21/01/2020 05:50:59

Φλέμινγκ: Η Ευρώπη, όχι η Ελλάδα, δεν χειρίστηκε καλά το προσφυγικό

Μουζάλας: Ευρωπαίος υπουργός ζήτησε στρατόπεδο 300.000 προσφύγων στην Αθήνα και να τους... απωθούμε στη θάλασσα! - Media

 

«Αν κάποιος δε χειρίστηκε καλά το προσφυγικό, αυτή είναι η Ευρώπη, όχι η Ελλάδα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ.

«Δεδομένου πως, αφενός η Ελλάδα βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση και αφετέρου έχει ένα πολύ νέο σύστημα ασύλου, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πριν λίγα χρόνια, οι καθημερινές αφίξεις των 3.500 ανθρώπων, θα γονάτιζαν οποιαδήποτε χώρα», ανέφερε.

Στις δηλώσεις της κατά την επίσκεψή της στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα, η κ. Φλέμινγκ επισήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ότι δεν υπάρχει μια ενιαία πολιτική ασύλου από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν υπήρχε περισσότερη ομοφωνία – παρατήρησε η κ. Φλέμινγκ – το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων θα λειτουργούσε καλύτερα και με όχι τόσο αργούς ρυθμούς, οι οικογένειες θα επανενώνονταν, οι πρόσφυγες θα είχαν καλύτερη πληροφόρηση για το πού να πάνε κλπ.

Βεβαίως – σημείωσε η κ. Φλέμινγκ – τα κύρια μέτρα πρέπει να παρθούν πριν οι άνθρωποι αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη, και αφορούν τις χώρες όπου βρίσκονται ήδη οι περισσότεροι πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος. «Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που φιλοξενούνται στις γειτονικές χώρες της Συρίας, προτιμούν να μείνουν εκεί, αν τα παιδιά τους μπορούν να πάνε σχολείο, οι ίδιοι να βρουν δουλειά, να μπορούν να ζουν κάπου αξιοπρεπώς. Φεύγουν γιατί οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι πολύ άσχημες. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να στηρίξουν αυτές τις χώρες…»

Όπως και να έχει, το Προσφυγικό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την ενότητα της Ευρώπης και την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. Το κάθε κράτος, έχει σαφώς το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, όπως και κάθε άνθρωπος που διώκεται στη χώρα του, ή φεύγει από εμπόλεμη ζώνη, έχει το δικαίωμα να φτάσει σε οποιαδήποτε χώρα και να ζητήσει άσυλο. Το υπαγορεύουν οι διεθνείς συνθήκες, πρόσθεσε η κ. Φλέμινγκ.

«Χρόνια τώρα φωνάζουμε για τους πρόσφυγες, έπρεπε να φτάσει το Προσφυγικό στις πλούσιες χώρες για να αρχίσει ο κόσμος να ασχολείται» σχολίασε στη συνέχεια η κ. Φλέμινγκ. «Υπάρχει τώρα μια ευκαιρία να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Μένει να δούμε αν θα την αξιοποιήσουμε”, υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.