31/03/2020 23:48:05

Σαπέν: Ο διάλογος έχει ήδη ανοίξει - Στο τραπέζι η αναδιάρθρωση χρέους

Σαπέν: Ο διάλογος έχει ήδη ανοίξει - Στο τραπέζι η αναδιάρθρωση χρέους - Media

 

«Το νήμα του διάλογου κρατείται γερά», «ο διάλογος είναι ήδη ανοικτός», «η συζήτηση για το χρέος δεν είναι ταμπού» και ήδη στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για διάλογο, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1.

«Το βάρος του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια θα είναι υπερβολικά υψηλό για την Ελλάδα για να μπορέσει να ανακάμψει» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «υπάρχουν διάφορες εκφράσεις, (...) θα μπορούσαμε να το αναδιαρθρώσουμε, να το ελαφρύνουμε, να το επιμηκύνουμε χρονικά και αυτή είναι η πρόταση που η Γαλλία έχει βάλει επάνω στο τραπέζι και επ' αυτού θα μπορέσουμε να συζητήσουμε».

Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, γύρω από το ότι η σημασία του ΟΧΙ θα μπορούσε να σημάνει έξοδο από το ευρώ ο Μισέλ Σαπέν υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αυτόματη σχέση».

«Προηγουμένως είχα πει ότι το ΟΧΙ κυοφορούσε κινδύνους» εξήγησε. «Δεν υπάρχει όμως καμία αυτόματη σχέση, ούτε και για το ότι αυτομάτως η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Το να δούμε εάν παραμένει ή εάν βγαίνει εξαρτάται από την ποιότητα των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν. 'Αλλωστε ο διάλογος έχει ήδη ανοίξει. Είναι θέμα σεβασμού που οφείλουμε στην ψήφο των Ελλήνων. Ανήκει τώρα στον πρωθυπουργό να κάνει προτάσεις» είπε ο Μισέλ Σαπέν. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Δουλέψαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ολάντ, εγώ ο ίδιος με τον πρόεδρο Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Eurogroup, με την ΕΚΤ, με τους Έλληνες, σε πρόταση που ήταν και πρόταση της Γαλλίας. Αυτή η πρόταση δεν έχει απορριφθεί. Απορρίφθηκε η προηγούμενη. Υπάρχει ήδη στο τραπέζι η βάση για ένα διάλογο, ανήκει όμως στην Ελλάδα να μας αποδείξει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά αυτόν το διάλογο και ότι ξέρει, ότι μπορεί να παραμείνει στο ευρώ (...) Εάν η Ελλάδα υποβάλει σταθερές και σοβαρές προτάσεις και εάν από τη μεριά μας, όπως η Γαλλία έχει προτείνει, λάβουμε υπόψη το βάρος του χρέους και ενεργήσουμε ώστε τα πρώτα χρόνια ελαφρυνθεί επιτρέποντας στην Ελλάδα να ανακάμψει, τότε θα έχουμε μια στέρεη βάση.

«Το νήμα του διαλόγου κρατείται γερά και κρατείται από τη Γαλλία από τη μια πλευρά» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν.

«Η ρευστότητα από την ΕΚΤ δεν μπορεί να μειωθεί»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σχολίασε εκτός από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και την παραίτηση Βαρουφάκη αλλά και την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1», το οποίο σημειωτέον αφιερώνει το σημερινό του πρόγραμμα στην Ελλάδα λέγοντας και στα ελληνικά το όνομα του σταθμού «Ευρώπη Ενα».

«Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν μια νόμιμη και δημοκρατική επιλογή» δήλωσε ο υπουργός. «Ο λαός εκφράσθηκε και θα πρέπει να σεβαστούμε αυτήν την ψήφο, συγχρόνως όμως είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε το νόημά της».

«Εάν το νόημα είναι η απόρριψη των δυσκολιών και των όσων έζησαν τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να το καταλάβουμε.

Εάν το νόημα είναι η επανάκτηση της περηφάνιας από έναν λαό που αναζητεί την επιβεβαίωσή του, ενώ είχε μονίμως το αίσθημα ότι είναι υπό ρυμούλκηση, μπορούμε επίσης να το καταλάβουμε. 'Αλλωστε αυτή η χαμένη υπερηφάνεια που ξαναβρέθηκε, μπορεί να βοηθήσει στη συνέχεια για τις διαπραγματεύσεις, μέσα σε καλές συνθήκες».

«Όμως η ψήφος αυτή μόνη της, δεν λύνει τίποτα με αυτόματο τρόπο. Δεν είναι η απόρριψη μιας Συνθήκης, δεν είναι η απόρριψη ενός σχεδίου νόμου, είναι η απόρριψη μιας συμπεριφοράς. Από αυτό το σημείο και πέρα, ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις προτάσεις της» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτημα για την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι ένας άλλος άνδρας ή μια άλλη γυναίκα, θα είναι ο συνομιλητής των άλλων υπουργών Οικονομικών. Είναι η επιλογή του. Τον Βαρουφάκη τον γνωρίζω καλά, τον συνάντησα από την πρώτη μέρα, είναι ένα γνήσιο άτομο, γεμάτο πάθος και πίστη (...) χρησιμοποίησε όμως λέξεις όπως «τρομοκράτες» που ήταν κάτι που ήχησε άσχημα κυρίως στη Γαλλία, όταν ξέρουμε πως εμείς έχουμε πληγεί από τους τρομοκράτες» είπε ο υπουργός.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν «δεν είναι σύμπτωση» το ότι πριν από την παραίτηση προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Μισέλ Σαπέν απέφυγε να απαντήσει και αναφέρθηκε στις πολλαπλές επικοινωνίες που είχε χθες ο Γάλλος πρόεδρος με την Α. Μέρκελ, τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και άλλους, για να καταλήξει λέγοντας: «Η Γαλλία έχει σεβασμό προς τη δημοκρατία που εκφράζεται στην Ελλάδα. Ο σεβασμός που έχουμε σημαίνει ότι δεν έχουμε να υποδείξουμε στον άλλον το πως θα πρέπει να συμπεριφερθεί».

Σε άλλο ερώτημα για το εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίζει αυξάνοντας μάλιστα την τροφοδοσία σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε: « Η ΕΚΤ θα κάνει αυτό που χρειάζεται, με πλήρη ανεξαρτησία. Έχουμε σήμερα ένα επίπεδο ρευστότητας που δεν μπορεί να μειωθεί».

Για το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ξανανοίξουν σύντομα, ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι «αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι οι άλλες χώρες που επέβαλαν στην Ελλάδα να κλείσει τις τράπεζές της, είναι η Ελλάδα που το αποφάσισε, με διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρωθυπουργό, σε αυτόν επομένως ανήκει η απόφαση, όμως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.