search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:36
MENU CLOSE

Είναι όλοι… Παναμέζοι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1911
07-04-2016
07.04.2016 03:00
pn0704messi.jpg

Ένα νέο σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων έσκασε σαν βόμβα και ανα­κάτεψε όλους τους… γατομάτηδες της υφηλίου, οι οποίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Τα νέα αυτά χτυπούν την πόρτα και της Αθήνας, όπου επίσης δεν είναι λίγοι οι ξάγρυπνοι. Ο λόγος για τα WikiLeaks, που ανα­κοίνωσαν τη δημοσίευση των Panama Papers! Πρόκειται για έγγρα­φα που αποκαλύπτουν όλες τις σκοτεινές δοσοληψίες μέσω off-shore εταιρειών στον Παναμά.

 

Ένα νέο σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων έσκασε σαν βόμβα και ανα­κάτεψε όλους τους… γατομάτηδες της υφηλίου, οι οποίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Τα νέα αυτά χτυπούν την πόρτα και της Αθήνας, όπου επίσης δεν είναι λίγοι οι ξάγρυπνοι. Ο λόγος για τα WikiLeaks, που ανα­κοίνωσαν τη δημοσίευση των Panama Papers! Πρόκειται για έγγρα­φα που αποκαλύπτουν όλες τις σκοτεινές δοσοληψίες μέσω off-shore εταιρειών στον Παναμά.

Εκατόν επτά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε 76 χώρες, σε συντονισμό με το International Consortium of Investigative Journalists (ISIJ), είχαν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, προερχομέ­νων από μαζική διαρροή στοιχείων, που ρίχνει φως στον σκιώδη κόσμο των παράκτιων οικο­νομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων.

Τα 11,5 εκατομμύρια αρχεία, που έρχονται στο φως, προέρχονται από τους φακέλους της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, ειδικευμένης στις υπηρεσίες off-shore, και αφορούν την περίοδο 1977-2015.

Τα Panama Papers ίσως είναι η μεγαλύτε­ρη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δη­μοσιογραφίας, αφού αποκαλύπτουν, πέρα από χιλιάδες ανωνύμους, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικούς, εκατομμυριούχους, αστέρες του αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δί κτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο δι­εθνών κυρώσεων να έχουν εμπλοκή σε εται­ρείες off-shore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

Τα έγγραφα

Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομά­δων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέ­λη της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο πατέρας του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυ­πουργός του Πακιστάν, ο βασιλιάς της Σαου­δικής Αραβίας αλλά και αστέρες του αθλητι­σμού, όπως ο Λιονέλ Μέσι, και διεθνείς μεγα-λοπαράγοντες του ποδοσφαίρου, όπως ο Μισέλ Πλατινί (μαζί με τον Ζεπ Μπλάτερ και τον Φραντς Μπεκενμπάουερ).

Τα έγγραφα αφορούν off-shore εταιρείες που ανήκουν σε 140 πολιτικούς και άλλα δη­μόσια πρόσωπα απ’ όλο τον κόσμο. Μάλιστα, από τις αποκαλύψεις προκύπτει πως ο πρόε­δρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκρυψε μέχρι και 2 δισ. δολάρια μέσω τραπεζών και εταιρειών-«φαντασμάτων».

Ενδεικτικά είναι όσα αποκαλύπτονται για τους «αυλικούς» του Πούτιν, οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποίησαν το δίκτυο των off-shore που τους παρείχε η Fonseca για να με­ταφέρουν κρυφά χρηματικά ποσά έως και 200 εκατ. δολαρίων κάθε φορά μέσα από πλασμα­τικά έγγραφα, μεταχρονολογημένες διαταγές, μη εγγυημένα δάνεια (μάλιστα από τη Russian Commercial Bank με έδρα την Κύπρο) προκει­μένου επίσης να αποκτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της χώρας.

Ένας από αυτούς, ο Σεργκέι Ρολντίγκιν, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει γνωρίσει στον Πούτιν την πρώην σύζυγό του Λουντμίλα, θεωρείται ότι λειτούργησε ως «βιτρίνα» για να αποκτηθούν μέσω του λογαριασμού του με­γάλα ποσοστά στη μεγαλύτερη εταιρεία οπτι­κοακουστικών υπηρεσιών της Ρωσίας Video International, στην κρατική βιομηχανία πα­ραγωγής φορτηγών Kamaz, το 3,2% της Bank Rossiya και το 15% της εταιρείας Raytar με έδρα την Κύπρο.

