search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:50
MENU CLOSE

«Βόμβα» Σόιμπλε: Οι 15 από τους 19 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ήταν υπέρ προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

20.10.2015 11:40
Ο Σόιμπλε δεν διαλύει μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία, λέει ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας - Media

Οι 15 από τους 19 υπουργούς της Ευρωζώνης τάσσονταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, λίγο πριν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο «και πέντε».

 

Οι 15 από τους 19 υπουργούς της Ευρωζώνης τάσσονταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, λίγο πριν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο «και πέντε».

Αυτό αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη γαλλική Liberation, ισχυριζόμενος παράλληλα πως «δεν υπάρχει γερμανική δικτατορία στο Eurogroup».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε έρθει στο Βερολίνο πριν την νίκη του στις εκλογές της 25ηςανουαρίου και μου είχε εξηγήσει ότι θεωρούσε την πολιτική μας λάθος και πως ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Εγώ του απάντησα πως αν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ χωρίς να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας, κάνετε μία υπόσχεση που δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε, σημειώνει Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, χωρίς την αποδοχή του προγράμματος. Έτσι προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Σκέφτηκε ότι θα βρει μεγάλη υποστήριξη μέσα και έξω από την Ευρώπη και ότι κανείς δεν θα έλεγε «ναι» σε μια έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη. Γι ‘αυτό και τράβηξε το σχοινί. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό ήταν ότι χρειάστηκε χρόνος για τους Έλληνες πολίτες να παραδεχτούν ότι η υπόσχεση που έκανε ο Τσίπρας για να κερδίσει τις εκλογές, δεν ευσταθούσε», σημειώνει.

«Παγώσαμε» όταν μάθαμε για το δημοψήφισμα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει παράλληλα ότι η γερμανική ο Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα ακριβώς μετά τη Σύνοδο και δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν, με αποτέλεσμα να «μας αφήσει εμβρόντητους στο Βερολίνο».

Έκανε το αντίθετο από αυτό που τους είχε πει. Κανείς δεν κατάλαβε ποια ήταν η στρατηγική του ή αν είχε πραγματικά προγραμματιστεί αυτό το δημοψήφισμα. Αφού οι Έλληνες ακολούθησαν τις οδηγίες του και καταψήφισαν το πακέτο βοήθειας με 60%, στη συνέχεια αποφάσισε να το εφαρμόσει ούτως ή άλλως. Και οι Έλληνες αποδέχτηκαν αυτή την αλλαγή. Αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω. Αλλά πάλι εγώ δεν είμαι Έλληνας, είπε.

Ο Γερμανος ΥΠΟΙΚ υπεραμύνθηκε της άποψής του για προσωρινό Grexit, που είχε εκφράσει στο Εurogroup της 11ης Ιουλίου, σημειώνοντας πως «θεωρώ ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για λίγο, για να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει και πάλι. Αλλά δεν είπα να διώξουμε την Ελλάδα. Είπα απλώς ότι, αν η ίδια η Ελλάδα ήταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερο γι ‘αυτήν, θα την στηρίζαμε σε αυτό».

Τέλος, ερωτηθείς γιατί άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία κατάφεραν να βγουν από την κρίση, ο Σόιμπλε απάντησε πως το ζήτημα του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος είναι ένα θέμα που συζητείται τακτικά, αλλά επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009. «Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:49