search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:02
MENU CLOSE

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης Eldorado Gold για το μεταλλείο χρυσού με πολιτικές προεκτάσεις

12.01.2016 11:36
Χανιά: «Έμπλεξε» άσχημα με τις μπαλωθιές - Media

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με έντονο πολιτικό άρωμα εξελίσσεται η μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold που διαθέτει το μεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική.

 

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με έντονο πολιτικό άρωμα εξελίσσεται η μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold που διαθέτει το μεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική.

Με μια κίνηση που κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν από αψυχολόγητη έως πολιτικά κατευθυνόμενη, ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να αναβάλει για αύριο το ραντεβού που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και παράλληλα να συναντηθεί το απόγευμα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Πρακτορείο fm, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, απαντώντας στην ανακοίνωσης της πολυεθνικής εταιρείας για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέφρασε, παράλληλα τη δυσφορία του για το γεγονός, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και σχολίασε : “Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος”.

Σε συνέντευξη Τύπου  ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου να σταματήσει η δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι : «θέλουμε να έχουμε απέναντι μας έναν αξιόπιστο συνομιλητή, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Η Eldorado Gold, αναμένεται να προχωρήσει στην αναστολή του έργου των Σκουριών, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην «Ελληνικός Χρυσός» να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές καθυστερεί πάνω από τρία χρόνια.

Παράλληλα θα προχωρήσει στην αναστολή των εργασιών στο έργο της Ολυμπιάδας, όπου σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι, στην περίπτωση που το υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια εγκατάστασης του εργοστασίου μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.

Στα επιχειρήματα της καναδικής πολυεθνικής υπηρεσιακοί παράγοντες απαντούν ότι οι άδειες θα πρέπει να εκδοθούν με βάση τις προβλέψεις του νόμου και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που η ίδια η εταιρεία έχει καταθέσει και όχι με βάση παρεκκλίσεις από το νόμο και τη μελέτη σε βάρος των κατοίκων και της οικονομίας της περιοχής.

Το τι μέλλει γενέσθαι, θα φανεί, πάντως, τις επόμενες ημέρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προβλήματα που έχουν να κάνουν με ένα καθαρά τεχνικό θέμα έχουν λάβει πρωτοφανείς πολιτικές διαστάσεις.

Έντονες αντιδράσεις 

Ν.Δ.: Η ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει λάθος μήνυμα προκαλώντας αποεπενδύσεις

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την αναστολή του μεγαλύτερου μέρους των επενδυτικών πλάνων της Εldorado στις Σκουριές της Χαλκιδικής εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος της οποίας Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Πολ Ράιτ.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές έγινε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης τουΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και το αποτέλεσμα είναι το πάγωμα της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Όπως υποστηρίζει, η ζημιά στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη και στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερη καθώς στέλνει το λάθος μήνυμα στις διεθνείς και την εγχώρια αγορά.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι χρειαζόμαστε επειγόντως ιδιωτικές επενδύσεις. Εκτιμά ειδικότερα ότι μόνο αν προσελκύσουμε επενδύσεις ύψους 100 δισ. μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, θα μειωθεί η ανεργία, θα εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συντάξεις και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. 

«Η ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει σήμερα το λάθος μήνυμα και αυτό προκαλεί αμέσως αποεπενδύσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται ότι «χρειάζεται επειγόντως μια άλλη πολιτική η χώρα, αυτή που η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνα προτείνει».

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα» καταλήγει.

Μανιάτης: Πανωλεθρία στην περιφερειακή ανάπτυξη λόγω ιδεολογικών εμμονών της κυβέρνησης

«Όταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε παθαίνουν πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης αναφορικά με την ανασταστολή εργασιών στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε «ο ορυκτός πλούτος, να αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας και για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο αναπτυξιακός κατήφορος».

Ένωση Κεντρώων: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε επιχειρήσεις

Την ανάγκη να παραμένουν στην Ελλάδα οι επενδύσεις αλλά και να τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι επισημαίνει η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Eldorado Gold.

«Στην σημερινή Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε επιχειρήσεις, εκείνο όμως που επιβάλλεται να κάνουμε είναι όλες οι επενδύσεις να τηρούν αυστηρά του περιβαλλοντικούς όρους» σημειώνει.

Καλεί δε τα κόμματα να αποφεύγουν κηρύγματα που διχάζουν την κοινωνία.

Στήριξη της επένδυσης της Eldorado ζητεί ο ΣΒΒΕ

Έκκληση στην κυβέρνηση να στηρίξει την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική απευθύνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με αφορμή την απόφαση άμεσης αναστολής της. 

Όπως σημειώνει, δίνεται το πλέον ισχυρό αρνητικό μήνυμα στους σοβαρούς ξένες επενδυτές, τη στιγμή που η ανάγκη υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων είναι επιτακτική. 

«Η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει τη δημιουργία θετικού κλίματος για την προσέλκυση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη λειτουργία επενδυτικών πρωτοβουλιών, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα και ειδικά η ελληνική περιφέρεια», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, η Πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί την κρισιμότητα του θέματος και να αναλογισθεί αν με καθυστερήσεις και εμπόδια μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για να επενδυθούν στην αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη χώρας μας και αν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας κυρίως στις τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντιμετωπίζονται με συνεχή άρνηση.

Μίχαλος: Άκρως αρνητική εξέλιξη η αναστολή μέρους των επενδύσεων της Eldorado

Άκρως αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑΚωνσταντίνος Μίχαλος το ζήτημα της αναστολής μέρους των επενδύσεων της εταιρείας «Eldorado Gold» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Καλεί δε την κυβέρνηση να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της και να μην βλέπει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς αλλά ακριβώς το αντίθετο, ως συμμάχους που με την ανάπτυξή τους μπορούν να ενισχύσουν την καταρρακωμένη οικονομία της χώρας αλλά και την παραπαίουσα απασχόληση.

«Το αρμόδιο υπουργείο και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα πρέπει άμεσα να βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ενσκήψει, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και για να μη δεχθεί η χώρα μας, για άλλη μια φορά, ένα νέο χτύπημα σε ότι αφορά την ικανότητά της να προσελκύσει και να διατηρήσει μεγάλες επενδύσεις» σημειώνει ο κ. Μίχαλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:01