search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:54
MENU CLOSE

Παρατηρητήριο για την Ισότητα των Φύλων

14.04.2016 13:20
Παρατηρητήριο για την Ισότητα των Φύλων - Media

Ένα εύχρηστο εργαλείο σχεδιασμού και τεκμηρίωσης υπέρ της ουσιαστικής ισότητας γυναικών και ανδρών στην Ελλάδα.

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ένα εύχρηστο εργαλείο σχεδιασμού και τεκμηρίωσης υπέρ της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Πρόκειται για τη Δομή «Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της Δημόσιας Δράσης» (Παρατηρητήριο) με τρία σημαντικά Έργα:

1) Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα paratiritirio.isotita.gr για τη συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία και διάχυση στατιστικών δεδομένων, μεταδεδομένων και δεικτών, που σχετίζονται με την ισότητα των δύο φύλων. Σκοπός του είναι η αποτύπωση των έμφυλων διαφοροποιήσεων ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες σε δώδεκα βασικά πεδία πολιτικής, με βάση το Πρόγραμμα Δράσης της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες (Πεκίνο, 1995) και η διαχρονική παρακολούθηση των τάσεων, εξελίξεων καθώς και των κρίσιμων μεγεθών για την ανισότητα των φύλων στην Ελλάδα.

2) Εύχρηστη ηλεκτρονική εφαρμογή http://posostosi.isotita.gr , η οποία καθοδηγεί τα όργανα της Διοίκησης στη συγκρότηση και καταχώρηση των συσταθέντων ή υπό σύσταση συλλογικών οργάνων και διευκολύνει τόσο την τήρηση της ποσόστωσης, όσο και την παρακολούθησή της από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Σύμφωνα με το Ν.2839/2000, καθιερώθηκε η υποχρεωτική κατ’ ελάχιστο στο 1/3 συμμετοχή κάθε φύλου στα οριζόμενα από τη Διοίκηση μέλη, σε κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο των Δημοσίων Υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. Η τήρηση αυτού του ποσοστού είναι υποχρεωτική και στις περιπτώσεις διορισμού ή υποδείξεως από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α., μελών διοικητικών συμβουλίων ή άλλων συλλογικών οργάνων διοίκησης Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ.

3) Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα δημόσια έγγραφα. Ο Οδηγός μπορεί να αποτελέσει μία αρχή για την άρση του γλωσσικού σεξισμού που, μαζί με την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, διαχέει την οπτική του φύλου σε όλο το εύρος της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και σε όλους τους πολίτες, που έρχονται σε επαφή με αυτήν.

Με βάση τον Οδηγό αυτό, έχει ήδη εκδοθεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Ι.Φ., για την ένταξη της ισότητας των φύλων στη γλώσσα των διοικητικών εγγράφων προς όλους τους δημόσιους φορείς, καθώς και συμπληρωματική εγκύκλιος από τη Γ.Γ.Ι.Φ. τον Μάρτιο του 2016 με θέμα «Ένταξη της διάστασης του φύλου στα διοικητικά έγγραφα».

Η πρωτοπορία της Δομής του Παρατηρητηρίου, η οποία αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια ένταξης της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) σε όλες  τις δημόσιες πολιτικές στην Ελλάδα, έγκειται στο γεγονός ότι είναι ανοικτή και προσβάσιμη προς όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και σε κάθε πολίτη, άνδρα και γυναίκα, γι’ αυτό και αναμένεται να αποτελέσει βασικό εργαλείο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης των νέων πολιτικών, αλλά και μελλοντικής αποτίμησης και αξιολόγησής τους.

Στόχος μας είναι η οπτική του φύλου να αποτελέσει ένα εμφανές πεδίο στρατηγικής στόχευσης για τη χάραξη των πολιτικών, ικανή να διαπερνά οριζόντια όλες τις πολιτικές, συμβάλλοντας παράλληλα, στην κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:54