατάλογος των εκπλήξεων είναι ανοιχτός, αν και η απόφαση να μη στηριχτεί η κυβέρνηση, ακόμη και με μια επώδυνη συμφωνία, δεν φαίνεται να είναι απλή υπόθεση…
 

Στη «σέντρα» ο Στουρνάρας

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα τις τελευταίες μέρες, με το Μαξίμου πλέον να δείχνει ότι τον κατατάσσει στην «τρόικα εσωτερικού» και στον βαθμό που δεν μπορεί να τον παύσει (διότι αυτό είναι στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ) τον βγάζει στη «σέντρα» για πράξεις και παραλείψεις του. Αφορμή στάθηκε η διαρροή, μέσω e-mail, στοιχείων για την ελληνική οικονομία κατά το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. (που, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, παρουσιάζονταν με τρόπο «πολιτικά χρωματισμένο»), το οποίο φαίνεται να έφυγε από συνεργάτη του Στουρνάρα προς μεγαλοδημοσιογράφο γνωστής ιστοσελίδας. Την αποκάλυψη έκανε στο σαββατιάτικο φύλλο της η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ακολούθως το Μαξίμου ζήτησε να υπάρξει διάψευση, διαφορετικά «να κινηθούν οι διαδικασίες απόδοσης ευθυνών», ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της ΤτΕ «να πλήττουν την κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα». Ακολούθησε διάψευση από την ΤτΕ, αλλά την ύπαρξη του e-mail παραδέχτηκαν ο παραλήπτης του, δημοσιογράφος της ιστοσελίδας thetoc.gr Θανάσης Τσεκούρας, και η πρόεδρος του site Έλλη Στάη.

Ευθύνες καταλογίζει η κυβέρνηση και για το γεγονός ότι δεν υποδείχτηκε εγκαίρως η ύπαρξη του λογαριασμού με τα κεφάλαια της συμμετοχής της χώρας στο ΔΝΤ, από τον οποίο με μια τεχνική διευθέτηση πληρώθηκαν τελικά τα 750 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο. 

Η «στοχοποίηση» του διοικητή της ΤτΕ ωστόσο ξεκίνησε από την Παρασκευή στο πλαίσιο της «παρθενικής» για τον Τσίπρα κοινοβουλευτικής διαδικασίας της «Ώρας του πρωθυπουργού»: ο εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος (ΑΝ.ΕΛΛ.) Νίκος Νικολόπουλος απηύθυνε το ερώτημα γιατί δεν ζητείται η παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα για να λάβει την απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα: «Απέναντι στους ανθρώπους που επιτελούν πολύ σημαντικό έργο δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε αν έχουμε τις ίδιες απόψεις ή όχι, απαιτούμε να είναι συνεπείς απέναντι στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή». Ο Στουρνάρας πρόσθεσε ότι «θα κριθεί από την ικανότητά του να φέρει εις πέρας την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», ενώ για τη διερεύνηση των ευθυνών σχετικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος τα χρόνια υλοποίησης των μνημονίων παρέπεμψε στην Εξεταστική Επιτροπή.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:46