search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:09
MENU CLOSE

Ρηξικέλευθη πρόταση για το ασφαλιστικό: Οι εργοδότες να πληρώνουν εισφορές για τα ρομπότ

22.06.2016 06:24
Ρηξικέλευθη πρόταση για το ασφαλιστικό: Οι εργοδότες να πληρώνουν εισφορές για τα ρομπότ - Media

Μπορεί το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη να μη βρίσκεται πια στις δόξες του, αλλά ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν κάθε καλή διάθεση να το διευρύνουν περαιτέρω, θέτοντας κάτω από την «ομπρέλα» του και τα ρομπότ.

 

 

Μπορεί το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη να μη βρίσκεται πια στις δόξες του, αλλά ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν κάθε καλή διάθεση να το διευρύνουν περαιτέρω, θέτοντας κάτω από την «ομπρέλα» του και τα ρομπότ.

Σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ζητά να αναγνωρισθούν τα ρομπότ ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα». Αυτό πρακτικά, μεταξύ άλλων, θα σήμαινε ότι οι ιδιοκτήτες-εργοδότες της συνεχώς αυξανόμενης στρατιάς των ρομποτικών εργατών θα πρέπει να πληρώνουν και ασφαλιστικές εισφορές γι’ αυτά.

Τα ρομπότ απασχολούνται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό στα εργοστάσια και πέρα από αυτά, αντικαθιστώντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους του δευτερογενούς (βιομηχανίες) και -σταδιακά- του τριτογενούς τομέα (υπηρεσίες).

Το σχέδιο ψηφίσματος από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζητά να τεθούν σε νέα βάση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ρομπότ, από τη νομική υπόστασή τους έως τη φορολόγησή τους. Όμως οι γερμανοί βιομήχανοι ήδη δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο καθώς το ζήτημα είναι περίπλοκο και είπαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε 50 χρόνια.

Το προτεινόμενο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «τουλάχιστον στα πιο εξελιγμένα αυτόνομα ρομπότ θα πρέπει να δοθεί η ιδιότητα των ηλεκτρονικών προσώπων με συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Επίσης, προτείνει να υποχρεωθούν οι εταιρείες που απασχολούν ρομπότ, να δηλώνουν πόσα χρήματα εξοικονομούν σε ασφαλιστικές εισφορές, επειδή έχουν αντίστοιχα μειώσει το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό τους.

Παραμένει πολύ αμφίβολο κατά πόσο το ψήφισμα θα εγκριθεί από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν γίνει δεκτό, δεν θα έχει δεσμευτική υπόσταση για τα κράτη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:09