search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:21
MENU CLOSE

Ο Ερντογάν κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος – Υπό έλεγχο το 90% της χώρας

16.07.2016 04:47
Ο Ερντογάν κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος - Υπό έλεγχο το 90% της χώρας - Media

 

Η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει την κατάσταση “κατά 90% υπό έλεγχο” μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αν και ορισμένοι στρατιωτικοί διοικητές εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τους συνωμότες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ομέρ Τσελίκ. Οι δηλώσεις του Τσελίκ μεταδόθηκαν απευθείας από το ιδιωτικό κανάλι NTV. Η χθεσινοβραδινή απόπειρα να καταληφθεί η εξουσία από πραξικοπηματίες του στρατού που επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία με καταδιωκτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης, προκάλεσε παγκόσμια αναστάτωση, τη βίαιη απάντηση της Άγκυρας και την εσπευσμένη επιστροφή από τις διακοπές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που από τα ξημερώματα του Σαββάτου ελέγχει την κατάσταση.

Οι συγκρούσεις, κατά τις οποίες σκηνές βίας πρωτοφανείς εδώ και δεκαετίες σημειώθηκαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 160 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος. Συνελήφθησαν περισσότεροι από 1.100 στρατιωτικοί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προερχόμενος από το Μαρμαρίς και τον υποδέχθηκε ένα συμπαγές πλήθος υποστηρικτών του, αψήφησε τους πραξικοπηματίες προβλέποντας την αποτυχία της εξέγερσης και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του “μέχρι το τέλος”.  Ο Ερντογάν συνεχάρη τους Τούρκους επειδή βγήκαν “κατά εκατομμύρια” στους δρόμους, ιδιαίτερα στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Ο πρόερος της χώρας κατήγγειλε την “προδοσία” των πραξικοπηματιών στρατιωτών, τους οποίους κατηγόρησε ότι συνδέονται με τον ορκισμένο εχθρό του, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ιεροκήρυκα εξόριστο εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ. “Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες”, απάντησε αυτός ο τελευταίος σε ανακοινωσή του από τις ΗΠΑ, όπου διαμένει. “Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ’ αυτή την απόπειρα”.

Οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν την “πλήρη κατάληψη της εξουσίας σ’ όλη τη χώρα” εκ μέρους τους επικαλούμενοι την ανάγκη “να διασφαλιστούν και να αποκατασταθούν η συνταγματική τάξη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες και να υπερισχύσει ο ανώτατος νόμος της χώρας”. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους πραξικοπηματίες ότι θα πληρώσουν “το υψηλότερο τίμημα”. 

Συνεχής Ενημέρωση

18:20 Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

17:50 Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην άρση της εξόδου από τη χώρα μέσω των τελωνειακών σταθμών Κήπων και Καστανέων του Εβρου.  Λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα στρατού στην Τουρκία, υπήρχε η δυνατότητα εισόδου στη γείτονα χώρα όχι όμως και εξόδου από αυτήν προς την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση των ταξιδιωτών από και προς την Τουρκία μέσω των τελωνειακών σταθμών Κήπων και Καστανέων Έβρου διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο η κίνηση παραμένει μειωμένη συγκριτικά με τον αριθμό των διερχομένων οχημάτων κατά το προηγούμενο διάστημα της θερινής περιόδου.

17:00 Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Φεντερίκα Μονγκερίνι και ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. «Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, ενώ κάλεσαν σε τερματισμό της βίας και σε συνεχή αυτοσυγκράτηση. 

16:16 Όπως μεταδίδει το CNN Turk, σύμφωνα με το αμερικανικό προξενείο, η στρατιωτική βάση του Ιντζιρλίκ έχει σφραγιστεί ενώ έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος στη βάση. Να σημειωθεί πως η βάση χρησιμοποιείται και από το ΝΑΤΟ. 

16:10  Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ολοκλήρωσαν την επιχείρηση εναντίον των πραξικοπηματιών στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου στρατού, μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk.

15:45 Από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημο αίτημα για την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε πως υποστηρικτές του Γκιουλέν βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που διενήργησε ομάδα στρατιωτικών χθες.

15:30 Έληξε η αποστασία  στην τουρκική φρεγάτα Yavuz. Η αποστασία έλαβε τέλος ύστερα από παρέμβαση των πολιτών οι  οποίοι συγκεντρώθηκαν στη ναυτική βάση ζητώντας την παράδοση του πολεμικού πλοίου.Η αστυνομία εισέβαλε μετά από διαπραγματεύσεις στη φρεγάτα και συνέλαβε όλους τους αποστάτες.

14:30 Στις 17:00 ώρα Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση της ολομέλειας του Τουρκικού Κοινοβουλίου στην Άγκυρα. 

