search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:07
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Ζητήσαμε εθνική γραμμή και την αρνηθήκατε»

05.12.2015 23:45
30/01/2016 - Media

Να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση κάλεσε ο πρωθυπουργός τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2016, λίγο πριν την ψηφοφορία μία ώρα μετά τα μεσάνυτχα του Σαββάτου.

 

Να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση κάλεσε ο πρωθυπουργός τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2016, λίγο πριν την ψηφοφορία μία ώρα μετά τα μεσάνυτχα του Σαββάτου. «Σας καλώ να συνδράμετε στην εθνική προσπάθεια αντι να προσπαθείτε να αποδείξετε με επικοινωνιακά τερτίπια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ φταίνε για όλα. Αναλαμβάνουμε την ιστορική εκκρεμότητα ενός ριζικού μετασχηματισμού προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Θα αναλαβουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά δίνοντας μάχη για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια». 

Προηγουμένως, ωστόσο τους επιτέθηκε με την κατηγορία ότι τους μήνες της εφτάμηνης διαπραγμάτευσης «ξημεροβραδιάζονταν» με την προσδοκία «σήμερα πέφτουν, αύριο πέφτουν» και τους εγκάλεσε ότι στη Σύσκεψη των Πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό αρνήθηκαν να στηρίξουν την εθνική γραμμή. Ειδικότερα, όσον αφορά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ζήτησε από τους αρχηγούς να συζητήσουν τρόπους για να βρεθούν τα 600 εκατομμύραι ευρώ που υπολείπονται του στόχου 1,8 δις για τη μείωση δαπανών του ασφαλιστικού χωρίς να υπάρξει περικοπή συντάξεων. Όπως σημείωσε το υπόλοιπο 0,6% έχει βρεθεί από την κατάργηση των προωρων συνταξιοδοτήσεων. «Σας ζητήσαμε εθνική γραμμή για να μην μειωθούν οι συντάξεις και την αρνηθήκατε» είπε προκαλώντας αντιδράσεις από τα κοινοβουλευτικά έδραναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Επίθεση όμως εξαπέλυσε ειδικά προς τη ΝΔ και για το ζήτημα του προσφυγικού, ένα «εθνικής σημασίας θέμα» και συγεκριμένα για την αναπαραγωγή «των πιο ακραίων σεναρίων» σχετικά με την απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Τα διακίνησαν κέντρα στο εξωτερικό από χώρες που χτίζουν τείχη και φράχτες.

Κάποιοι τα αναπαρήγαγαν κι εδω. Πρώτοι σ’ αυτή την θέση πριν καν συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει και πριν επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο Έλληνα Επίτροπο με τον οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία, ήταν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευση, αποδεχόμενοι τα πιο ακραια σενάρια ότι η χώρα ορθώς εγκαλείται». Μάλιστα αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση του αρχηγού της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αναφορικά με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά, όταν τις επόμενες μέρες η ΝΔ εγκαλούσε την κυβέρνηση για το ότι δεν ανταποκρίθηκε στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. «Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι κ σ’ αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε – μοναδική από τα κόμματα που μετείχαν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών-  να βρει σημείο ταύτισης και εθνική γραμμή». Και ακτέληξε λέγοντας πως «ζητείται περισσότερη υπευθυνότητα».

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2016 ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, κι επιχείρησε να αναδείξει τα θετικά του στοιχεία, ενώ αναφερόμενος στην πρόβλεψη για την ύφεση στο 0,7% την χαρακτήρισε συντηρητική κι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επιστρέψουν από το β’ εξάμηνο του 2016. Αυτή η εξέλιξη είπε μπορεί να επιταχύνει την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας, την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, την υπέρβαση της κρίσης.

Μεταξύ άλλων προανήγγειλε

·       –την απορρόφηση 450 – 500 εκ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ για την απασχόληση, «εμπροσθοβαρώς», από τα συνολικά 1,4 δις. του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

·       –Την παρουσίαση του Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τον Μάρτιο του 2016

·       –Το άνοιγμα της προοπτικής για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εφόσον η συζήτηση για το χρέος καταλήξει σε απόφαση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:07