search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:08
MENU CLOSE

«Το γνήσιο “ Όχι”, χωρίς “ναι μεν, αλλά”»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1871
02-07-2015
03.07.2015 03:00
pod_0207_013_cmyk.jpg

Το ΚΚΕ καταψηφίζει και τις δύο προτάσεις, των δανειστών και της κυβέρνησης

 
 
Ανεξάρτητα από το ποια τελικώς θα είναι η εξέλιξη με το επικείμενο δημοψήφισμα. Είτε γίνει, είτε δεν γίνει. Είτε η κυβέρνηση στηρίξει το «Ναι» είτε εμμείνει στο να στηρίζει το «Όχι», το ΚΚΕ θεωρεί ότι δικαιώνεται για την απόφασή του να καταθέσει τη δική του πρόταση για άρνηση και των δύο επιλογών και κάλεσμα στον λαό για πάλη υπέρ της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Η επιλογή του ΚΚΕ έχει διαφανεί από τη συζήτηση κιόλας της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Αφού πρώτα κατέθεσε «τροπολογία» που άλλαζε τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος, εισάγοντας προς έγκριση σε αυτό και την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση προς τους θεσμούς. 
 
Η κυβέρνηση δεν θέλησε να τη βάλει σε ψηφοφορία (και μάλιστα ονομαστική, όπως ζήτησε η Κ.Ο. του ΚΚΕ), αλλά επέλεξε μέσω του πρωθυπουργού να μιλήσει για «αμηχανία επί πέντε (του ΚΚΕ) που είχε προεξοφλήσει ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδεχθεί μνημόνια». Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εκμαιεύσει τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ στο δημοψήφισμα λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, πως «ηθελημένα ή άθελα, την άλλη Κυριακή θα ψηφίσουμε το ίδιο ψηφοδέλτιο».
 
Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ αμέσως πήρε ξανά τον λόγο για να του απαντήσει: «Κάνετε μεγάλο λάθος. Θα ψηφίσουμε αυτό που σας προτείνουμε απόψε να γίνει ζήτημα στη Βουλή. Και θα είμαστε και έξω από τα εκλογικά τμήματα και μέσα στα εκλογικά τμήματα. Εσείς να δούμε πού θα είστε τη Δευτέρα…».
 
«Όχι στις προτάσεις θεσμών και κυβέρνησης – Αποδέσμευση από την Ε.Ε.».
 
Αυτή ήταν η απάντηση που έδιναν οι βουλευτές του ΚΚΕ, όταν λίγο αργότερα κλήθηκαν να ψηφίσουν στην ονομαστική ψηφοφορία της Βουλής για την επικύρωση του δημοψηφίσματος. Αυτήν την πρόταση μια ημέρα μετά συζήτησε και επικύρωσε η Κ.Ε. του κόμματος. Οι οργανώσεις του κόμματος συνεδρίασαν και επιδοκίμασαν τη συγκεκριμένη απόφαση. 
 
Και μπορεί τελικώς στην κάλπη το ψηφοδέλτιο που έχει τυπωθεί από το ΚΚΕ να καταμετρηθεί ως «άκυρο», όμως ο Περισσός θεωρεί τη θέση του κρυστάλλινη. Πώς μεταφράζουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος; 
 
◆ «Ναι» για τον Περισσό σημαίνει εθελοντική αποδοχή από τον ελληνικό λαό ενός νέου βάρβαρου προγράμματος εις βάρος του, με μέτρα που θα χτυπήσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα και τα δικαιώματά του. 
◆ «Όχι» για τον Περισσό σημαίνει… το ίδιο. Και αν όχι ακριβώς το ίδιο, παρόμοιο όσο παρόμοιες είναι και οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στην κυβέρνηση με εκείνη που κατέθεσε την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς. Δύο κείμενα δηλαδή που μοιάζουν σαν «δυο σταγόνες νερό» στο 90% του περιεχομένου τους. 
 
«Όχι στις παρερμηνείες»
 
Οι εξελίξεις της Τετάρτης, μάλιστα, με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς, που δείχνει τη διάθεσή της για μια συμφωνία και στην ουσία θα ακυρώσει το όποιο νόημα του δημοψηφίσματος, κάνει τους ανθρώπους του Περισσού να θεωρούν πως επιβεβαιώνονται για τη θέση τους περί διπλού «Όχι».
 
Οι διαδοχικές δηλώσεις άλλωστε των μελών της κυβέρνησης για τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος δεν άφηναν περιθώρια για παρερμηνείες, σύμφωνα με το ΚΚΕ. «Το δημοψήφισμα είναι συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα», ήταν η μόνιμη επωδός στις δηλώσεις υπουργών και στον Περισσό αρνούνται να σπρώξουν τον λαό σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους διαπραγμάτευση.
 
Αντίθετα, καλούν τον λαό «να μην διαλέξει ανάμεσα σε αντιλαϊκά μέτρα, να μην διαλέξει νέα μνημόνια, να ακυρώσει στην πράξη το ψευτοδίλημμα». Αυτό σημαίνει να πουν «Όχι» στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αντιπροσωπεύει το «Ναι». «Όχι» όμως και στο δημοψηφισματικό «Όχι», που σημαίνει «Ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης. 
 
Καλούν παράλληλα σε οργάνωση και πάλη τον λαό, όχι στην κάλπη, αλλά στους χώρους δουλειάς και στον δρόμο, με απαίτηση για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «με τον λαό πραγματικά στην εξουσία».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:07