26/06/2019 04:06:04
8.10.2015 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1885 στις 08-10-2015

Η καρδία μ’ σον Πόντο...

Η καρδία μ’ σον Πόντο... - Media
 
Της Αντιγόνης Βαντίκη
 
Πεντακόσιοι νέοι άνθρωποι από 23 διαφορετικές χώρες συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και μίλησαν την ίδια γλώσσα, για να εκφράσουν την ίδια αγωνία: ο πολιτισμός του Πόντου δεν πρέπει να χαθεί, η μουσική, οι λέξεις, τα έθιμα. Η ιστορία ζητά δικαίωση και οι σύνεδροι, μεταξύ άλλων, χάραξαν τον δρόμο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, έθεσαν τις βάσεις για την προώθηση της ποντιακής διαλέκτου, για την ένταξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, ενώ εξέφρασαν την αμέριστη στήριξή τους στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.
 
Ως τέταρτη γενιά προσφύγων, η ποντιακή νεολαία δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει τη συμπαράστασή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που δοκιμάζονται καθημερινά και να απευθύνει έκκληση για ειρήνη στην περιοχή. 
 
Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, οι σύνεδροι έλαβαν συνολικά είκοσι αποφάσεις, μεταξύ άλλων τη μετεξέλιξη της Οργανωτικής Επιτροπής της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας σε Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, καθώς και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου τριτοβάθμιου οργάνου ποντιακού ελληνισμού.
 
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την όλη διοργάνωση και φυσικά από το ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η Συνδιάσκεψη αποτελεί πλέον το ξεκίνημα για μια σειρά ενεργειών που θα δώσουν ξανά στους απανταχού Ποντίους την περηφάνια ότι είμαστε εδώ, ενωμένοι και δυναμικοί, για να πετύχουμε όσα πρέπουν στη γενιά των προσφύγων προγόνων μας» τόνισε ο πρόεδρος πλέον της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Άλκης Αναστασιάδης. 
 
«Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι μια πρόκληση, είναι ελπίδες, είναι κατάσταση που ορίζει τις δυνατότητες και προοπτικές του ποντιακού ελληνισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιβάν Σαββίδης, εκ μέρους του Φιλανθρωπικού Ιδρύματός του, που στήριξε το Φεστιβάλ, το οποίο διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. 
 
Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο παραολυμπιονίκης Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο οποίος ήταν απών για λόγους υγείας, ωστόσο όρθιοι οι σύνεδροι τον χειροκρότησαν στη θέα – μέσω προβολής βίντεο – της προσπάθειάς του, ενώ την έναρξη κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και χαιρέτισαν με μηνύματά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
 
Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να συγκροτηθεί από τις Ομοσπονδίες Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού – σε αυτή την επιτροπή θα συμμετάσχει ένας νέος από κάθε Ομοσπονδία με την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση –, να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της κάθε Ομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού ειδική ομάδα που θα ασχολείται με την προώθηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην εκάστοτε χώρα και να διοργανωθεί Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την τεκμηρίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, σε συνεργασία με τους Ασσύριους και Αρμένιους, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να απαιτηθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να εντάξει στο αναλυτικό πρόγραμμα των γυμνασίων και λυκείων την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, να δημιουργηθεί online σύστημα διδασκαλίας και εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου και να οριστεί το έτος 2016 ως έτος εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στη Διασπορά, με το σύνθημα «Μιλήστε Ελληνικά».
 
Το φεστιβάλ 

Μπορεί οι εργασίες της Συνδιάσκεψης να ολοκληρώθηκαν με την ανακοίνωση του ψηφίσματος, ωστόσο οι σύνεδροι και πλήθος κόσμου το απόγευμα της Κυριακής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη ιδιαίτερο και συγκινητικό θέαμα στο ΠΑΟΚ Sports Arena. Ένα ιδιαίτερο συναίσθημα, να βλέπεις παιδιά που μιλούν διαφορετική γλώσσα, να ενώνουν τα χέρια και να πατούν στα ίδια βήματα, στα βήματα των παραδοσιακών ποντιακών χορών.


Σε ένα πρόγραμμα διάρκειας δύο ωρών, με τον γενικό τίτλο «Μνήμης… μουσικές και χρώματα απ’ την αγκαλιά του κόσμου», χορευτικά συγκροτήματα 13 Ομοσπονδιών από όλον τον κόσμο παρουσίασαν χορούς και τραγούδια του Πόντου, ενώ δημοφιλείς Πόντιοι καλλιτέχνες, με προεξάρχοντες τον Κώστα Αγέρη, την Πέλλα Νικολαΐδη, τον Αλέξη Παρχαρίδη και τον Χάρη Αθανασιάδη με τη λύρα του, έδιναν τον ρυθμό στους θεατές.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.