search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:49
MENU CLOSE

Αυτοί είναι οι «φύλακες άγγελοι» του Υμηττού (Photos)

09.07.2016 16:18
Αυτοί είναι οι «φύλακες άγγελοι» του Υμηττού (Photos) - Media

Ενας ωκεανολόγος, ένας γεωπόνος με οικολογικές ευαισθησίες, ένα διευθυντικό στέλεχος σε τράπεζα, ένας μαθητής Λυκείου, μία άνεργη 25χρονη κοπέλα με καταγωγή από την Αλβανία, ένας φοιτητής στο Φυσικό με ειδικότητα στην αστροφυσική και πολλοί άνεργοι συμπολίτες μας από το λεκανοπέδιο της Αττικής απαρτίζουν την εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου Παπάγου – Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ).

 

Ενας ωκεανολόγος, ένας γεωπόνος με οικολογικές ευαισθησίες, ένα διευθυντικό στέλεχος σε τράπεζα, ένας μαθητής Λυκείου, μία άνεργη 25χρονη κοπέλα με καταγωγή από την Αλβανία, ένας φοιτητής στο Φυσικό με ειδικότητα στην αστροφυσική και πολλοί άνεργοι συμπολίτες μας από το λεκανοπέδιο της Αττικής απαρτίζουν την εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου Παπάγου – Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ).

Πρόκειται για μια μαγική συνύπαρξη ανθρώπων, αφού κατάφεραν μέσα από τη διαφορετικότητά τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για έναν ιερό σκοπό: να προστατέψουν τον Υμηττό αλλά και κάθε πνεύμονα ζωής και πρασίνου που έχει απομείνει…

Είναι οι αφανείς «ήρωες» των δασών και βοηθούν το έργο της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Πολλοί από αυτούς δραστηριοποιήθηκαν όταν είδαν τον τόπο τους να καίγεται. Τα δέντρα που μεγάλωναν μαζί τους από παιδιά έγιναν μαύρες σκιές…

Άνεργοι

Στην πλειονότητά τους είναι άνεργοι συμπολίτες μας που εδώ και χρόνια προσφέρουν ανιδιοτελώς τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους και βάζουν χρήματα από την τσέπη τους ακόμη και για τη βενζίνη τους για να προστατεύσουν τα δάση.

Παίρνουν τη μάνικα στα χέρια, καθαρίζουν δασικές περιοχές από σκουπίδια και ξερόχορτα και κάνουν περιπολίες στο δάσος… με μοναδικό «εχθρό» τη φωτιά τα καλοκαίρια ή τις πλημμύρες τον χειμώνα. Τρία οχήματα πυρόσβεσης είναι ο στόλος τους και μάλιστα στο ένα απ’ αυτά έχουν κάνει δικές τους τροποποιήσεις και πατέντες με δικά τους έξοδα! Εκατόν είκοσι άτομα είναι τα εγγεγραμμένα μέλη της ΔΑΠΑΧΟ, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε πλήρη ετοιμότητα και σε καθημερινή βάση επανδρώνουν τα πυροφυλάκια του Υμηττού, καθώς και τις περιπολίες που απαιτούνται στον τομέα της ευθύνη τους.

Ο εθελοντισμός, όπως εξηγούν στο «Εθνος» τα μέλη της ΔΑΠΑΧΟ, δεν είναι μόνο προσφορά στα δάση. Είναι προσφορά από τον άνθρωπο στον άνθρωπο για το περιβάλλον που θα μεγαλώσουν αύριο οι επόμενες γενιές.Με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση οι εθελοντές της ομάδας Δασοπροστασίας του Δήμου Παπάγου – Χολαργού γνωρίζουν τον Υμηττό όσο κανείς άλλος -μάλιστα έχουν χαρτογραφήσει και 11 διαδρομές στο βουνό- και αυτό γιατί τον έχουν καθαρίσει και περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή.

«Το κίνητρο αυτών των ανθρώπων είναι η… ”παλαβομάρα”», λέει χαμογελώντας ο επικεφαλής της ομάδας και ωκεανολόγος, κ. Μήνος Παγώνης.

«Σ’ αυτό προσθέτω επίσης την αγάπη για τη φύση, την όρεξη του να θέλεις να προσφέρεις ανιδιοτελώς μέρος του χρόνου σου και ίσως κάποιες οικολογικές ευαισθησίες, οι οποίες υπάρχουν κρυμμένες στον καθένα μας. Δουλειά μας είναι να προσπαθήσουμε να τις βγάλουμε στην επιφάνεια».

Στην ερώτησή μας πώς ένας ωκεανολόγος δραστηριοποιείται στο βουνό και μάλιστα τόσο ενεργά, ο 57χρονος επικεφαλής μάς απαντά: «Τον χειμώνα υπάρχουν και οι πλημμύρες, οπότε έρχομαι σε επαφή με το υγρό στοιχείο έμμεσα ή άμεσα».

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευσή τους γίνεται από τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, περιλαμβάνει τόσο μαθήματα θεωρίας όσο και επιχειρησιακής ετοιμότητας σε δασικές πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, γενικά καταστροφές, οι οποίες μπορούν να πλήξουν τον χώρο, ενώ επισκέπτονται σχολεία για να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τα νέα παιδιά για το περιβάλλον.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Παγώνης, δυστυχώς κάποιες φωτιές είναι οικολογικά προγραμματισμένες να γίνουν κι αυτό γιατί η μεσογειακή χλωρίδα είναι καταδικασμένη μέσα στον οικολογικό της κύκλο να καταστρέφεται για να αναζωογονηθεί κάθε ογδόντα έως εκατό χρόνια.

«Ο εμπρησμός είναι ”παρά φύσιν”. Ενα από τα θετικά της σημερινής συγκυρίας είναι ότι οι οικοπεδοφάγοι και οι ενδιαφερόμενοι να καταστρέψουν για να πουλήσουν λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αδρανήσει λιγάκι το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και τα άτομα που βάζουν φωτιά, όπως ο Νέρωνας, για να βλέπουν να καίγεται κάτι και να λένε τι ωραία που είναι», καταλήγει.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:48