search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:19
MENU CLOSE

Έληξε η αεροπειρατεία στην Κύπρο – Παραδόθηκε ο δράστης (Photos/Video)

29.03.2016 06:17
Έληξε η αεροπειρατεία στην Κύπρο - Παραδόθηκε ο δράστης (Photos/Video) - Media

Με τη σύλληψη  του Αιγύπτιου πρώην αξιωματικού Σεϊφεντίν Μουσταφά, έληξε αίσια η αεροπειρατεία, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί σε αεροσκάφος τύπου airbus 320 των αιγυπτιακών αερογραμμών, ενώ αυτό βρισκόταν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου. 

 

Με τη σύλληψη από τις κυπριακές αρχές, λίγο πριν τις 15.00, του Αιγύπτιου πρώην αξιωματικού Σεϊφεντίν Μουσταφά, έληξε αίσια η αεροπειρατεία, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί σε αεροσκάφος τύπου airbus 320 των αιγυπτιακών αερογραμμών, ενώ αυτό βρισκόταν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου.

Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο, επέβαιναν συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, οι οποίοι αφήνονταν ελεύθεροι κατά διαστήματα. Ανάμεσα τους και οι μητροπολίτες Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνός, και Νιτρίας, Νικόδημος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία και το ΥΠΕΞ για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας.

Το αεροσκάφος ελέγχθηκε από πυροτεχνουργούς της κυπριακής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά.

Μετά το αίσιο τέλος της αεροπειρατείας η υπουργική ομάδα (υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, και Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης) έδωσε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ήταν παρών και ο Αιγύπτιος πρέσβης Χουσεΐν Μουμπάρακ.

Ο δράστης (αριστερά)

Αναλυτικά τo χρονικό της αεροπειρατείας:

16:00 Καλύμματα τηλεφώνων τα “εκρηκτικά”

Δεν είχε εκρηκτικά πάνω του ο αεροπειρατής, ο οποίος νωρίτερα παραδόθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα “πυρομαχικά” ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

14:40 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις αρχές

14:33 Επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές ότι ένας άνδρας έχει πηδήξει από το πιλοτήριο και έχει φτάσει στις αστυνομικές δυνάμεις.

14:30 Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας άνθρωπος φέρεται να πήδηξε από το πιλοτήριο του αεροσκάφους

14:15 Με ανακοίνωση της, η Η Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ περί εκκένωσης του αεροδρομίου και των λοιπών χώρων δεν ισχύει. Επίσης, πως δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης. Παρόλα ταύτα, οι Αρχές της Δημοκρατίας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του αεροπειρατή με γνώμονα τη διάσωση όλων των επιβατών και του πληρώματος.  Στο αεροπλάνο παραμένουν 3 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύεται με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί Οι Αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών. 

13:58 H αστυνομία εκκένωσε όλη την περιοχή Μακένζι κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

13:55 Έξι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές κατέφθασαν στο αεροδρόμιο για να βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις.

13:45 Κινητικότητα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας αφού ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να μετακινηθούν σε άλλο μέρος. Πληροφορίες αναφέρουν πως εκκενώνονται τα κτίρια.

13:30 Ο αεροπειρατής, ο Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, είναι πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητά την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. Ζητά επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

12:55 Φέρεται να ζητά την απελευθέρωση των γυναικών κρατούμενων στις Αιγυπτιακές φυλακές ενώ απελευθερώθηκαν ακόμα δυο επιβάτες

12:50 Ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών. Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.

12:45 Δυο άτομα ελληνικής καταγωγής που επέβαιναν στο αεροσκάφος είναι καλά στην υγεία τους.

12:40 Σύμφωνα με το CNN, το όνομα του αεροπειρατή είναι τελικά Σεΐφ Ελ-Ντιν Μουσταφά

12:05 Η γυναίκα, η οποία σύμφωνα με τα Κυπριακά μέσα ονομάζεται Μαρίνα, συνομιλεί αυτή τη στιγμή με τον αεροπειρατή.

12:00 Έφθασε στο αεροδρόμιο η γυναίκα μαζί με με ένα ανήλικο παιδί.

