search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:52
MENU CLOSE

Ειδομένη: Οι Σκοπιανοί έριξαν δακρυγόνα σε πρόσφυγες (Videos & Photos)

10.04.2016 09:31
Ειδομένη: Οι Σκοπιανοί έριξαν δακρυγόνα σε πρόσφυγες (Videos & Photos) - Media

Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί είναι η Ειδομένη. Ένταση επικρατεί από το μεσημέρι με Σκοπιανούς να ρίχνουν δακρυγόνα και κρότου λάμψης σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τα κλειστά σύνορα. Πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες. 

 

Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί είναι η Ειδομένη.

Ένταση επικρατεί από το μεσημέρι με Σκοπιανούς να ρίχνουν δακρυγόνα και κρότου λάμψης σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τα κλειστά σύνορα, συγκεντρωμένοι στην ουδέτερη ζώνη, ενώ πυροβόλησαν και με σφαίρες από καουτσούκ. 

 

Οι περισσότεροι ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες. Η φωτογραφία παγώνει το αίμα και μας κάνει να αναρωτιώμαστε για τον ανθρωπισμό μας. Οι Σκοπιανοί έριξαν δακρυγόνα ακόμη και σε βρέφη. Το μωράκι, δεν μπορεί να αναπνεύσει και οι γιατροί με όποιον τρόπο μπορούν προσπαθούν να το ανακουφίσουν. Τα ματάκια του τσούζουν αφόρητα και ο λαιμός καίει. Κάποιος πρόσφυγας του ρίχνει λίγο λεμόνι, για να διώξει τα χημικά.

Όπως δήλωσε στο “Π” ο αναπληρωτής συντονιστής των ΓΧΣ στην Ειδομένη, Αχιλλέας Τζέμμος, υπήρξαν «εκατοντάδες περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα, ανάμεσα τους πολλά παιδιά και γυναίκες . Αρκετοί εκ των τραυματιών είχαν σημάδια από πλαστικές σφαίρες και πολλοί με θλαστικά τραύματα (στραμπουλήγματα, κατάγματα). Τρεις τραυματίες κρίθηκε σκόπιμο να διακομισθούν στο νοσοκομείο του Κιλκίς, δίχως όμως η ζωή τους να διατρέχει κίνδυνο. Τέλος αρκετοί από τους πρόσφυγες είχαν ανοικτά τραύματα, “κοψίματα” στην καθομιλουμένη».

Μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει δεκάδες τραυματίες, γυναίκες, άνδρες και παιδιά.

«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε 2 ή 3 περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, τα επεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες και τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ συνεχίζονται. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για εκτόνωση, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη», ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι κοντά στον φράκτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και όποτε ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων τους «απαντούν» με τη χρήση χημικών.

Η απάντηση της ΠΓΔΜ: Μετανάστες προσπάθησαν να μπουν παράνομα στο έδαφος της χώρας

Τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν σήμερα να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ανέφερε από την πλευρά του αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη.

Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφεραν ότι ομάδες προσφύγων και μετανάστες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, η κατάσταση, στην παρούσα φάση, είναι υπό έλεγχο.

Να σημειωθεί ότι από χθες κυκλοφόρησε φυλλάδιο που παρακινούσε πρόσφυγες και μετανάστες του καταυλισμού της Ειδομένης να περάσουν σήμερα τα σύνορα.

Οι αστυνομικές αρχές της Ελλάδας στην περιοχή βρίσκονται σε εγρήγορση, ωστόσο, αποσυνδέουν τη συγκέντρωση από φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, που μοιράστηκε χθες από αγνώστους, καλώντας τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα.

«Κυκλοφόρησε κάποιο φυλλάδιο, όμως, στη σιδηροδρομική γραμμή έχουμε μία από τις διαμαρτυρίες που γίνονται καθημερινά, δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα, είναι γύρω στα 150-200 άτομα», ανέφεραν εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών.

 

***Οι φωτογραφίες από τα επεισόδια είναι της ρεπόρτερ Μαριάννας Καρακουλάκη που βρίσκεται στην περιοχή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50