01/04/2020 04:48:38

Το πρόσωπο των ακροδεξιών είναι το ίδιο αηδιαστικό από όποια χώρα και εάν προέρχονται – Βέλγος Εθνικιστής βρίζει την Ελλάδα

Το πρόσωπο των ακροδεξιών είναι το ίδιο αηδιαστικό από όποια χώρα και εάν προέρχονται – Βέλγος Εθνικιστής βρίζει την Ελλάδα  - Media

 

Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας γενικότερα, αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ειδικότερα, εξαπέλυσε χτες το βράδυ ο επικεφαλής του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος, NVA, Μπαρτ Ντε Γουέβερ σε συνέντευξή του για το προσφυγικό στην φλαμανδική ραδιοτηλεόραση VRT. Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος του (προσφυγικού) «προβλήματος» και όχι της «λύσης» και εξαπολύοντας χαρακτηρισμούς κατά του Έλληνα πρωθυπουργού όπως «ακροαριστερός δημαγωγός» και «ζητιάνος της Ευρώπης», ο ηγέτης των Φλαμανδών Εθνικιστών εξέφρασε την άποψη ότι ο Α. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο η χώρα του να γίνει ο τελευταίος σταθμός των προσφύγων και ως εκ τούτου θα αναγκαστεί να «λυγίσει» στις ευρωπαϊκές πιέσεις που του ασκούνται για καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Ειδικότερα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη μη πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, στη διάσκεψη των κρατών της «βαλκανικής οδού», o Ντε Γουέβερ σημείωσε:

«Μόνο δίκιο δεν έχει. Η Ελλάδα ήταν από την πρώτη στιγμή μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Γράφει στα παλιά της τα παπούτσια όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτό έκανε στην κρίση χρέους με όλες τις συνέπειες, το ίδιο κάνει και τώρα με την προσφυγική κρίση. Έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα της Σένγκεν. Είναι μια χώρα ”διέλευσης” (transit). Δεν έχει η ίδια κανένα σύστημα ασύλου ούτε σύστημα υποδοχής. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Λέσβο πληρώνουν περισσότερα από τους τουρίστες για να αγοράσουν ένα εισιτήριο. Η Ελλάδα υπήρξε μέχρι πρότινος η μοναδική χώρα που έχει ”βγάλει λεφτά” από την προσφυγική κρίση. Ενώ δεν διαθέτει κανένα σύστημα φιλοξενίας, αφήνει τους πάντες να κατευθύνονται προς την Βορειοδυτική Ευρώπη, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την Συμφωνία του Δουβλίνου και έχει οδηγήσει σχεδόν σε παραλυσία την ζώνη του Σένγκεν, τώρα που τα σύνορα έχουν κλείσει και υποχρεώνεται η ίδια να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες, κάνει ”φασαρία”. Ο Τσίπρας είναι ένας ακροαριστερός δημαγωγός και όσο πιο θρασείς είναι οι δηλώσεις του τόσο πιο μεγάλες είναι οι υποχωρήσεις που υποχρεώνεται να κάνει καθώς ο άνθρωπος αυτός έχει καταλήξει να είναι ο ζητιάνος της Ευρώπης. Θα αναγκαστεί στο τέλος να συμμορφωθεί».

Σε ό,τι αφορά την απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κριση, ο Ντε Γουέβερ κατηγορεί τη Γερμανία για «εντελώς λανθασμένο δρόμο» και για χάσιμο «πολύτιμου χρόνου». «Οι προβλέψεις μου έχουν επαληθευτεί. Είχα πει πριν από έξι μήνες ότι κάτι πρέπει να γίνει γιατί διαφορετικά η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει υπαρξιακή κρίση και οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα είναι οι πρώτες που θα παρεκκλίνουν από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα», αναφέρει.

Αναφορικά με τα hotspots και τον μηχανισμό μετεγκατάστασης, ο ίδιος σημειώνει πως μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες «ο κύριος Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό γιατί εάν δεν προσέξει η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο hotspot», γεγονός που οδηγεί σε «μεγάλες υποχωρήσεις».

«Ας θυμηθούμε ότι πρόσφατα ο Έλληνας ομόλογος τού Τ. Φράνκε (σ.σ. Βέλγος υπουργός Εσωτερικών) κατηγόρησε τον Τεό ως “ναζιστή” επειδή ζητούσε επαναπροωθήσεις (push-backs) προσφύγων. Και τι βλέπουμε τώρα; Τον ίδιο αυτό άνθρωπο σήμερα (σ.σ. τον Γ. Μουζάλα) να λέει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για άμεσες επανεισδοχές (readmissions) . Δηλαδή όχι ακριβώς “επαναπροωθήσεις”, αλλά “επανεισδοχές” που είναι βασικά το ίδιο πράγμα. Η Ελλάδα είπε επίσης σήμερα ότι θεωρεί την Τουρκία ως μια χώρα “ασφαλούς διέλευσης”, με άλλα λόγια μας λέει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει την πολιτική των επαναπροωθήσεων. Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουν αρχίσει να κάνουν πίσω. Πρέπει να είμαστε περισσότερο ευγνώμονες απέναντι στις χώρες Visegrad παρά απέναντι στην Γερμανία», αναφέρει.

 Τέλος, ερωτηθείς αν η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τη Σένγκεν, απαντά πως όπως οι Έλληνες υλοποίησαν τις μεταρρυθμίσεις για να αποφύγουν μια ελεγχόμενη χρεοκοπία, τώρα που κλείνουν τα σύνορα, «θα είναι περισσότερο προσεκτικοί». Συνεχίζοντας, αναφέρει πως «είναι βέβαια εύκολο να κάνεις τον ακροαριστερό και τον ανθρωπιστή ενόσω δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα ο ίδιος και απλά στέλνεις τους πρόσφυγες στην υπόλοιπη Ευρώπη για να καταλήξουν σε μας», ενώ εκφράζει τις «επιφυλάξεις» του για το κατά πόσον «μπορούμε να εργαστούμε με αυτή την κυβέρνηση». «Ποτέ δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους. Είμαστε λοιπόν ευγνώμονες προς τις χώρες Visegrad που κλείνουν τα ελληνικά σύνορα για λογαριασμό μας. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον χώρα διέλευσης αλλά καταληκτικός σταθμός, οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν δραστικά και κάτι τέτοιο είναι που χρειαζόμαστε», καταλήγει ο ηγέτης των Φλαμανδών Εθνικιστών.

* Αποσπάσματα από τη χθεσινή συνέντευξη του Μπαρτ Ντε Γουέβερ δημοσιεύονται σήμερα στο σύνολο του φλαμανδικού Τύπου αλλά και στη γαλλόφωνη εφημερίδα, Le Soir.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.