17/01/2019 16:07:04

Προκαταρκτική έρευνα για το αν η Πολωνία καταπατά τα δημοκρατικά πρότυπα της Ε.Ε

Γιούνκερ προς Ερντογάν: Οι απειλές δεν βοηθούν - Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις - Media

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόβλημα με την Πολωνία, αλλά με ενέργειες της νέας, ευρωσκεπτικιστικής πολωνικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές αφορούν πολύ και την ΕΕ.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισε προκαταρκτική έρευνα την Τετάρτη σχετικά με το αν η νέα δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας καταπάτησε τα δημοκρατικά πρότυπα της ΕΕ, καθώς επέβαλε περισσότερους περιορισμούς στη δικαστική εξουσία και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

"Ας μην συγχέουμε την Πολωνία και τη νέα πολωνική κυβέρνηση", δήλωσε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με θέμα τις προκλήσεις στην Ευρώπη το 2016.

"Δεν θέλω ο πολωνικός λαός να έχει την εντύπωση ότι όλη η ΕΕ εξεγείρεται κατά της Πολωνίας. Η Πολωνία είναι μια χώρα που εμπνέει μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό όσον αφορά εμένα".

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα θέματα της Πολωνίας, η οποία είναι μέλος της ΕΕ των 28, πρέπει επίσης να εξετάζονται υπό το πρίσμα των συνθηκών της ΕΕ.

"Είναι εντελώς λανθασμένο να λέγεται στην Πολωνία ότι αυτό είναι ένα πολωνικό νομοθετικό ζήτημα και ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ευρωπαϊκές αρμοδιότητες", δήλωσε ο Γιούνκερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε διαδικασία ελέγχου στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία μπορεί να καταλήξει στην αναστολή του δικαιώματος της χώρας να ψηφίζει στην 28μελή ένωση, αν η χώρα αγνοεί πιθανές συστάσεις των Βρυξελλών στο πλαίσιο του άρθρου 7 συνθήκης της ΕΕ.

Ωστόσο ο Γιούνκερ υποβάθμισε αυτή την εκδοχή. "Είμαστε σε διάλογο, σε μια διαδικασία διαβούλευσης. Δεν έχει νόημα να εφιστούμε την προσοχή στην εφαρμογή του άρθρου 7. Αν αυτό πρέπει να γίνει, θα γίνει, αλλά δεν το νομίζω", τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.