search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:32
MENU CLOSE

Αμερικανός στρατιώτης μηνύει τον Ομπάμα για τον πόλεμο κατά του ISIS

05.05.2016 08:52
Σοκ στη Ρω: Νεκρός στρατιώτης στη σκοπιά - Media

Μήνυση κατά του Προέδρου Ομπάμα κατέθεσε ένας στρατιώτης στις ΗΠΑ με το σκεπτικό πως ο πόλεμος κατά του ISIS ίσως να είναι παράνομος.

 

Μήνυση κατά του Προέδρου Ομπάμα κατέθεσε ένας στρατιώτης στις ΗΠΑ με το σκεπτικό πως ο πόλεμος κατά του ISIS ίσως να είναι παράνομος.Ο στρατιώτης Νάθαν Σμιθ μήνυσε τον πρόεδρο Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος ενάντια στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος είναι παράνομος διότι δεν έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο.

«Σύμφωνα με το Ψήφισμα για τις Δυνάμεις Πολέμου του 1973 όταν ο Πρόεδρος θέλει να ξεκινήσει εχθροπραξίες θα πρέπει να έχει πάρει την έγκριση του Κογκρέσου μέσα σε εξήντα ημέρες για να γίνει η επιχείρηση, μέσα από τη μορφή της «δήλωσης πολέμου» […] όμως, ο Πρόεδρος δεν πήρε την έγκριση του Κογκρέσου για τον πόλεμο του ενάντια ISIS στο Ιράκ ή τη Συρία …ο πόλεμος είναι, επομένως, παράνομος» αναφέρει  στην αγωγή ο Νάθαν Σμιθ ο οποίος είναι αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Σμιθ κατατάχθηκε το 2010 και το 2012 υπηρέτησε στο Αφγανιστάν για οκτώ μήνες. Κατάγεται από μια οικογένεια τριών γενεών αξιωματικών του αμερικανικού στρατού και έχει υπηρετήσει στο Κουβέιτ με την «Combined Joint Task Force Operation Inherent Resolve»  η οποία μάχεται κατά του ISIS.

«Όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα διέταξε τις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία τον Αύγουστο του 2014 ήμουν έτοιμος για δράση … όλοι επικροτούσαμε κάθε αεροπορική επιδρομή κατά ISIS … Ωστόσο, έβλεπα, επίσης, πως οι πολίτες στην Αμερική προβληματίζονταν για το σύννομο των επιδρομών αυτών και τότε άρχισα να αναρωτιέμαι: «είναι πόλεμος της Διοίκησης, ή είναι πόλεμος της Αμερικής;»  η συνείδησή μου με ενοχλούσε »  δήλωσε ο Νάθαν αναφορικά με κίνησή του να μηνύσει τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει  πως οι επιδρομές κατά του ISIS είναι νόμιμες  βάση της αρμοδιότητας που χορηγήθηκε από  το Κογκρέσο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, για την παραχώρηση άδειας αναφορικά με τη χρήση στρατιωτικής βίας για τη διεξαγωγή πόλεμου κατά των υπευθύνων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου καθώς και των κυβερνήσεων που τους εξέθρεψαν. Η εξουσιοδότηση αυτή χρησιμοποιήθηκε και στον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

«Ωστόσο, το ISIS δεν φέρει καμία ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου  και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος έχει υπερβεί την εξουσία του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο στρατιώτης ο οποίος υποστηρίζει πως η παροχή στήριξης για έναν παράνομο πόλεμο παραβιάζει τον όρκο που έδωσε ως στρατιώτης για τη «διατήρηση, την προστασία και την υπεράσπιση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τώρα η δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει για το νόμιμο του πολέμου κατά του ISIS με μια ενδεχόμενη αρνητική απόφαση να απειλεί τις τελευταίες μέρες του Μπαρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή κατά του Προέδρου. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:32