14:03 Μια ομάδα Τούρκων που αντιτίθεται στην κυβέρνηση κατέλαβε μία φρεγάτα στην τουρκική ναυτική βάση Γκολτζούκ και ο επικεφαλής του τουρκικού στόλου κρατείται όμηρος, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη ελληνική στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

13:55 Δωρεάν ακύρωση ή αλλαγή των τουριστικών πακέτων για την Τουρκία προσφέρουν στους πελάτες τους οι μεγάλοι γερμανικοί τουριστικοί οργανισμοί. Ακόμη και τουρίστες οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και επιθυμούν να διακόψουν την παραμονή τους, μπορούν να το κάνουν. Στο μεταξύ η Lufthansa, η οποία ήδη από χθες το βράδυ είχε ακυρώσει όλες τις πτήσεις της προς την Τουρκία μέχρι σήμερα το μεσημέρι, ανακοίνωσε ότι παραμένει ακόμη ανοιχτό εάν θα πραγματοποιηθούν οι απογευματινές της πτήσεις από Φρανκφούρτη για Αττάλεια και Αλικαρνασσό.

13:44 Οι ελληνικές αρχές εξετάζουν το αίτημα ασύλου. «Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό»,επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

13:41 Άμεση αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολή. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε την επιστροφή στην Τουρκία των 8 στρατιωτικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Οι 8 στρατιωτικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

13:36 Οι λιμενικές αρχές της Τουρκίας έχουν κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο για λόγους ασφαλείας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η εταιρεία GAC, ανέφερε ότι κάποια πλοία που μεταφέρουν προϊόντα όπως σιτηρά και κάρβουνο επιτρέπεται να περάσουν τα στενά. Τα στενά του Βοσπόρου είναι ένα από τα πιο σημαντικά περάσματα για τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο από χώρες που διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό από το 3% της παγκόσμιας παραγωγής, κυρίως από τη Ρωσία και την Κασπία Θάλασσα. Από τα στενά του Βοσπόρου περνούν και πολλά πλοία που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών από τη Ρωσία και το Καζακστάν στις παγκόσμιες αγορές.

13:22 Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρίες ανέστειλαν τις τακτικές επιβατικές πτήσεις τους προς την Τουρκία έπειτα από εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου Μεταφορών.

13:14 Η απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία στη διάρκεια της νύχτας από στασιαστές στρατιωτικούς προκάλεσε 161 θανάτους και 1.440 τραυματισμούς, χωρίς να υπολογίζονται οι πραξικοπηματίες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Γιλντιρίμ, που μιλούσε σε συνεντευξη Τύπου στην Άγκυρα, είπε πως 2.839 στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία χαρακτήρισε “κηλίδα” στη τουρκική δημοκρατία. Η κατάσταση είναι “υπό πλήρη έλεγχο”, πρόσθεσε.

12:59 Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός για την απόπειρα πραξικοπήματος που εξελίχθηκε χθες το βράδυ στην γειτονική χώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Γιλντιρίμ, είπε ότι η θανατική καταδίκη δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας, αλλά θα εξεταστούν οι νομικές δυνατότητες.

12:47 Οι τουρκικές αερογραμμές ανέφεραν ότι οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Αττατούρκ της Κωνσταντινούπολης διεξάγονται κανονικά

12:45 Η ανάλυση των νεκρών από τους τουρκικές αρχές αναφέρει ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 190 άτομα κατά τη διάρκεια των μαχών της χθεσινής νύχτας. Πρόκειται για 41 αστυνομικούς, δύο στρατιωτικούς, 47 πολίτες και 104 που χαρακτηρίστηκαν από τις αρχές ως υπαίτιοι του πραξικοπήματος.

11:55 Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, που συγκλόνισε την Τουρκία στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, απέτυχε, ανακοίνωσε ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρινίζοντας πως σκοτώθηκαν 104 πραξικοπηματίες.

“Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε”, δήλωσε ο Ντουντάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Επιβεβαίωσε πως 90 πρόσωπα –41 αστυνομικοί, δύο στρατιώτες και 47 πολίτες– “έπεσαν ως μάρτυρες” στη διάρκεια των βιαιοτήτων.  Ο στρατηγός δήλωσε ακόμη πως πολλοί στρατιωτικοί διοικητές συνελήφθησαν όμηροι από πραξικοπηματίες στρατιώτες. Ο ίδιος πρόσθεσε στη δήλωσή του, που μεταδόθηκε ζωντανά από το CNN Turk, πως η Τουρκία έχει “κλείσει το κεφάλαιο” των πραξικοπημάτων για τα καλά και δεν θα το ανοίξει ποτέ ξανά.

11:21 Με μήνυμά της στο Twitter, η τουρκική προεδρία υποστηρίζει πως νέα απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή και καλεί τους Τούρκους να παραμείνουν στους δρόμους.

11:02 Με την κατηγορία της “προδοσίας” συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή .

H σύλληψη των δύο ανωτάτων στρατιωτικών έγινε με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα της Αγκυρας.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί κατηγορούνται οτι ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων και θα δικαστούν με την κατηγορία της “προδοσίας”.

