search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:03
MENU CLOSE

Κοντά στη νίκη ο Zοσέ Σόκρατες

24.09.2009 18:14

Προβάδισμα των Πορτογάλων Σοσιαλιστών λίγο πριν από τις εκλογές της Κυριακής

Τ ο Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζοσέ Σόκρατες έχει πολλές πιθανότητες να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει ξανά τις εκλογές, καθώς λίγες μόνο μέρες πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής προηγείται σημαντικά από το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς, που λέγεται όμως… Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα!

Η έκπληξη δεν θα είναι η πρώτη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί προηγήθηκαν οι Εργατικοί της Νορβηγίας, που κέρδισαν τις εκλογές πριν από δύο εβδομάδες, αλλά η οριακή νίκη τους δεν απασχόλησε και τόσο τα μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει όμως να τονιστεί ότι ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς στη Νορβηγία – που περιλαμβάνει το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γιενς Στόλτενμπεργκ, τη Σοσιαλιστική Αριστερά και το Κόμμα του Κέντρου – κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών, έστω και με μία έδρα διαφορά από την αντιπολίτευση της Δεξιάς, και συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η «αιρετική» Νορβηγία, που αρνείται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο συνασπισμός αυτός κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική του σκανδιναβικού μοντέλου, ενός κράτους πρόνοιας, το οποίο ήθελαν να ανατρέψουν άρδην οι δεξιοί αντίπαλοί του…

Σε βαθιά σύγχυση

Αν, λοιπόν, οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές επαναλάβουν τη νίκη τους έναντι της δεξιάς και της κεντροδεξιάς, θα είναι μία ακόμη ώθηση για τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη, οι οποίες βρίσκονται σε βαθιά σύγχυση και αναζήτηση νέου προσανατολισμού, αλλά έχουν επιπλέον απογοητεύσει τεράστιες λαϊκές μάζες, που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα εργατικά και σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης…

Έτσι, μέσα σε κλίμα καταγγελιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για μυστικές παρακολουθήσεις και οργανωμένες διαρροές υποκλοπών, οι σοσιαλιστές της Πορτογαλίας εμφανίζονται στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις να εξασφαλίζουν από 33% έως 35%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, συγκεντρώνει ποσοστά από 29,7% έως 31,6%.

Οι δύο αυτές σφυγμομετρήσεις επιβεβαιώνουν δύο άλλες δημοσκοπήσεις, με διαφορά ελάχιστων ημερών, οι οποίες έδιναν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 36% – 38% και στο κόμμα της Δεξιάς από 30% έως 32%.

Το «Μπλοκ της Aριστεράς», το οποίο συσπειρώνει αρκετές δυνάμεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Aριστεράς, εμφανίζεται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις ως τρίτη δύναμη, με ποσοστά που κυμαίνονται από 9,5% έως 12%. Αμέσως μετά ακολουθεί ο συνασπισμός του πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους, με ποσοστό 8,4% έως 9,2% και ένα μικρότερο δεξιό κόμμα, το οποίο εξασφαλίζει ποσοστό από 7% έως 8,4%.

Υποκλοπές

Στην προεκλογική αντιπαράθεση κυριαρχούν οι αλληλοκατηγορίες για κατασκοπεία και υποκλοπές στις οποίες εμπλέκεται και το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Όλα ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα, όταν μια εφημερίδα έγραψε ότι ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα εξέφρασε φόβους ότι τον «παρακολουθούν» οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας για λογαριασμό του πρωθυπουργού. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες, αρνούμενη «να τροφοδοτήσει ίντριγκες που δημιουργούνται τεχνητά από τα μέσα ενημέρωσης», ενώ οι μυστικές υπηρεσίες διέψευσαν δημοσίως ότι εμπλέκονται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα υποκλοπών.

Στη συνέχεια άλλη εφημερίδα θέλησε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει υπόθεση υποκλοπών, σύμφωνα με εκμυστηρεύσεις «προεδρικού συμβούλου» σε δημοσιογράφο της και τότε στην υπόθεση μπλέχτηκαν δημοσιογράφοι, πολιτικοί και άλλοι με αμοιβαίες κατηγορίες και καταγγελίες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος αρνήθηκε να αναμειχθεί σε μια τέτοιου είδους διαμάχη σε προεκλογική περίοδο, αλλά εκμυστηρεύτηκε ότι θα… προσπαθήσει να διερευνήσει την υπόθεση «μετά τις εκλογές», επιβεβαιώνοντας έτσι έμμεσα τις υπόνοιες για τις παρακολουθήσεις.

Στο 9% η ανεργία

Μολονότι η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας δεν είναι καθόλου ευνοϊκή, με ποσοστό ανέργων 9,1%, που αποτελεί ρεκόρ από το 1986, και με μέσο μηνιαίο μισθό τα 450 ευρώ, η οικονομική κατάσταση δεν κυριαρχεί στην προεκλογική αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Τα αποτελέσματα δίνουν σαφώς το προβάδισμα στους σοσιαλιστές, αλλά, με δεδομένο ότι καμία από τις δυνάμεις της Aριστεράς δεν είναι διατεθειμένη να τους στηρίξει κοινοβουλευτικά, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι η νίκη των σοσιαλιστών να μην μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς το κόμμα του Σόκρατες δεν θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:02