search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:25
MENU CLOSE

Οι δανειστές ζητούν «αίμα»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1867
04-06-2015
04.06.2015 03:00
1111_6.jpg

Σκληρές απαιτήσεις φαίνεται να διατυπώνουν οι δανειστές προκειμένου να απελευθε­ρώσουν μικρές ανάσες ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης Τσίπρα – Γ ιούνκερ, η πρόταση των δανειστών περιέχει σκληρά μέ­τρα με αντάλλαγμα ρευστότητα για να βγει το καλοκαίρι. 

 

Σκληρές απαιτήσεις φαίνεται να διατυπώνουν οι δανειστές προκειμένου να απελευθε­ρώσουν μικρές ανάσες ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης Τσίπρα – Γ ιούνκερ, η πρόταση των δανειστών περιέχει σκληρά μέ­τρα με αντάλλαγμα ρευστότητα για να βγει το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις προτάσεις που της παρουσιάστηκαν, ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις σε ανώτα­το πολιτικό επίπεδο αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Αλλωστε, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η πρόταση δεν είχε χαρακτήρα τελεσιγράφου και πως το κλίμα στη συνάντηση, όσο και στο γεύμα εργασίας που ακολούθη­σε με τη συμμετοχή και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν «καλό», επο­μένως δεν υπάρχει κλίμα εμπλοκής, αλλά συνέχισης των συνομιλιών. Σε κάθε περίπτωση θα φανεί τις αμέ­σως επόμενες μέρες αν οι δανειστές παρουσίασαν ένα μάξιμουμ πλαίσιο από το οποίο θα υπάρξουν μικρές υποχωρήσεις ή θα επιμείνουν μέχρι τέλους, δεδομένων και των σκληρών θέσεών τους.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέ­ρουν ότι η πρόταση των εταίρων υπό τη μορφή πεντασέλιδου κειμένου (χωρίς καμία αναλυτική επεξεργα­σία) ζητά:

♦Διπλό συντελεστή ΦΠΑ 11% και 23% με τα φάρμακα στον πρώτο και την ενέργεια στον δεύτερο, κάτι που δεν αποδέχεται η Αθήνα. Η πρόταση της κυβέρνησης για τριπλό συντελε­στή (6%, 11%, 23%) εντάσσει τα φάρ­μακα στον χαμηλό συντελεστή και την ενέργεια στον ενδιάμεσο.

♦Μείωση συντάξεων 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.

♦Κατάργηση του ΕΚΑΣ.

♦Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

♦Πλήρη απελευθέρωση της αγο­ράς εργασίας.

Επίσης, η πρόταση αυτή έχει τη μορφή μιας ενδιάμεσης συμφωνί­ας, η οποία θα απελευθερώνει ρευ­στότητα για να καλυφθούν οι δανεια­κές υποχρεώσεις τους κρίσιμους μή­νες του καλοκαιριού, και παραπέμπει σε νέες συζητήσεις τον Σεπτέμβριο για τα ανοιχτά θέματα (π.χ. χρέος) με νέα μέτρα. Προφανώς η πρότα­ση αυτή δεν καλύπτει την ελληνική πλευρά, η οποία ζητά ενιαία συμφω­νία που να εμπεριέχει μια δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους και πρό­βλεψη για αναπτυξιακό πακέτο.

Να σημειωθεί εδώ ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε χθες το απόγευμα από κυβερνητικές πη­γές, φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση στο θέμα των πρωτογενών πλεονα­σμάτων. Σε τηλεφωνική επικοινω­νία που είχε ο πρωθυπουργός με τη Μέρκελ και τον Ολάντ πριν από τη συνάντηση με τον Γιούνκερ συμφωνήθηκε η ανάγκη να υπάρξουν «χα­μηλότερα» πρωτογενή πλεονάσμα­τα και άμεσα λύση.

Το «χαμηλότερα» ενδεχομένως αντανακλά τη συμβιβαστική πρότα­ση των θεσμών που, με βάση τις δι­αρροές πάντα, μιλά για 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018, τα οποία είναι χαμηλότερα από αυτά που είχε συμφωνήσει η προη­γούμενη κυβέρνηση, όχι όμως όσο χαμηλά τα θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα (0,8% το 2015, 1,5% το 2016 και μι­κρότερα από τα προτεινόμενα για το 2017-2018).

