search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:04
MENU CLOSE

Ο εσωτερικός εχθρός του Πούτιν – Ο άγνωστος πόλεμος ενάντια στους Ρώσους τζιχαντιστές

15.12.2015 16:19
Ο εσωτερικός εχθρός του Πούτιν - Ο άγνωστος πόλεμος ενάντια στους Ρώσους τζιχαντιστές - Media

Στην Ρωσία οι μουσουλμάνοι υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% του πληθυσμού της χώρας. Με μακρά την προϊστορία διαμάχης με το Ισλάμ, από την εξέγερση των μουσουλμάνων του Βορείου Καυκάσου τον 19ο αιώνα μέχρι τους πολέμους στην Τσετσενία στα μέσα των δεκαετιών του ’90 – αρχές 2000, η κατάσταση μοιάζει ιδιαίτερα εκρηκτική στο συγκεκριμένο τάιμινγκ, με τόσα “ανοιχτά” ζητήματα να “τρέχουν” παράλληλα. Λόγω του Ισλαμικού Κράτους, κι όχι μόνο, άλλωστε, γίνονται κρίσιμες επαφές στην Μόσχα, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

 

Στην Ρωσία οι μουσουλμάνοι υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% του πληθυσμού της χώρας. Με μακρά την προϊστορία διαμάχης με το Ισλάμ, από την εξέγερση των μουσουλμάνων του Βορείου Καυκάσου τον 19ο αιώνα μέχρι τους πολέμους στην Τσετσενία στα μέσα των δεκαετιών του ’90 – αρχές 2000, η κατάσταση μοιάζει ιδιαίτερα εκρηκτική στο συγκεκριμένο τάιμινγκ, με τόσα “ανοιχτά” ζητήματα να “τρέχουν” παράλληλα. Λόγω του Ισλαμικού Κράτους, κι όχι μόνο, άλλωστε, γίνονται κρίσιμες επαφές στην Μόσχα, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Αντίθετα με τον Άσαντ, που προέρχεται από τους Αλαουϊτες, η συντριπτική πλειοψηφία των εκατομμυρίων Ρώσων μουσουλμάνων είναι Σουνίτες. Όπως και οι δεκάδες ομάδες τζιχαντιστών που μάχονται κατά του Άσαντ και αποτελούν στόχους των ρωσικών βομβαρδισμών στον πόλεμο στην Συρία.

Αρχικά μπορεί πολλοί από τους μουσουλμάνους της Ρωσίας να επικρότησαν τις πρωτοβουλίες Πούτιν στην Συρία, όμως η υποστήριξη στον (κυρίως αλαουϊτικό) στρατό του Άσαντ αλλά και στους Σιίτες συμμάχους του, που περιλαμβάνουν και την Χεζμπολά, αρχίζουν να ξυπνάνε πάθη και να δημιουργούν σοβαρούς πονοκεφάλους στα σπλάχνα της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο βρίσκεται σε συναγερμό! Ήδη αυτό το εσωτερικό μέτωπο έρχεται να προστεθεί σε άλλα τρία ανοιχτά εκτός συνόρων:

  • Στην Κριμαία και το ουκρανικό.
  • Στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.
  • Στην ένταση Ρωσίας – Τουρκίας.

Σύμφωνα με το think tank Carnegie Moscow Center, Ρώσοι ειδικοί στο Ισλάμ εκτιμούν ότι περί τους 500.000 Ρώσους μουσουλμάνους είναι συμπαθούντες, έχουν δεσμούς ή είναι μέλη του ISIS. Πρόκειται για άτομα που οραματίζονται την δημιουργία κράτους με τις αρχές του Ισλάμ και θεωρούν ότι οι τζιχαντιστές «αγωνίζονται» για κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος δικαίου. Μια μερίδα τους δεν ταυτίζεται τόσο με τις θρησκοληπτικές μανίες των τζιχαντιστών, όσο με το γεγονός ότι είναι εχθροί της Δύσης.

Η πιθανή «πελατεία» από μια δεξαμενή 20 εκατομμυρίων, στην πλειοψηφία τους φιλήσυχων μουσουλμάνων, στην Ρωσία έχει κινητοποιήσει δεόντως το ISIS, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα. Η Ρωσία αποτελεί μια δυνητικά τεράστια πηγή στρατολόγησης κι εξελίσσεται ραγδαία στην επόμενη μεγάλη «αγορά» για το ISIS που επιδίδεται τους τελευταίους μήνες σε μια επίμονη προπαγάνδα ειδικά στοχευμένη στην προσέλκυση ρωσόφωνων μουσουλμάνων.

