search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:03
MENU CLOSE

Οι «καυτές» μνημονιακές προτεραιότητες και η εθνική στρατηγική για την τετραετία

05.10.2015 17:56
Οι «καυτές» μνημονιακές προτεραιότητες και η εθνική στρατηγική για την τετραετία - Media

Ως  δύσκολη αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρα περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας την πολιτική περίοδο που ξεκινά μετά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων που άνοιξε σήμερα με την ομιλία του πρωθυπουργού η οποία είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα.

 

Ως  δύσκολη αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρα περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας την πολιτική περίοδο που ξεκινά μετά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων που άνοιξε σήμερα με την ομιλία του πρωθυπουργού η οποία είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε ορίζοντα τετραετίας, εστίασε αφενός στις άμεσες προτεραιότητες που απορρέουν από τη συμφωνία, όπως η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη ρύθμιση του χρέους.

Αν και σε διάφορα σημεία τις ομιλίας του έκανε λόγο για δύσκολες κι επιβαρυντικές πτυχές της συμφωνίας που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν με τη διαπραγμάτευση διότι δεν στάθηκε δυνατό να καμφθούν οι δανειστές, απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά και εστίασε στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να αντισταθμιστούν επώδυνα μέτρα και να περάσουν μεταρρυθμίσεις με τη φιλοδοξία να αφήσουν το προοδευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρεις «καυτές» προτεραιότητες

Αναλυτικότερα:

Οι άμεσοι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, είναι η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάκαμψη της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη, η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.

Η υλοποίηση αυτών των στόχων, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «αποτελεί το μόνο ασφαλή δρόμο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και τα μνημόνια».

Για τους επόμενους 20 μήνες ο πρωθυπουργός έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες:

Την απομείωση του χρέους, όπου η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με το αίτημα για επιμήκυνση πληρωμών, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά, ρήτρα ανάπτυξης και μια  μακρά περίοδο χάριτος.

Την ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι Τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.

Την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη συγκρότηση Ειδικού Συγκροτείται  Φορέα Προσέλκυσης Επενδύσεων ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, τη δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands και την ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα 4 σημεία της συμφωνίας που μένουν ανοιχτά και υπό διαπραγμάτευση, παραθέτοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης: Ειδικότερα, πρόκειται για

Τα κόκκινα δάνεια. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να αποτρέψει τη δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds.

Την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Κύριος στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία. Θα επιδιωχθεί σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση διακρίσεων για τους νέους εργαζόμενους.

Τη διατήρηση του Δημόσιου Χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα «ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο» που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νέο Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Στην διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και να εξασφαλιστούν οι όροι, ώστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, είπε ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω μέτωπα ο πρωθυπουργός ζήτησε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων του τόπου, κατ’ αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

Πάγωμα ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ειδική μνεία έκανε στο θέμα που έχει ανακύψει με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το πάγωμα της ρύθμισης μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού το Νοέμβριο ώστε να υπάρξει χρόνος για την εξεύρεση ισοδυνάμου.

Βασικοί άξονες εθνικής στρατηγικής

Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου «για την επιστροφή στην ανάπτυξη με κοινωνικό, φιλεργατικό και περιβαλλοντικό πρόσημο» όπως είπε.

Οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου περιλαμβάνουν

Τη φορολογική μεταρρύθμιση, για απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα κάτι το οποίο κατά τον πρωθυπουργό αποτελεί και προϋπόθεση για τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος

Την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων – ΕΣΠΑ, ώστε «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ»

Τον νέο Αναπτυξιακός νόμο.

Την ίδρυση της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ειδική αναφορά έκανε στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής όπου εξήγγειλε την αξιοποίηση πόρων ύψους 20 δις ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015- 2021, ενώ προανήγγειλε και τον επανακαθορισμό της έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα».

Εκ βάθρων μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση

Από τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση είναι η Δημόσια Διοίκηση, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε μεγάλο ασθενή που πρέπει να αλλάξει ριζικά προκειμένου να επιτελέσει τον αναπτυξιακό και παραγωγικό της ρόλο. Ειδικότερα προανήγγειλε:

Εξορθολογισμό οργανογραμμάτων των Υπουργείων.

Αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων.

Μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου.

Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων.

Νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης προσωπικού.

Εθνικό Μητρώο για τα στελέχη υψηλών προσόντων.

Νέο σύστημα εσωτερικής κινητικότητας.

Επίσης στις μεταρρυθμιστικές τομές συμπεριέλαβε την ψηφιακή πολιτική κάνοντας λόγο για Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Ανάπτυξη, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας. Προανήγγειλε  την  απελευθέρωση ενός δις ευρώ από κοινοτικούς πόρους για έργα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών καθώς και τριετές σχέδιο δράσης για τη βελτίωση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Στήριξη στο κοινωνικό κράτος

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επανέλαβε την επιδίωξη της κυβέρνησής του να στηρίξει το κοινωνικό κράτος μέσα από την στήριξη / μεταρρύθμιση σε 5 τομείς: την κοινωνική πολιτική, την υγεία, με έμφαση στην πρωτοβάθμια βαθμίδα, την παιδεία και την έρευνα, την κοινωνική ασφάλιση και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σε αυτούς τους τομείς προανήγγειλε μεταξύ άλλων:

Στην υγεία, την επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων 1093 υγειονομικών και 2500 γιατρών και νοσηλευτών, το άνοιγμα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς και την αξιολόγηση διοικήσεων των νοσοκομείων.

Στο τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης, εντός του επόμενου εξαμήνου, για συνολικά 100 χιλιάδες ανέργους, ενώ από τον Μάρτιο του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπεται η ένταξη επιπλέον 150 χιλιάδων ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης. 

Στην κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε την διατήρηση του ΕΚΑΣ ως το 2020 και την αναζήτηση ισοδυνάμων ώστε να μην υπάρξει ραγδαία μείωση των επικουρικών. Προανήγειλε την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση των «προκλητικών» πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Διαφθορά – Διαπλοκή

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, αναγορεύοντας σε κεντρικούς στόχους, μεταξύ άλλων,  τον έλεγχο όλων των λιστών της φοροδιαφυγής αλλά και την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Συνταγματική αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική Αναθεώρηση προβάλλοντας τη δέσμευση ότι θα ανοίξει άμεσα ο σχετικός διάλογος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:03