10:43 Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις πρώτες πρωινές ώρες τις εξελίξεις στην Τουρκία, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική περιφερειακή δύναμη. Φυσικά, η σταθερότητα στην Τουρκία και η κατάσταση στην Τουρκία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση στην περιοχή. Από αυτή την άποψη, όλοι ενδιαφερόμαστε φυσικα για την ολοκλήρωση με νόμιμο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν αυτού που συμβαίνει σήμερα και την επιστροφή της χώρας στο δρόμο της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας, του κράτους δικαίου».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς μέσω του ΥΠΕΞ και των μυστικών υπηρεσιών για εξελίξεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι ενέργειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στο έδαφος της Τουρκίας και των Ρώσων πολιτών και τουριστών. Ερωτώμενος αν υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας του Ερντογάν ή εκπροσώπων των εξεγερμένων με τον Πούτιν, απάντησε: «Όχι. Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια για επικοινωνία και καμία επαφή μέχρι τώρα». 

10:31 Ηρεμία επικρατεί στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα του Έβρου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα του στρατού στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι αστυνομικές αρχές των δύο τελωνείων Κήπων και Καστανέων η είσοδος προς τη γείτονα χώρα παραμένει ανοικτή όχι όμως και η έξοδος προς την Ελλάδα.

10:07 Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο κοινοβούλιο της χώρας, που κάλεσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης με πραξικόπημα. Η συζήτησε διεξάγεται στο κτήριο του κοινοβουλίου που το βράδυ έγινε στόχος των στρατιωτών που μετείχαν στο πραξικόπημα και που υπέστη σοβαρές ζημιές από εκρήξεις.

9:37 Οι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί σε όλη την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έφθασαν τους 1.563, σύμφωνα με αξιωματούχο.

9:34 Η έδρα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών δέχθηκε επίθεση από στρατιωτικά ελικόπτερα και πυρά από βαριά πολυβόλα στη διάρκεια της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον τρείς άνθρωποι, έκανε γνωστό σήμερα στο Reuters πηγή στην υπηρεσία πληροφοριών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Χακάν Φιντάν, βρισκόταν σε ασφαλή τοποθεσία σε όλη τη διάρκεια των γεγονότων και είχε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε η πηγή. Η υπηρεσία πληροφοριών εξακολουθεί να εργάζεται με τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και την κυβέρνηση εναντίον των πραξικοπηματιών σε επιχειρήσεις οι οποίς συνεχίζονται ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, πρόσθεσε η πηγή. Λίγο νωρίτερα ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ελέγχεται πλέον από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, αλλά μικρές ομάδες στασιαστών στρατιωτών εξακολουθούν να αντιστέκονται και να ελέγχουν μερικά στρατιωτικά ελικόπτερα.Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι πραξικοπηματίες στρατιώτες δεν ελέγχουν μαχητικά αεροσκάφη και ότι τα ελικόπτερα που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν θα καταρριφθούν γρήγορα. Οι επιθέσεις στο κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως 29 συνταγματάρχες και πέντε στρατηγοί απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

9:22 Στήριξη στον Ερντογάν από τη διεθνή κοινότητα. Μετά την αρχικά μουδιασμένη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας τις τελευταίες ώρες ο Τούρκος Πρόεδρος έχει λάβει τη σαφή στήριξη των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων, με τις οποίες οι σχέσεις του το τελευταίο διάστημα δεν ήταν στο καλύτερο επίπεδο.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα προέτρεψε όλα τα κόμματα να στηρίξουν «τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας». Αξιωματούχοι της ΕΕ, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Φεντερίκα Μονγκερίνι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία στηρίζουν τον Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι σύμμαχος κλειδί για την ΕΕ και η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και το πνεύμα και το γράμμα του νόμου. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε το Σάββατο το πρωί ότι«Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Ολα πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές». Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η Καγκελάριος είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

8:40 Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιωτικοί χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος. Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είχε τεθεί υπό κράτηση από στασιαστές στρατιώτες στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, μετέδωσαν τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

8:20 Τη στήριξη του Βερολίνου στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

«Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Ολα πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές», έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στο Twitter. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η Καγκελάριος είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

8:11 Συνολικά 754 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως έχει κατασταλεί σήμερα το πρωί, αλλά κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Εξάλλου πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ’ εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, διευκρίνισε το πρακτορείο.

8:10 Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε “με τους πιο κατηγορηματικούς όρους”, από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες.

“Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ’ αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Ερντογάν ότι συνδέεται με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς. “Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία”, τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν. “Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία”, αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα, ο οποίος από το 1999 ζει απομονωμένος σε μια ορεινή περιοχή της αμερικανικής πολιτείας της Πενσιλβάνια (βορειοανατολικές ΗΠΑ), ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

7:30 Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, αλλά οι υποστηριχτές της βίαιης ανατροπής του Ερντογάν επιμένουν ότι ακόμη μάχονται. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια ανατροπής της εξουσίας είναι ακόμη αποφασισμένοι και μάχονται αυτούς που επιχείρησαν να αντισταθούν. Οι αυτοαποκαλούμενοι Κίνημα για την Ειρήνη επιμένει ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για την δική τους ασφάλεια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:20