  • Τζιχαντιστές έχουν ήδη δημιουργήσει ένα ρωσόφωνο ιντερνετικό κανάλι, το Furat Media, που μεταδίδει προπαγανδιστικά βίντεο στα ρωσικά, χαιρετισμούς από πρωτοπαλίκαρα-πολέμαρχους του ISIS να καλούν σε δολοφονικά χτυπήματα στην Ρωσία, ενώ κάνει κι εσωτερική παραγωγή DVD’s.
  • Σχεδόν ταυτόχρονα με το κανάλι, δυο εβδομάδες μετά την δημιουργία του, οι τζιχαντιστές κυκλοφόρησαν online το πρώτο τεύχος ενός 24σέλιδου περιοδικού τους στα ρωσικά, το Istok. Πρόκειται για έκδοση ανάλογη του περιοδικού Dabiq, του επίσημου αγγλόφωνου περιοδικού του ISIS, όμως αυτή τη φορά απευθύνεται αποκλειστικά στο «ρωσικό κοινό».

Ήδη, σύμφωνα με τον Πούτιν, μεταξύ 5.000 – 7.000 άτομα από την Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές περιοχές όπως η Τσετσενία, βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Συρία έχοντας προσχωρήσει στις τάξεις του ISIS. Μόλις ενάμιση χρόνο πριν ο αριθμός ήταν περιορισμένος στους 1.000.

Νωρίτερα φέτος, ισλαμιστές μαχητές του Βόρειου Καυκάσου ανακήρυξαν την υποταγή τους στο ISIS και τον ηγέτη  του, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

Όσοι, εξάλλου, από τους μουφτήδες της Ρωσίας είναι πιστοί στο Κρεμλίνο, έχουν εκφράσει  την αμέριστη συμπαράστασή τους στους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Συρία. Όμως, η ρωσική κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως καχύποπτη για τους διάφορους ανεξάρτητους μουσουλμανικούς οργανισμούς που υπάρχουν στην χώρα.

Το ISIS, η Al Nusra και η Al-Qaeda έχουν ήδη καλέσει ανοιχτά τους μουσουλμάνους να κηρύξουν τζιχάντ απέναντι στην Ρωσία.

Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τζιχαντιστές του ISIS, κυρίως από τον Βόρειο Καύκασο, έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν παράλληλες επιθέσεις σε μεγάλες ρωσικές πόλεις, ακόμη και την ίδια την Μόσχα.

Στις 11 Οκτωβρίου, πράκτορες της ρωσικής αντιτρομοκρατίας συνέλαβαν 12 άτομα στην Μόσχα με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση στο δίκτυο δημόσιων μεταφορών. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους ήταν Τσετσένος, που είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο του ISIS στην Συρία.

Επίσης, άγνωστο παραμένει ακόμα τι συνέβη με το ρωσικό αεροσκάφος και τους 224 νεκρούς επιβαίνοντες. Ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ ανακοίνωσε επίσημα ότι οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση, αν και οι Αιγύπτιοι διαφωνούν. Σύμφωνα με την επίσημη ρωσική εκδοχή κατά τη διάρκεια της πτήσης πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ισχύος 1 κιλού TNT.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντικό κύμα επιθέσεων τζιχαντιστών στην καρδιά της Ρωσίας, κάτι που αν συμβεί η ρωσική αντιτρομοκρατία θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να αποτρέψει. Αυτό οφείλεται στο ίδιο το αντιτρομοκρατικό σύστημα της χώρας.

Το σύστημα, που σχεδιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό να αποτρέπει ένοπλες ομάδες από το να καταλάβουν τον έλεγχο σε περιοχές ή καίριας σημασίας εγκαταστάσεις και όχι για να αποτρέπει επιθέσεις τρομοκρατών. Ακόμη, τα μέτρα ασφάλειας σε πολλές ρωσικές πόλεις αλλά και στην Μόσχα παραμένουν σε σημαντικό βαθμό δυσλειτουργικά.

Εκτός από την Συρία και την Τουρκία, λοιπόν, ο Ρώσος πρόεδρος, στα πλαίσια του ευρύτερου πολέμου κατά των τζιχαντιστών, καλείται να αντιμετωπίσει κι ένα τρίτο μέτωπο, αυτή τη φορά μέσα στην ίδια του τη χώρα. Και προετοιμάζεται…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:03