search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:49
MENU CLOSE

Μετακινούνται οι πόλεις; Η Σουηδία δείχνει το πως (Video)

21.05.2016 10:57
Μετακινούνται οι πόλεις; Η Σουηδία δείχνει το πως (Video) - Media

Η Κιρούνα, η βορειότερη πόλη της Σουηδίας, πρωταγωνίστησε στα νέα της σκανδιναβικής χώρας αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της ανάγκης να «μετακινηθεί» κατά δυο μίλια.

 

Η Κιρούνα, η βορειότερη πόλη της Σουηδίας, πρωταγωνίστησε στα νέα της σκανδιναβικής χώρας αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της ανάγκης να «μετακινηθεί» κατά δυο μίλια.

Γιατί η πόλη πρέπει να μετακινηθεί

Οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται το σχέδιο για τη μετακίνηση της πόλης εδώ και μερικά χρόνια. Η πόλη, στην οποία διαμένουν 18.000 άνθρωποι, είναι χτισμένη πάνω σε έναν λόφο ο οποίος κρύβει από κάτω του πλούσια κοιτάσματα σιδήρου. Η πόλη δημιουργήθηκε το 1900 και αποτελεί μια «βιομηχανική» πόλη για περισσότερο από έναν αιώνα.

Εξαιτίας όμως αυτής της βιομηχανίας, της ίδιας βιομηχανίας που την συντηρεί, η πόλη πρέπει να μετακινηθεί. Οι ανασκαφές για το σίδηρο έχουν φθάσει κάτω από τα θεμέλια της πόλης και οι αρμόδιες υπηρεσίες δε θέλουν να ριψοκινδυνεύσουν μια πιθανή κατάρρευση του εδάφους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάρρευση είναι αναπόφευκτη μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Η εταιρεία εξόρυξης LKAB, που είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξόρυξη των κοιτασμάτων της Κιρούνα, έχει διαθέσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την επιτυχή μετακίνηση όλων των κατοίκων.

Πότε θα συμβεί η μετακίνηση

Όπως είναι φυσικό, η μετακίνηση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά. Το πρώτο μέρος, το χτίσιμο δηλαδή του νέου δημαρχείου, έχει ήδη ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2015. Η τοπική διοίκηση σε συνδυασμό με την εταιρεία LKAB συντονίζουν τη μετακίνηση αλλά οι κάτοικοι της πόλης δηλώνουν πως έχουν άγνοια για το πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα όμως με εκπρόσωπο τύπου της εταιρείας, αρκετές μετακινήσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Περίπου 400 οικογένειες έχουν ήδη μεταφερθεί στη «νέα» πόλη.

Θα μεταφερθεί ολόκληρη η πόλη;

Κάποια από τα κτίρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εκκλησία που ψηφίστηκε το 2001 ως το ομορφότερο κτίριο της Σουηδίας καθώς και το ρολόι του δημαρχείου, θα μεταφερθούν ατόφια στη «νέα» πόλη.

Η πλειονότητα των κτιρίων όμως θα κατεδαφιστεί και θα χτιστούν εκ νέου στη νέα τοποθεσία. Η εταιρεία θα αγοράσει τα κτίρια από τους πολίτες, πληρώνοντας μάλιστα το 125% της αντικειμενικής αξίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:48