11:30 Απελευθερώθηκαν και οι υπόλοιποι επιβάτες ενώ κάποιες πηγές αναφέρουν πως ο Αιγύπτιος αεροπειρατής είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου. Ο Ιμπραχίμ Σαμάχα είναι επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.

11:15 Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αεροπειρατής είναι 59 χρονών και πως η γυναίκα που θέλει να συναντήσει είναι η πρώην σύζυγος του, με την οποία έχει 4 παιδιά.

10:50 Οι Κυπριακές αρχές μεταφέρουν στο αεροδρόμειο τη γυναίκα που ζήτησε ο αεροπειρατής ώστε να συνομιλήσουν. Η γυναίκα φέρεται να διαμένει στην Ορόκλινη. Ο αεροπειρατής φέρεται να είναι ο Ιμπραήμ Σαμάχα και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζητά και πολιτικό άσυλο στην Κύπρο.

10:40 Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του.

10:35 Κυπριακά μέσα αναφέρουν πως ο πιλότος προφασίστηκε έλλειψη καυσίμων για να προσγειωθεί, αποκρύπτοντας αρχικά την αεροπειρατεία.

10:25 Δόθηκε άδεια εκκένωσης και στα άλλα δυο αεροπλάνα τα οποία βρισκόταν στον αεροδιάδρομο.

10:20 Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα του αεροπειρατή είναι να παραδοθούν σε γυναίκα στην Κύπρο 4 σελίδες γραμμένες στα Αραβικά. Το όνομα της γυναίκας έχει δοθεί στις αρχές.

10:15 Σύμφωνα με τα Κυπριακά μέσα, οι περισσότεροι επιβάτες έχουν αποβιβαστεί από το αεροπλάνο και παραμένουν μόνο ο αεροπειρατής μαζί με τα μέλη του πληρώματος καθώς και 4 επιβάτες που δεν έχουν Αιγυπτιακή καταγωγή. Δυο μητροπολίτες από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας ήταν ανάμενα στους επιβάτες που αποβιβάστηκαν.

10:15 Ο πιλότος της πτήσης, ο Omar Al-Gammal, δήλωσε στις αρχές πως ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

10:10 Όλες οι πτήσεις εκτρέπονται στο αεροδρόμιο της Πάφου.

10:05 Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απελευθερωθεί 20 επιβάτες. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δυο πτήσεις, μια της Aegean και μια της WizAir οι οποίες είναι εγκλωβισμένες στον αεροδιάδρομο καθώς ήταν έτοιμες για αποχώρηση

10:00 Οι πρώτοι επιβάτες κατέβηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κρατούν τις χειραποσκευές τους

09:55 Οι σκάλες συνδέθηκαν στο αεροπλάνο και ξεκινά η αποβίβαση των γυναικόπαιδων αιγυπτιακής καταγωγής.

09:50 Σύμφωνα με πηγές οι αεροπειρατές είναι περισσότεροι του ενός αλλά οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία.

09:45 Το αεροδρόμιο της Λάρνακας έχει κλείσει και όλες οι πτήσεις εκτρέπονται σε άλλα αεροδρόμια.

09:40 Τα κυπριακά μέσα αναφέρουν πως η διαδικασία τοποθέτησης των σκαλών καθυστερεί επειδή λογικά ακολουθείται το πρωτόκολλο ασφαλείας για τέτοιες περιπτώσεις.

09:30 Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας ενώ πυροσβεστικά οχήματα έχουν περικυκλώσει το αεροσκάφος. Οι άνδρες ασφαλείας του αεροδρομίου έχουν τοποθετήσει σφήνες στις ρόδες του αεροπλάνου για να το ακινητοποιήσουν.

09:20 Ο ένοπλος αεροπειρατής ζητά να τοποθετηθούν σκάλες για να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά Αιγυπτιακής καταγωγής

09:10 Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαιώνει ότι το Airbus A320 τελεί υπό αεροπειρατεία.

08:50 Το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

08:00 Το αεροπλάνο των Αιγυπτιακών αερογραμμών απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας με προορισμό το Κάιρο.

Πηγή: Sigmalive

Η αρχική φωτογραφία είναι από το Reuters.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:18