Εταιρείες – «φαντάσματα»

Η έρευνα φέρνει στο φως το πώς οι μεγάλες τράπεζες έπαιζαν τον ρόλο του καθοδηγητή στη δημιουργία δικτύου εταιρειών-«φαντασμά-των» στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Παναμά και άλλους «φορολογικούς παραδεί­σους» ανά τον κόσμο. Δημιουργήθηκαν έως και 15.600 εταιρείες-θυρίδες, οι οποίες επέτρεπαν στους πελάτες των τραπεζών να κρατήσουν κρυφές τις οικονομικές τους συναλλαγές. Ανάμεσα στις τράπεζες που ίδρυσαν τέτοιες εται­ρείες περιλαμβάνονται οι UBS και HSBC.

Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα / μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε το WikiLeaks.

Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδο­σφαίρου UEFA αρχίζει άλλη μία φορά να κλονί­ζεται λόγω των αποκαλύψεων ότι ο Μισέλ Πλα­τινί και ο τέως υπ. αριθμ. 2 στην ιεραρχία της FIFA Ζερόμ Βαλκ εμπλέκονται σε παράνομες φορολογικές δραστηριότητες μέσω της εται­ρείας.

Με τον ίδιο τρόπο, μέσα από τη δημιουργία ενός δαιδαλώδους δικτύου από εταιρείες και τις γνωστές μεταχρονολογήσεις εγγράφων, μπορούσε και ο Μέσι να καλύπτει τις απολαβές κι επενδύσεις του και να μην πληρώνει το πα­ραμικρό στην εφορία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αστέρας της Μπαρτσελόνα και αρχηγός της εθνικής Αργεντινής εμπλέκεται σε σκάν­δαλο φοροδιαφυγής με «συνεργό» τον πατέρα του.

Στη Βραζιλία μάλιστα το θέμα αποκαλύπτε­ται πως έχει μεγαλύτερο βάθος, καθώς οι υπη­ρεσίες της Fonseca χρησιμοποιήθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ξεπλύματος πολιτικού χρήματος, που οδηγούν στις εγκλη ματικού χαρακτήρα δραστηρι­ότητες του τέως προέ­δρου Λουίζ Ινάσιο Λου­λα ντα Σίλβα και απει­λούν (ακόμη περισσότε­ρο) τη νυν πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ.

Στο   πλαίσιο  της δικαστικής  έρευνας, πέντε μέλη του γρα­φείου   της   εταιρείας του Fonseca στη Βρα­ζιλία συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατη­γορίες για εγκλήματα.

Ο συνεργάτης

Όσο για την… Ψωροκώσταινα, συνολι­κά εμπλέκονται 223 εταιρείες, 64 πελάτες, 57 δικαιούχοι και 285 μέτοχοι. Το όνομα δε του Σταύρου Παπασταύρου, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σα­μαρά, φιγουράρει στα διοικητικά συμβούλια τριών εταιρειών του Παναμά, σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε η Ένωση Ερευνητών Δη­μοσιογράφων (International Co nsortium of Investigative J ournalists). Ειδικότερα, ο Πα­πασταύρου από το 2005 έως το 2014 ήταν μέλος των συμβουλίων της Green Shamrock Foundation, της Diman Foundation, ενώ το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation.

Στην Aisios Fo undation συμμετέχουν ακόμη οι   Κωνσταντίνος  Λανα­ράς και Σπύρος Μεταξάς.

«Λίγο μετά τον ερχομό του Αντώνη  Σαμαρά  στην εξουσία,   μετά τις  εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύ­ρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφα­λής για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου έγινε ο επικεφαλής διαπραγμα­τευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένω­ση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τρά­πεζα» σημειώνεται στην ιστοσελί-δα της International Consortium of Investigative Journalists.

«Αρχικά ο Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι δεν θυμάται τις εταιρείες, αλλά αργότερα είπε ότι, σύμφωνα με τα αρχεία του, έχει υπηρετή­σει ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios. Στη συνέχεια είπε ότι το έκανε για δύο οικογε­νειακούς φίλους με τους οποίους τον συνδέει μακροχρόνια φιλία και ότι δεν έλαβε καμία απο­ζημίωση. Είπε ότι “δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτη­σίας σε αυτές τις εταιρείες” και έτσι δεν ήταν υποχρεωμένος να τα δηλώσει στις φορολογικές αρχές» σημειώνεται μεταξύ άλλων ως απάντη­ση του Σταύρου Παπασταύρου στην αναφορά του ονόματός του στα Panama Papers. Στη  συνέχεια  παρατίθεται   περιληπτικά  η ιστορία της εμπλοκής του στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», όπου εντοπίστηκε με λο­γαριασμό 5,4 εκατ. δολαρίων και αναγκάστηκε να καταβάλει τελικά το πρόστιμο που του είχε καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή. «Έχει ορκιστεί να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικο και θα ανακληθεί ως παράβαση» καταλήγει το δημοσί­ευμα στην ιστοσελίδα της ICIJ.

