search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:34
MENU CLOSE

Νέοι παίκτες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία μετά το σκάνδαλο της VW

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1884
30-09-2015
03.10.2015 03:00
Νέοι παίκτες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία μετά το σκάνδαλο της VW - Media

Το σκάνδαλο της VW έχει πολύ περισσότερες πτυχές από ό,τι αρχικά είχε διαφανεί και δεν είναι απλώς μία υπόθεση απάτης που αποκαλύφθηκε εναντίον της μεγαλύτερης εταιρείας αυτοκινήτων της Γερμανίας. 

 
Το σκάνδαλο της VW έχει πολύ περισσότερες πτυχές από ό,τι αρχικά είχε διαφανεί και δεν είναι απλώς μία υπόθεση απάτης που αποκαλύφθηκε εναντίον της μεγαλύτερης εταιρείας αυτοκινήτων της Γερμανίας. 
 
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Μπάρμπαρα Χέντρικς έμεινε άναυδη όταν το κόμμα των Πράσινων αποκάλυψε ότι σε κοινοβουλευτική ερώτησή τους στην Μπούντεσταγκ, στις αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι υπήρχε τεχνικά η δυνατότητα παραποίησης της εκπομπής ρύπων.
 
Ποιος άλλωστε δεν θυμάται τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο να κουνάει το δάχτυλο στους Αμερικανούς που τόλμησαν να προτείνουν τη χαλάρωση των δεσμών λιτότητας με τους οποίους είχαν δεθεί κυρίως τα κράτη – μέλη του Νότου της Ε.Ε., λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα από τη χώρα της Lehman Brothers». Λίγα χρόνια αργότερα οι ΗΠΑ θα αποκάλυπταν το σκάνδαλο της FIFA.
 
Η Γερμανία, άλλωστε, ίσως περισσότερο από κάθε χώρα στην Ε.Ε., είχε κατορθώσει να γιγαντώσει τη φήμη της με προϊόντα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία απασχολεί έναν στους επτά εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου δήλωσε ότι ελπίζει ο σάλος να μην καταστρέψει τις συνολικές εξαγωγές της χώρας…
 
Στις ΗΠΑ, μάλιστα, ο έλεγχος στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα είναι πολύ πιο αυστηρός, με αποτέλεσμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Mazda και της Honda να δυσκολεύονται να τον περάσουν.
 
Δεν είναι τυχαίο το ότι ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς ηγείται κινήματος στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη σταδιακή κατάργηση των συμβατικών πηγών, αλλά όσοι γνωρίζουν εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα.
 
Ο «Economist» πιστεύει επίσης ότι ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν την αδέκαστη Γερμανία να πει ψέματα είναι ο σκληρός ανταγωνισμός, καθώς κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας και της πληροφορίας, όπως η Google και η Apple, εποφθαλμιούν έναν χώρο που δεν είχαν: την αυτοκινητοβιομηχανία…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01