search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:54
MENU CLOSE

Εκλεκτά θραύσματα ανάγνωσης!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1892
26-11-2015
30.11.2015 04:00
asf-2.jpg

Σκέψεις, πρόζες με ποιητική διάθεση που κρατούν αποστάσεις ασφαλείας κυρίως από την ύπαρξή τους. Αναγνώσματα για αστούς που εκτιμούν – άνευ λοιπών παρεξηγήσεων – την αστειότητα σε μαύρο φόντο…

Θάνος Σταθόπουλος, La Folie

Εκδόσεις: Ίκαρος

σελ: 90, τιμή €7,90

Σκέψεις, πρόζες με ποιητική διάθεση που κρατούν αποστάσεις ασφαλείας κυρίως από την ύπαρξή τους. Αναγνώσματα για αστούς που εκτιμούν – άνευ λοιπών παρεξηγήσεων – την αστειότητα σε μαύρο φόντο…

Εκλεκτά θραύσματα ανάγνωσης! Πλην όμως θραύσματα ολοκληρωμένα, εξορυγμένα από μιαν αρχαιολογία του χρόνου που τον σκαλίζεις και πονάς, που πονάς και μαθαίνεις, που μαθαίνεις καθώς θυμάσαι – ανακαλύπτοντας εν τέλει ότι είναι τραγικό τόσο το να θυμάσαι όσο ακριβώς και το να ξεχνάς. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο να ζεις ως ασκητής των ηδονών, των απολαύσεων του σώματος και του πνεύματος εξίσου. 
 
Πίσω από αυτά τα θαυμάσια δημιουργήματα σκέψης και λόγου, ο Σταθόπουλος μου φαίνεται πως συνομιλεί με την ευτυχία ή ίσως με τον εαυτό του για τα περί ευτυχίας ζητήματα του βίου. Επίσης, γράφει ως πολίτης, ως Αθηναίος πολίτης και, ω του ευτυχήματος, αυτό είναι έξοχο να το βιώνει κανείς ζώντας, γράφοντας, διαβάζοντας. 
 
Έχοντας εγκολπωθεί τα διαβάσματά του, ο συγγραφέας τα εντάσσει στην καθημερινότητά του – σε όλο το φάσμα της, σε ολόκληρη την έκτασή τους. Ο Σταθόπουλος μοιάζει με τον ευγενή που στο στρωμένο με όλα τα εκλεκτά εδέσματα τραπέζι προσέχει πρωτίστως να μην χάσει τη γεύση του από την πλεονεξία της λαιμαργίας, να μην κατρακυλήσει η αίσθηση στο στομάχι και καταστραφεί απ’ τα οξέα… Ξέρει να κρατά την καρδιά της μπουκιάς, να την εκτιμά και κυρίως να την απολαμβάνει σχεδόν σαρκαστικά! 
 
Τα κείμενα αυτά είναι μοναχικά, δεν λοξοκοιτάζουν, βλέπουν με κλειστά τα μάτια. Έμαθαν να αφουγκράζονται γιατί ξεφορτώθηκαν τις μεγαλοστομίες κι όλα τα φανταχτερά ψέματα της επικράτειας των γραμμάτων, όλες τις «γυμναστικές» επιδείξεις…
 
Γι’ αυτό και λάμπουν για όλους εκείνους που καταφέρνουν να τα απολαμβάνουν και να αποκρίνονται στον σαρκασμό τους με ένα νεύμα – κατά βούλησιν και… στην πιθανότερη εκδοχή του – αισθητικό!
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 14:54