search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:55
MENU CLOSE

Αμηχανία, προβληματισμός και ελπίδα για το χρέος στην Κουμουνδούρου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1869
18-06-2015
19.06.2015 03:00
pod_1806_007_cmyk.jpg

Παρ’ ότι δεν είναι σαφές πώς θα καταλήξει το εξελισσόμενο μπρα-ντε-φερ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, το βέβαιο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ η ανησυχία κορυφώνεται και, μπροστά στις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται για περαιτέρω ελληνικές υποχωρήσεις, οι βουλευτές του κόμματος σε γενικές γραμμές ζητούν από τον Τσίπρα η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει άλλο από τις θέσεις της. 

 
Παρ’ ότι δεν είναι σαφές πώς θα καταλήξει το εξελισσόμενο μπρα-ντε-φερ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, το βέβαιο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ η ανησυχία κορυφώνεται και, μπροστά στις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται για περαιτέρω ελληνικές υποχωρήσεις, οι βουλευτές του κόμματος σε γενικές γραμμές ζητούν από τον Τσίπρα η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει άλλο από τις θέσεις της. 
 
Κάποιοι, κατά κανόνα εκ της Αριστερής Πλατφόρμας, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει, ακόμη κι αν η στάση αυτή οδηγεί σε ρήξη και έξοδο από την ευρωζώνη. Άλλοι, όπως ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, εκτιμούν ότι και μόνο η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη συνιστά «όπλο». Η θέση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι, αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, η πίεση στρέφεται εξ ίσου προς τους δανειστές, καθώς ο κίνδυνος για την ευρωζώνη από μια ελληνική χρεοκοπία και ένα ακόλουθο Grexit είναι τεράστιος και «αχαρτογράφητος», κατά την έκφραση Ντράγκι.
 
Σε κάθε περίπτωση, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, οι βουλευτές – αν και δεν υπήρχε κάποιο νέο στοιχείο στην Κ.Ο. για να τοποθετηθούν – γνωρίζουν ότι θα κληθούν να στηρίξουν ένα πλαίσιο το οποίο έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με το οποίο εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, και είναι πιο κοντά στις θέσεις των δανειστών. 
 
Μπροστά σε αυτήν την προοπτική είναι μεγάλη η αμηχανία και φανερή η ελπίδα στους περισσότερους ότι, αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, ίσως πετύχει μια δέσμευση για το χρέος, στοιχείο που θα καταστήσει τη συμφωνία ανεκτή.
 
Με άλλα λόγια, η κυρίαρχη τάση εντός του κόμματος είναι αυτή που ζητάει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει το χρέος χωρίς άλλες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. 
 
Οι φωνές για ρήξη και έξοδο από την ευρωζώνη παραμένουν, αλλά μοιάζει δύσκολο να γενικευτούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στον βαθμό που θεωρείται ότι δεν υπάρχει συγκροτημένο και πειστικό σχέδιο σε αυτήν την κατεύθυνση και γενικώς εκτιμάται ότι οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες – αν και λέγεται ότι ένα τέτοιο σχέδιο παρουσίασε ο Κώστας Λαπαβίτσας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το οποίο όμως δεν υιοθετείται από την πλειοψηφία του κόμματος.
 
Λαφαζάνης κατά θεσμών
 
Τις διαθέσεις των βουλευτών του επιχείρησε να σφυγμομετρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κ.Ο., αν και η ομιλία του δεν έφερε κάποιο νέο μήνυμα προς το εσωκομματικό ακροατήριο και μάλλον ικανοποίησαν το ανέβασμα των τόνων απέναντι στους δανειστές και η γραμμή ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί και δεν εκβιάζεται. 
 
Ελλείψει κάποιου νέου στοιχείου – ο πρωθυπουργός δεν έδωσε κάποιο στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, δεδομένου ότι αναμένει να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι Ευρωπαίοι – η συνεδρίαση κράτησε μόλις τρεις ώρες και διεξήχθη σε σχετικά ήπιο κλίμα. Άλλωστε, όσο είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση, το κλίμα που επικρατεί είναι αυτό της στήριξης στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές.
 
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Κ.Ο. δεν υπήρξε τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου για τις νέες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών στη ΔΕΗ, έστρεψε εκ νέου τα βέλη προς τους θεσμούς λέγοντας ότι δεν έχουμε συμφωνία με ευθύνη των πιστωτών και εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Τσίπρας θα φέρει μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
«Οι “θεσμοί” δεν κάνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και με αυτούς που έχει εξουσιοδοτήσει η κυβέρνηση» είπε, αλλά «αυτό που ζητάνε από τη χώρα μας είναι “γην και ύδωρ”. Είναι πλήρης υποταγή. Ζητάνε λεηλασία. Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο ούτε μπανανία, ούτε είναι διαθέσιμη να προσυπογράψει την εξόντωση του ελληνικού λαού».
 
Ακόμη και για την Αριστερή Πλατφόρμα (για το μεγαλύτερο κομμάτι της τουλάχιστον, καθώς, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν λείπουν οι διακυμάνσεις και οι αποχρώσεις στο εσωτερικό της) το μέτωπο αυτήν τη στιγμή είναι με τους δανειστές, με την κριτική στην κυβέρνηση να παραμένει έμμεση και σε ήπιους τόνους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει κλίμα επιθετικό ή καταγγελίας των κυβερνητικών χειρισμών.
 
Να σημειωθεί ότι, εν μέσω του κλίματος αντιπαράθεσης με τους δανειστές, επιχειρήθηκε να ενισχυθεί το κυβερνητικό μέτωπο με συγκεντρώσεις στήριξης – υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το κόμμα δεν στηρίζει επαρκώς την κυβέρνηση και δεν έχει κατεβάσει τον κόσμο στον δρόμο.
 
Έτσι, λίγες ώρες πριν από το σημερινό Eurogroup, έγιναν συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης στο Σύνταγμα και σε μεγάλες πόλεις της χώρας, υπό το σύνθημα «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας». Το κάλεσμα διακινήθηκε μέσω του Facebook τις προηγούμενες μέρες, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη σύνδεση με το κόμμα, αν και η πρωτοβουλία προήλθε από τις κομματικές δυνάμεις, ενώ κείμενο στήριξης εξέδωσε και το ΜΕΤΑ, η συνδικαλιστική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχει ισχυρό στίγμα η Αριστερή Πλατφόρμα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:55