search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:44
MENU CLOSE

Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1871
02-07-2015
03.07.2015 03:00
Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική… - Media

«Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα». Το είχε διατυπώσει ο Σουν Τζου…

 
«Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα». Το είχε διατυπώσει ο Σουν Τζου (5ος αιών π.Χ., Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής), αλλά κατά τα φαινόμενα η προαιώνια γνώση δεν έχει φτάσει μέχρι το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι εξελίξεις, δηλαδή τα αποτελέσματα της σκληρής διπλωματικής προσπάθειας που κατέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποσπάσει μια προοπτική για την ελληνική οικονομία από τους δανειστές, το αποδεικνύουν: Η κυβέρνηση εμφανίζεται υποχρεωμένη να δώσει μια ύστατη μάχη, κινητοποιώντας θορυβωδώς το σύνολο των δυνάμεων της χώρας υπό δυσμενέστατες συνθήκες, καθώς στην προκειμένη περίπτωση το εσωτερικό μέτωπο είναι απόλυτα διχασμένο.
 
Δεν γνωρίζουμε αν οι δανειστές είχαν υπόψη τους τον Κινέζο θεωρητικό, αλλά δικαίωσαν τη διδασκαλία του. Όπως έγραψε ο Σουν Τζου, «ο πολεμιστής είναι δυνατός, όταν αναγκάζει τον εχθρό να του απαντήσει. Είναι αδύναμος, όταν αυτός απαντά στον εχθρό». Στην προκειμένη περίπτωση ο Σόιμπλε υποχρέωσε καθ’ όλη τη διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης την ελληνική κυβέρνηση να απαντά στις κινήσεις του. Ζητούσε ένα, το έπαιρνε για να ζητήσει το επόμενο, οδηγώντας την αδύναμη λόγω έλλειψης στρατηγικής ελληνική κυβέρνηση στο τέλος του χρόνου του προγράμματος και την ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής. 
 
Ακόμη και σ’ αυτό το σημείο η γνώση του Σουν Τζου θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως έχει γράψει, «θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει». Έχουμε την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει, αλλά έχει εξαναγκαστεί να δώσει μία μάχη. Και τη δίνει υπό δυσμενέστατες συνθήκες, με τις τράπεζες κλειστές, την οικονομία στο μηδέν, χωρίς επαρκή προετοιμασία της κοινωνίας, χωρίς τρόπο να αντιμετωπίσει τη συντονισμένη και συσπειρωμένη εσωτερική αντίδραση. Τα περιθώρια για μια νίκη υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
 
Έχουμε την εντύπωση πως μια ακόμη συμβουλή του Σουν Τζου που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμη τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τους δανειστές είναι η ακόλουθη: «Φτιάξε μια χρυσή γέφυρα για να μπορέσει να περάσει ο εχθρός σου υποχωρώντας». Ας το ελπίσουμε…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:42