search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:40
MENU CLOSE

Οι προτεραιότητες Τσίπρα και οι αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς

25.09.2015 10:55
Οι προτεραιότητες Τσίπρα και οι αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς - Media

Εφαρμογή της συμφωνίας και αποτελεσματικότητα διακυβέρνησης στις προτεραιότητες Τσίπρα- αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς να μην παρελαύνουν στα κανάλια.

 

Αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς απεύθυνε κατά την εισηγητική του ομιλία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εισακούγοντας τις αιχμές και την κριτική για το προηγούμενο διάστημα διακυβέρνησης όπου κυριάρχησε η έλλειψη αποτελεσματικότητας  και δείχνοντας του πιεστικούς χρονικούς περιορισμούς που έχει η κυβέρνηση.

Πέρα από το να θέσει τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε πεδία που δεν άπτονται της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός τόσο στο άνοιγμα όσο και στο κλείσιμο της ομιλίας του ζήτησε «σκληρή δουλειά», αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα από τους υπουργούς. «Η εντολή που λάβαμε μεταφράζεται σε μία και μόνο λέξη: δουλειά. Σκληρή δουλειά χωρίς ιδιοτέλειες αλλά ,με συλλογικότητα και αίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε» τόνισε. Και πρόσθεση πώς είναι μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνει η κυβέρνηση καθώς καλείται σε ορίζοντα τετραετίας να καταφέρει να δημιουργήσει « μια άλλη Ελλάδα που θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών και θα έχει επιστρέψει σε μία ανάπτυξη, με κοινωνικό πρόσημο και θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος».

«Δεν είστε μόνιμοι»

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι τα υπουργεία δεν ανήκουν στους υπουργούς, αλλά στον ελληνικό λαό, επομένως καλούνται να τα υπηρετήσουν: « Δεν είστε μόνιμοι» είπε, «καλείστε για ορισμένο χρονικό διάστημα να τα στελεχώσετε και να τα υπηρετήσετε».

Επίσης, ο πρωθυπουργός  ζήτησε από τους υπουργούς του να σταματήσουν άμεσα τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις τηλεοπτικές δηλώσεις: «Σας επέλεξα για να λύνετε τα προβλήματα του ελληνικού λαού και όχι να στελεχώνετε τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές». Υπάρχουν άλλοι είπε γι αυτή τη δουλειά, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, κλπ.

Και τέλος, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει χρόνος. Οι υπουργού καλούνται άμεσα να παράξουν έργο ώστε σε ένα εξάμηνο από σήμερα να μπορούν να παρουσιάσουν αναλυτικό απολογισμό ο οποίος θα αξιολογηθεί αντικειμενικά.

Μάλιστα σημείωσε πως ο ίδιος θα έχει περισσότερο χρόνο να ασχολείται με τον συντονισμό, την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου. Ο συντονισμός θα περνά και μέσα από τρεις κύκλους διυπουργικής επαφής τους οποίους ανακοίνωσε και αυτοί είναι:

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο λειτούργησε και στην προηγούμενη φάση, και στο οποίο θα μετέχουν τα οικονομικά και τα παραγωγικά υπουργεία.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής στο οποίο θα μετέχουν τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας με στόχο τη στήριξη του Κοινωνικού Κράτους

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας το οποίο δε θα παίρνει μόνο αποφάσεις αλλά και θα χαράσσει στρατηγική.

Προτεραιότητα η αξιολόγηση

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρώτο βήμα αποτελεί η ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει το γρηγορότερο δυνατό  η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού  χρέους όπως προβλέπεται στη συμφωνία και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η αναδιάρθρωση του χρέους, είπε,  θα μειώσει δραματικά τον επενδυτικό κίνδυνο, ενώ η  ανακεφαλαιοποίηση πέρα από την οριστική και πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων θα διασφαλίσει τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Επίσης ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα ανοιχτά πεδία της συμφωνίας που κατά τον ίδιο και την κυβέρνησή του επιδέχονται παρεμβάσεων με την ενεργοποίηση ισοδύναμων μέτρων και λέγοντας ότι η συμφωνία «δεν έχει μόνο αγκάθια» παρέθεσε τα συγκεκριμένα σημεία δηλαδή, την εύρεση εναλλακτικής λύσης ώστε να μην υπάρξει ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την ενεργοποίηση ισοδυνάμων για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό, τον προσανατολισμό του Ταμείου για τη Δημόσια Περιουσία στην κατεύθυνση της αξιοποίησης και όχι της εκποίησης.

Τομείς παρέμβασης όπου η κυβέρνηση καλείται να αφήσει «προοδευτικό στίγμα»

Στη συνέχεια έθεσε μια σειρά τομέων στους οποίους ζήτησε η κυβέρνηση να αφήσει προοδευτικό στίγμα (στήριξη κοινωνικού κράτους , διαφθορά – διαπλοκή, αξιοποίηση ΕΣΠΑ):

Στην υγεία όπου όπως είπε χρειάζεται οργανωμένη και γρήγορη παρέμβαση προκειμένου να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Στην παιδεία και την έρευνα όπου κάλεσε η παρέμβαση της κυβέρνησης να είναι «εμβληματική». Εκεί έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από μια ευρεία μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας η οποία όπως είπε βρίσκεται σε μεγέθη απαράδεκτα για μια ευρωπαϊκή χώρα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια από τις βασικές αιχμές της προεκλογικής περιόδου, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις διαπλοκής όπου κάλεσε  «να σπάσουμε το απόστημα που κράτα καθηλωμένη τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια»

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ ζήτησε να αξιοποιηθούν οι πόροι των προγραμμάτων και της προηγούμενης και της τρέχουσας περιόδου ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και η προοπτική της επιστροφής στη χώρα των νέων επιστημόνων. Μάλιστα έδωσε έμφαση λέγοντας ότι «δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ για την ελληνική οικονομία».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33