Επίσπευση χωρίς τελεσίγραφο

Το κλίμα που εξέπεμψε αρχικά η είδηση περί συνάντησης Τσίπρα – Γι- ούνκερ στις Βρυξέλλες ήταν αυτό της επίσπευσης με στόχο το άμεσο κλεί σιμο της διαπραγμάτευσης, ενδεχο­μένως και με τελεσίγραφο των θε­σμών προς την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, σταδιακά, στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, το κλίμα περί τελεσιγράφου διασκεδάστηκε από επίσημα χείλη. Αξιωματούχοι όπως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαρ­γαρίτης Σχοινάς και ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσγείωσαν την ατμόσφαιρα κατε πείγοντος που είχε διαμορφωθεί από δημοσιεύματα ότι όλα θα έκλειναν χθες.

Σημείωναν ειδικότερα ότι δεν θα έπρεπε να αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης ένα τελικό αποτέλεσμα και ότι «η συμφωνία μπορεί να είναι λίγες ώρες ή μέρες μακριά». Οι δηλώ­σεις αυτές πάντως στόχο δεν είχαν να εκπέμψουν αίσθηση εμπλοκής, σε αντίθεση ίσως με το παγίως σκληρό ύφος των δηλώσεων Σόιμπλε. «Ερ­γαζόμαστε εντατικά με την Ελλάδα και τους θεσμούς ώστε να ολοκλη­ρωθεί η συμφωνία εντός του υφιστά­μενου χρονοδιαγράμματος», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Τελική ευθεία

Το σίγουρο είναι ότι η χθεσινή συ­νάντηση σήμανε την αντίστροφη μέτρηση της διαπραγμάτευσης με στόχο την πολιτική διευθέτηση και το ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης. Η εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι να αρχίσει χθες η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες ήταν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν επρόκειτο να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση των θεσμών.

Ωστόσο δεν ήταν σαφές αν επρό- κειτο να παρουσιάσει ένα λεπτομε­ρές κείμενο τύπου 5ΐα(( ΙθνθΙ 3<^θθ- ηθηΐ (τεχνική συμφωνία) ή ένα κείμενο με τη σύνοψη των θέσεων των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορί­ες, αλλά και διαρροές εκ μέρους της Κομισιόν, η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών επρόκειτο να εστιάσει σε έναν «οδικό χάρτη» για συμφωνία, με στοιχεία της ελληνικής πρότασης. Άλλες πηγές μιλούσαν για «προσύμ­φωνο». Σύμφωνα με τις ίδιες διαρρο­ές, δεν υπήρχε κείμενο υπό τη μορφή 5ΐα(( ΙθνθΙ αι^θθηθηΐ από την πλευρά των θεσμών.

Ουσιαστικά οι πληροφορίες αυ­τές μιλούσαν για ένα επί της αρχής πλαίσιο, που θα δινόταν στον πρω­θυπουργό πριν από τη συνάντηση προς ενημέρωση, ώστε να μην θεω­ρηθεί ότι πρόκειται για τελεσίγραφο. Όμως, η ελληνική πλευρά επέμενε μέχρι και λίγες ώρες πριν από το τετ α τετ ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε λά­βει κείμενο των θεσμών, εκδηλώνο­ντας με αυτό τον τρόπο ανησυχία για το ενδεχόμενο η ελληνική αποστολή να βρεθεί προ αρνητικών εκπλήξεων.

”Διάγγελμα Τσίπρα”

Ο πρωθυπουργός χθες το πρωί αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες, σε δήλωσή του που είχε τον χαρακτήρα μίνι διαγγέλματος:

  • Ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Γιούνκερ προκειμένου να υπάρξει συζήτηση επί της ελληνικής πρότασης.
  • Είπε επισήμως και δημοσίως ότι μέχρι εκείνη την ώρα η Αθήνα δεν είχε λάβει ούτε σχολιασμό επί της ελληνικής πρότασης, αλλά «ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταί­ρων», διαψεύδοντας σχετικά δημοσι­εύματα κι εκτιμήσεις.

Πάντως, λίγες ώρες μετά, ο εκπρό­σωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ (δηλα­δή του Σόιμπλε) Μάρτιν Γιέγκερ ση­μείωνε ότι βάση της διαπραγμάτευσης αποτελεί η πρόταση των θεσμών και όχι το ελληνικό κείμενο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:23