search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:53
MENU CLOSE

Η συμφωνία αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος

16.05.2015 08:21
Η συμφωνία αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ: Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος - Media

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι η συμφωνία κλείνει σύντομα αλλά την ίδια ώρα η κλιμάκωση της πίεσης των δανειστών όσο αυξάνει ο βαθμός της χρηματοδοτικής ασφυξίας, έχει σημάνει συναγερμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία θα απέχει μακράν του «έντιμου συμβιβασμού». Ο πρωθυπουργός δείχνει να ποντάρει σε μια θετική έκβαση όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, διαμηνύοντας και χτες από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο θέμα μισθών και συντάξεων.

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι η συμφωνία κλείνει σύντομα αλλά την ίδια ώρα η κλιμάκωση της πίεσης των δανειστών όσο αυξάνει ο βαθμός της χρηματοδοτικής ασφυξίας, έχει σημάνει συναγερμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία θα απέχει μακράν του «έντιμου συμβιβασμού». Ο πρωθυπουργός δείχνει να ποντάρει σε μια θετική έκβαση όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, διαμηνύοντας και χτες από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο θέμα μισθών και συντάξεων.

Ωστόσο οι ενδείξεις γύρω από τη συμφωνία εκτινάσσουν την ανησυχία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τους τόνους της λεγόμενης εσωτερικής διαπραγμάτευσης (ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα) για το περιεχόμενο της συμφωνίας να ανεβαίνουν όπως διαφάνηκε από τις διαρροές σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης στη συνεδρίασης της ΠΓ και του προεδρείου της ΚΟ παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη και τα μηνύματα που έστειλαν στη συνέχεια ο τελευταίος και ο πρωθυπουργός.

Το εσωκομματικό σιωπητήριο του τελευταίου διαστήματος, κι ενόσω ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, δείχνει να «σπάει» τώρα που τα πράγματα δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία και οι διάφορες πλευρές αισθάνονται την ανάγκη να δημοσιοποιήσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους. Εξ ου και οι διαρροές για το κλίμα έντονης κριτικής που κυριάρχησε στην ΠΓ προς την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά προς τον Γιάννη Δραγασάκη για τους χειρισμούς της και τις υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση.

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης πλην της επισήμανσης ότι «το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συλλογικής ευθύνης» και πως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης «είναι αναγκαία η στενή και δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ωστόσο βουλευτές και στελέχη του κόμματος διαμαρτύρονται πως είναι με ευθύνη της κυβέρνησης που δεν έχει επιτευχθεί αυτή η συνεργασία καθώς εδώ και εβδομάδες ζητείται η σύγκληση της ΚΟ, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής με αντικείμενο την ουσιαστική ενημέρωση για την διαπραγμάτευση. Παρά ταύτα, το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα εξακολουθούν να παραμένουν θεατές στη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα στην συνεδρίαση της ΠΓ ζητήθηκε εκ νέου η συνεδρίαση της ΚΕ το συντομότερο δυνατό και πριν να είναι αργά αν και ο αντιπρόεδρος άφησε να εννοηθεί, κατά πληροφορίες, ότι θα υπάρξει ενημέρωση μόλις κλείσει η συμφωνία, δηλαδή «κατόπιν εορτής». Όσον αφορά τον άμεσο ορίζοντα ζητήθηκε να γίνει ενημέρωση των οργάνων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι από τον αντιπρόεδρο, ο οποίος όπως σημειώνουν στελέχη τόσο την Κυριακή όσο και την Πέμπτη, προέβη σε γενικόλογη ενημέρωση και δεν είχε απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα που τέθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η συμφωνία θα κλείσει ως την ερχόμενη Τρίτη 19 του μήνα, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες για τα μέτρα που συζητούνται και χωρίς να είναι σε θέση να πει αν θα υπάρξει μια μικρή συμφωνία και μια μεγάλη ή μια ενιαία όπως είπε τελικά χθες ο πρωθυπουργός.

Τα ερωτηματικά της Ζωής

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου φέρεται να ζήτησε να μην υπάρξει απόκλιση από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και διερωτήθηκε τι απέγιναν οι διακηρύξεις ότι αυτό – το οποίο μάλιστα είχε κοστολόγηση 12 δις – θα προχωρήσει ανεξάρτητα της διαπραγμάτευσης. Ζήτησε επίσης να αξιοποιηθεί στη διαπραγμάτευση η διαδικασία του λογιστικού ελέγχου του χρέους, ρώτησε μήπως είναι σκόπιμη νομική υποστήριξη της διαπραγμάτευσης, ενώ κατέθεσε την ενόχλησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προαναγγέλλει πολυνομοσχέδια χωρίς η ίδια να έχει ενημέρωση. Ρώτησε επίσης για την πληρωμή των 750 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ αν έγινε εξ ολοκλήρου με πόρους του συγκεκριμένου λογαριασμού ή χρησιμοποιήθηκαν και ίδιοι πόροι και αν τεχνικά μπορεί να θεωρηθεί ως δάνειο (του ΔΝΤ προς τη χώρα).

Όπως έγινε γνωστό κριτική στην κυβέρνηση για το ότι αποδέχτηκε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου άσκησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ κριτική για χειρισμούς υπήρξαν από τα μέλη της ΠΓ που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ. Πέρα από την κριτική για ελλιπή ενημέρωση του κόμματος, υπήρξαν αναφορές για ελλιπή προετοιμασία της διαπραγμάτευσης κι ετοιμότητα, ενώ ζητήθηκαν ευθύνες και από τον ίδιο τον Γιάννη Δραγασάκη για το γεγονός ότι ως επικεφαλής του προγράμματος δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση.

Σημειώνεται ότι ως απάντηση στις κομματικές αιτιάσεις περί εγκατάλειψης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον – δικό της – απολογισμό των 100 πρώτων ημερών με τα τμήματα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που έχουν υλοποιηθεί. Σε αυτά αναφέρθηκε εκτενώς και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον Εκόνομιστ το βράδυ της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, όσον αφορά την επιλογή του δημοψηφίσματος ή της διεξόδου μέσω εκλογών κατά άλλους δεν έγινε συζήτηση, κατ’ άλλους ήταν τμήμα ορισμένων εισηγήσεων (με την έννοια ότι πρέπει να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στη «λαϊκή ετυμηγορία»). Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας τάσσονται υπέρ της άποψης για προσφυγή σε εθνικές κάλπες με το διακύβευμα της ρήξης αυτή τη φορά, υπό τη μορφή της αναζήτησης ενός εναλλακτικού σχεδίου χρηματοδότησης.

Το εσωκομματικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται αντανακλά την ανησυχία σε μεγάλο κομμάτι της κομματικής βάσης και του ευρύτερου κομματικού ακροατηρίου αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αναγνωστεί ως απόπειρα πίεσης στο πλευρό της κυβέρνησης και έναντι των δανειστών την ύστατη στιγμή. Το αν αυτό το κλίμα οδηγεί σε διευρυμένο «αντάρτικο» στην ΚΟ όταν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, μένει να φανεί, καθώς όπως παραδέχεται στέλεχος της ΠΓ, οι βουλευτές «δέχονται τρομακτικές πιέσεις».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:52