search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:21
MENU CLOSE

Προσωρινά (ουδέν μονιμότερον…) εκτός Σένγκεν η Ελλάδα

27.01.2016 09:13
Προσωρινά (ουδέν μονιμότερον…)  εκτός Σένγκεν η Ελλάδα - Media
Ειλημμένη θεωρούν παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης την απόφαση των Ευρωπαίων Εταίρων να αναστείλουν προσωρινά τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν.  

 

Ειλημμένη θεωρούν παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης την απόφαση των Ευρωπαίων Εταίρων να αναστείλουν προσωρινά τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Εταίροι θα αναζητήσουν και θα στηριχθούν σε μια νομότυπη δικαιολογία. η οποία μπορεί εύκολα να προκύψει καθώς:

  1. η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη (περισσότεροι από 2.000 την ημέρα)
  2. η ελληνική οικονομική αδυναμία να αντιμετωπίζει τα ζητήματα καταγραφής και φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών είναι δεδομένη
  3. ο φόρτος που προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό αιτούντων ασύλου, σε συνδυασμό  με την οργανωτική ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών αλλά και της Frontex, εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε παραλήψεις και πλημμελείς ελέγχους.

Όπως σημειώνουν παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι Εταίροι έχουν αποφασίσει να σφραγίσουν (με την δραστηριοποίηση της Frontex) τις εξόδους από την Ελλάδα, κατά κύριο λόγο από την Π.Γ.Δ.Μ και την Βουλγαρία. Ήδη αυτές οι δύο χώρες συμμετέχουν και υλοποιούν τον σχεδιασμό των Ευρωπαίων «Εταίρων» δημιουργώντας «φραγή» στη διέλευση ακόμη και αυτών που είναι ταυτοποιημένοι ως πρόσφυγες και έχουν δικαίωμα διακίνησης εντός της ΕΕ.

Κατόπιν αυτών των ανησυχητικών πληροφοριών, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική – κατά κύριο λόγο- αδυναμία της χώρας να οργανώσει υποδομές για την φιλοξενία  προσφύγων και μεταναστών, των οποίων μάλιστα ο αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθώς:

  1. οι Εταίροι με διάφορα προσχήματα ολοένα και περιορίζουν τον αριθμό των προσφύγων που είναι διατεθειμένοι να φιλοξενήσουν στις χώρες τους
  2. ο αριθμός των εισροών συνεχίζεται και υπάρχει η ανησυχία ότι θα αυξηθεί όταν θα αρχίσει να βελτιώνεται ο καιρός

Με βάση τα σημερινά δεδομένα (καθημερινές αφίξεις και αναχωρήσεις προς τις χώρες της ΕΕ)  η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι  μόνο μέσα στον επόμενο μήνα θα παγιδευτούν στην Ελλάδα γύρω στους 70.000 ανθρώπους.

Με αυτά τα δεδομένα, η μόνη «διέξοδος» που βλέπει η Αθήνα απ’ αυτό το νέο μεγάλο πρόβλημα, είναι να σταματήσει – εξ αιτίας της αναστολής της συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα και του σφραγίσματος των συνόρων της—η ροή των προσφύγων και των μεταναστών…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:21