Άλλα ονόματα που εμπλέκονται στα κείμενα των καταστατικών σε ό,τι αφορά τις παρέες των off-shore είναι:

1. Aisios

♦ Κωνσταντίνος Λαναράς

♦ Σπύρος Μεταξάς

♦  Σταύρος Παπασταύρου

♦  Εmmanuel Gavauda n

2. Diman Foundatio n

♦ Πρόδρομος Πετρίδης

♦ Αλέξανδρος Πατούνης

♦ Δημήτρης Δημητρίου

♦ Σταύρος Παπασταύρου

♦ Αθανάσιος Πετράκης

3. Green Shamrock

♦ Πρόδρομος Πετρίδης

♦ Αλέξανδρος Πατούνης

♦ Δημήτρης Δημητρίου

♦ Σταύρος Παπασταύρου

♦ Αθανάσιος Πετράκης

♦ Δημήτρης Κ. Καμμένος

40 χρόνια στο πλευρό των φοροφυγάδων

Τα 11 εκατομμύρια έγγραφα διέρρευσαν από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά, που μέχρι πρότινος αποτελούσε μια από τις πιο μυστικοπαθείς εταιρείες όλου του κόσμου, ενώ αποτελούν ακράδαντο αποδει­κτικό στοιχείο ότι εδώ και 40 χρόνια βοηθά­ει τους πελάτες της να αποφεύγουν τους φόρους.

Τα «καυτά» έγγραφα έπεσαν στα χέρια της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», που τα μοιράστηκε με άλλα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμι­ου Συμποσίου Ερευνητικής Δημοσιογρα­φίας (ICIJ). Εδώ και 40 χρόνια η Mossack Fonseca αποτελεί εταιρεία-παράδειγμα και δεν της έχουν απαγγελθεί ποτέ επίση­μα κατηγορίες. Ο Τζέραρντ Ράιλ, διευθυ­ντής του ICIJ, δήλωσε ότι τα έγγραφα αυ­τά θα αποτελέσουν μεγάλο πλήγμα για την παράνομη διακίνηση χρήματος μέσω off-shore εταιρειών.

Η τακτική της μεταχρονολόγησης «είναι μία καλά εμπεδωμένη κι αποδεκτή πρακτική» απαντά η εταιρεία, ενώ ο εκ των ιδρυ­τών της Ραμόν Φονσέκα Μόρα υποστη­ρίζει πως η διαρροή αποτελεί «ένα έγκλημα και κακούργημα», που στρέφεται «εναντίον του Παναμά, διότι πολλές χώρες δεν μπο­ρούν να εκτιμήσουν το γεγονός ότι η χώρα μπορεί να προσελκύει επενδυτές κι επιχει­ρήσεις. Δύο τρόποι υπάρχουν για να ατε­νίζεις τον κόσμο: ο πρώτος είναι να είσαι ανταγωνιστικός, ο δεύτερος να εμπνέεσαι φόρους».

Την ίδια ώρα, ο Γιούργκεν Μοσάκ, ο οποίος ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών για off-shore για την περίοδο 1977-2015, φέρεται να έχει βοηθήσει ηγέτες του κό­σμου, πολιτικούς και διασημότητες να… ξεπλύνουν χρήματα, για να αποφύγει τις κυ­ρώσεις και τη φορολογία από τη βάση του στον Παναμά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πατέρας του, ο Έρχαρντ Μοσάκ, υπηρέτησε στους ναζί και ήταν μέλος της ναζιστικής μονάδας μάχης γνωστής ως «Διαίρεση Επικεφαλής του Θανάτου», μιας επίφοβης δύναμης κα­τά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια έγινε κατάσκοπος της CIA στην Κούβα.

Ο ετεροθαλής αδελφός του, ο Χορστ Μοσάκ, μίλησε στην «Daily Mail » τονίζο­ντας ότι αισθάνθηκε αμήχανα στο άκουσμα των αποκαλύψεων για τον Γιούργκεν. Όπως είπε, το οικογενειακό περιβάλλον οδήγησε στην αποξένωση των δύο αδελφών, οι οποί­οι έχουν να συναντηθούν εδώ και 60 χρό­νια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:36