search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:39
MENU CLOSE

Εκκενώθηκε ο οικισμός Κατούνια – Συνεχίζεται η κόλαση πυρκαγιάς στην Εύβοια

31.07.2016 05:42
Υπό έλεγχο η φωτιά στα Χανιά - Media

Από ώρα σε ώρα καταφθάνουν και ενισχύσεις από τη Θεσσαλονίκη, με πεζοπόρα τμήματα. Περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Κινδύνευσαν σπίτια. Εκκενώθηκε οικισμός και μοναστήρι. Οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα. 

 

 

Μεχρι τις αυλές των σπιτιών έφτασαν οι φλόγες στα Καντούνια της Εύβοιας που εκκενώθηκαν. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εκείνη μιας ξενοδοχειακής μονάδας (είχε εκκενωθεί από το βράδυ του Σαββάτου), μιας εξοχικής κατοικίας, δύο αποθηκών και μιας ταβέρνας, η πυρκαγιά δεν σταμάτησε εκεί. Τα κατέκαψε ολοσχερώς. 

Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής θανάσης Σερντέλος που προίσταται και συντονίζει το έργο, δήλωσε στο «Π», ότι η πυρκαγια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κινείται σε δυο μέτωπα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φλόγες έχουν φτάσει στη θάλασσα. 

Ο Χρήστος Καλυβιώτης, Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης Ευβοίας, ανέφερε νωρίτερα: “Η πυρκαγιά έχει φθάσει στα σπίτια, πριν ακριβώς από τα Καντούνια, στα 200 μέτρα. Εκεί έγινε μια τεράστια επιχείρηση από την πυροσβεστική για να ανακοπεί η φωτιά. Έχουμε αναζοπυρώσεις, ξέφυγε και κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Είναι πολλά τα μέτωπα. Βιβλική η καταστροφη ! “. 

«Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες»

Το πύρινο μέτωπο, ο δυνατός αέρας και οι απότομες εναλλαγές του, η πλούσια βλάστηση και το δύσκολο ανάγλυφο δυσχαιρένει το έργο των πυροσβεστών που για δεύτερο 24ωρο κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.  

Η πυρκαγιά καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα της.  

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχθεί 120 πυροσβέστες, 30 στρατιώτες, 44 άτομα πεζοπόρο, 4 βυτιοφόρα, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από τη Θεσσαλονίκη.  

«Βιβλική καταστροφή»

Ανυπολόγιστη η καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Το πρώτο φως της ημέρας φανέρωσε μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Το μέγεθος της πύρινης λαίλαπας είναι τέτοιο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις μοιάζουν αδύναμες μπροστά του, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν για να την αντιμετωπίσουν.

Στην περιοχή βρίσκονται από νωρίς το πρωί και στελέχη της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι οποίοι διενεργούν έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για εμπρησμό. 

Πυρκαγιά και στην Κρήτη 

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά μαίνεται στο Ρέθυμνο. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή των Σαχτουρίων του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν 26 οχήματα της πυροσβεστικής, πάνω από 46 πυροσβέστες, δέκα υδροφόρες του δήμου Αγίου Βασιλείου και σπεύδουν δυνάμεις από το Ηράκλειο και τον δήμο της Φαιστού. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Ταταράκης, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων οι οποίοι φτάνουν σε ένταση –κατά ριπές, όπως χαρακτηριστικά είπε– ακόμη και τα 12 μποφόρ.
 
«Η φωτιά στα νότια του Ρεθύμνου ανάγκασε την πυροσβεστική και την αστυνομία να εκκενώσουν περιοχές και αυτή την ώρα εκκενώνεται η περιοχή Άι-Γιάννης, ένας μικρός οικισμός πριν την Αγία Γαλήνη… Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και απλά περιμένουμε την εξέλιξη της φωτιάς, η οποία ήδη έχει κάψει κάποιες πέργκολες σε σπίτια και ξενοδοχεία από όπου πέρασε, χωρίς όμως άλλες καταστροφές, η φωτιά», ανέφερε ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, δύο πεζοπόρα τμήματα δίνουν μάχη μέσα στο πύρινο μέτωπο για διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών και η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη λόγω των ανέμων αλλά και διότι σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) οι άνεμοι θα συνεχίσουν για πολλές ώρες ακόμη.
 
Μέχρι αυτή την ώρα η φωτιά έχει περάσει από Σαχτούρια, Μέλαμπες, Άγιο Παύλο, Άι-Γιάννη και κατευθύνεται προς την Αγιά Γαλήνη. «Στο Πέρασμα της έχει καταστρέψει ελαιώνες, χορτολιβαδικές εκτάσεις, δασικούς πυρήνες των περιοχών και αγροτικές καλλιέργειες», σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη ο όποιος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δέκα χρόνια δήμαρχος, πρώτη φορά βλέπω τόσης μεγάλης ένταση φωτιά που να μας κρατάει καθηλωμένους… Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και ευχόμαστε να καταλαγιάσουν οι άνεμοι».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:39