search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:06
MENU CLOSE

O Ντομπρόβσκις ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

06.04.2016 09:47
O Ντομπρόβσκις ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση  - Media

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθαρίζει σε συνέντευξη του στο capital. gr πως δεν σχολιάζει διαρροές σε ότι αφορά στα Wikileaks και την Ελλάδα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παραμένει σε πρόγραμμα στην Ε.Ε και επαναλαμβάνει πως αν και η Ελλάδα βρισκόταν σε «καλό δρόμο» και «ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο», η νέα ελληνική κυβέρνηση του 2015 επέλεξε «άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική».

 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθαρίζει πως δεν σχολιάζει διαρροές σε ότι αφορά στα Wikileaks και την Ελλάδα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παραμένει σε πρόγραμμα στην Ε.Ε και επαναλαμβάνει πως αν και η Ελλάδα βρισκόταν σε «καλό δρόμο» και «ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο», η νέα ελληνική κυβέρνηση του 2015 επέλεξε «άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική υπονομεύοντας την ανάπτυξη, την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%».

Αυτά και άλλα πολλά δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο capital.gr.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαρροές των συνομιλιών Τόμσεν Βελκουλέσκου για την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι είναι πάγια τακτική να μη σχολιάζουν διαρροές, ενώ συμπλήρωσε πως: «Σε σχέση με την συνεργασία των θεσμών στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, δουλεύουμε με καλή πίστη, το ΔΝΤ είναι κομμάτι της ομάδας της πρώτης αξιολόγησης και αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα είναι πραγματικά η εφαρμογή της συμφωνίας, όπως αυτή περιγράφεται στο μνημόνιο κατανόησης». Πρόσθεσε επίσης σε ότι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ότι: «Στη συνθήκη του ESM αναφέρεται ότι η Κομισιόν εργάζεται με την ΕΚΤ και όποτε είναι απαραίτητο και με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι διεθνής θεσμός, δουλεύει με βάση τη δική του νομική βάση και όταν είναι δυνατόν συνάπτουμε αυτά τα προγράμματα σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ».

Για άλλη μια φορά επισήμανε ότι «το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές.

Ξέρουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού και αυτό αποδεικνύει το ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%.

Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία».

Σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο Βάλντις Ντομπρόβσκις διαπιστώνει καθυστέρηση καθώς «η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο», ενώ προσθέτει ότι «όλοι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές μοιραζόμαστε την εκτίμηση ότι είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό όμως σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όπως για παράδειγμα μία πιο λεπτομερής αποτύπωση των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να πάρει η Ελλάδα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπου οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη παρουσιάσει μία αρκετά συγκεκριμένη πρόταση. Όμως υπάρχουν και άλλα στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω δουλειάς, υπάρχει η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος όπου έχει γίνει ήδη σημαντική πρόοδος, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση της συλλογής των φόρων. Όμως δεν ξεκινάμε από το μηδέν, έχει γίνει ήδη σημαντική δουλειά και πρέπει να την ολοκληρώσουμε σύντομα» κατέληξε σχετικά ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν. 

Τέλος, στέλνει μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω της συνέντευξής του, που αφορά στη δημοσιονομική πολιτική: «Η αύξηση φόρων, αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση… Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών». Υπογραμμίζει δε ότι «η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33