search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:31
MENU CLOSE

Επίθεση ΕΣΡ κατά κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

20.10.2015 16:41
Από «κόσκινο» περνά το ΕΣΡ τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα - Προβλήθηκε η επίμαχη εκπομπή της ΕΡΤ1 - Media

Σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες εκφράζει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο σε γραπτές παρατηρήσεις που απέστειλε στην κυβέρνηση.

 

Σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες εκφράζει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο σε γραπτές παρατηρήσεις που απέστειλε στην κυβέρνηση.

Το ΕΣΡ κάνει λόγο για ένα σχέδιο νόμου που φαίνεται να έχει συνταχθεί χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή μελέτη των θεμάτων που προκύπτουν για τη λειτουργία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπόψη οι γενικότερες εξελίξεις που επηρεάζουν τα οπτικοακουστικά μέσα, όπως η ανάπτυξη του Διαδικτύου και των δορυφορικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι περιλαμβάνει υφιστάμενες διατάξεις που χρονολογούνται από το 1995 και αφορούσαν τότε την αναλογική τηλεόραση, αναπαράγοντας μάλιστα προϋπάρχουσες ασάφειες και ερμηνευτικά προβλήματα. «Ο λεπτομερής προσδιορισμός των αδειών ανά είδος προγράμματος δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και περιορίζει την ελευθερία των παρόχων να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα μέλη του Συμβουλίου και προσθέτουν: «Θεωρούμε μη αναγκαίο τον προσδιορισμό των αδειών που θα χορηγηθούν κατά είδος προγράμματος, πέραν ενδεχομένως των δύο βασικών κατηγοριών (ενημερωτικό-μη ενημερωτικό) δεδομένου ότι ο προσδιορισμός αυτός δημιουργεί αδυναμία προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς. Τέτοια διάκριση δεν φαίνεται να υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ».

Αντίθετα, σημειώνει το Συμβούλιο, το νομοσχέδιο ακολουθεί την περπατημένη των προηγούμενων ανεφάρμοστων νόμων, όπου όλες οι αρμοδιότητες ανατίθενται σε υπουργούς, ενώ το ίδιο το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο περιορίζεται σε γνωμοδοτικό ρόλο.

Το ΕΣΡ τονίζει επίσης ότι σε περίπτωση που επιλεγεί το σύστημα του πλειοδοτικού διαγωνισμού η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή, και όχι από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα τοποθετήθηκε και η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου: «Δεν κληθήκαμε ποτέ επισήμως σε διαβούλευση», σημείωσε, τονίζοντας πως το Συμβούλιο είχε στείλει από τις 16 Σεπτεμβρίου επιστολή στην οποία έκανε δύο βασικές παρατηρήσεις:

«Η μία αφορούσε το ότι δεν είχε γίνει μελέτη για τη σύσταση του νομοσχεδίου σε σχέση με το τηλεοπτικό φάσμα, αλλά και γενικότερα τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών. Η άλλη αφορούσε στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν προέβλεπε την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν είχε δηλαδή λάβει υπόψη τις οδηγίες και της συστάσεις της ΕΕ, η εφαρμογή των οποίων έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για την χώρα μας.»

 «Χθες μάθαμε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα στείλαμε κείμενο με τις πλήρεις παρατηρήσεις μας» σημείωσε η κ. Αλεξίου, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο «δεν βλέπει προς τα εμπρός, ιδίως σε τεχνολογικό επίπεδο, αλλά προς τα πίσω».

Η κ. Αλεξίου σημείωσε ακόμη πως «το νομοσχέδιο δεν περιέχει διατάξεις που να ρυθμίζουν τη λειτουργία των εταιριών ΜΜΕ μετά την αδειοδότηση, καθώς και τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ σε σχέση με αυτή».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:31